Hlavní obsah

Minipracovna pro školáky

Novinky, Eva Rajlichová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prázdniny ještě neskončily, ale pokud máte potomka, pro kterého letošní školní rok bude ten první, možná přemýšlíte o tom, jak zařídit jeho budoucí pracovní koutek. Dětský pokoj by němel v žádném případě být skladištěm odloženého nábytku po dospělých a psát úkoly u kuchyňského stolu také není to pravé.

Článek

Školák bude potřebovat hlavně dobrý stůl a vhodné sezení. Standardní plocha pracovní desky umožňující pohodlnou práci by měla měřit nejméně 65×100 cm.

U stolu je důležitá výška. Poznáte ji tak, že lokty dítěte při položení na desku zachovávají pravý úhel. Vhodné jsou i stoly s naklápěcí pracovní plochou. Pro potřeby čtení si je student může naklonit více, když musí napsat úkol tak postačí menší sklon.

Na sezení se nevyplatí šetřit, správným výběrem pracovní židle můžete předejít budoucím problémům se zády. Ideální jsou otočné modely s kolečky, středovou podnoží a pěti rameny. Měla by se dát také lehce nastavit výška sedáku, zadního opěradla a také hloubka sedu. Židle by měla mít i opěrky pro ruce. V současnosti lze koupit i židle, které "rostou" spolu s vaším potomkem.

Pokojík může sdílet školák i se svým mladším sourozencem.  Foto archiv Novinky

Světlo vhodné pro oči

Světlo by mělo na pracovní stůl dopadat z opačné strany, než je ruka, kterou dítě používá na psaní. To znamená pravákům zleva a levákům zprava. Jedině tak lze předejít tomu, aby si dítě stínilo. Správná pracovní lampička by měla být hodně flexibilní - nejlépe tříkloubová kvůli snadné manipulaci.

Obecně platí, že při zařizování dětského pokojíku byste se ale měli vyhnout skleněným plochám. Představují nejen značné riziko pro děti z hlediska bezpečnosti, ale jejich odlesky také hodně zatěžují oči.

V dětském pokoji by kromě pracovního koutku a místa pro spaní neměl chybět prostor. Foto archiv Novinky

Prostor a účelné skladování

Školák by měl mít vše důležité po ruce. Vnější i vnitřní uspořádání polic, regálů a skříněk by mělo být účelné a variabilní a nezasahovat do volného prostoru. 

V malých prostorech se velmi dobře využije mobilní nábytek - vyklápěcí postel nebo pracovní stůl, pojízdné šuplíky, kontejnery atd. Nebojte se ani uzamykatelných skříněk a šuplíků na sešity a učebnice, hlavně pokud pokojík sdílí i menší dítě, předejdete tak mnohým nepříjemnostem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám