Hlavní obsah

Minichatka na ostrově je útočištěm pro mladý manželský pár

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maličkou chatku pro čerstvě sezdaný manželský pár na podlouhlém ostrově Galiano ležícím západně od kanadského Vancouveru navrhl architekt Rodrigo Munguia se svými kolegy z ateliéru Trim Studio. Majitelé chtěli chatku jako malý rekreační příbytek.

Foto: Jarusha Brownová

Domek doplňuje další dřevěná plošina, na níž je jacuzzi a lavice k sezení.

Článek

Domek nazvaný Galiano 100 anebo také ohana, což v havajštině znamená „rodina”, má plochu 9,29 m². Nevelký příbytek samozřejmě nemá sloužit jako trvalé bydliště, ale jen jako rekreační objekt.

Obklopen lesem působí velmi nenápadně, usazen je na dřevěné plošině, která mu slouží zároveň jako terasa. Směrem k zálivu, přes který je dobře vidět město Vancouver, je dům otevřen dvojicí velkých oken, která zasahují téměř od země až ke stropu.

Foto: Jarusha Brownová

Z chatky je nádherný výhled na záliv.

Do domku se vstupuje menšími prosklenými dveřmi, vstup je chráněný, toto místo zároveň funguje jako maličká venkovní kuchyň s grilem a prostorem pro skladování palivového dřeva.

Vlastní interiér je členěn stejně jako ve všech obdobných domcích – přízemí slouží jako malá kuchyň s jídelnou a obývacím pokojem. Patro přístupné po schodišti je pak ložnicí. Do prostoru pod schody se vešla malá toaleta. Sprchový kout pak architekt na přání klientů vytvořil venku na terase, přitisknutý k jedné ze stran domku.

Chatku majitelé vytápí pomocí kamen na dřevo, která jsou nahoře v ložnici. Zajímavostí je náklon dvou protilehlých stěn, díky čemuž je v chatce větší plocha v horním podlaží než dole, v přízemí. Výška domku v nejvyšším bodě činí 4,88 metru.

Foto: Jarusha Brownová

Pod schody je malá toaleta.

Chatka má stěny z vnitřní strany obložené bíle natřenými prkny, dřevěné stropy jsou ponechané v přírodní barvě. Hezkým nápadem je vsazení světlíku do střechy přímo nad postel. Majitelé tak mohou usínat s pohledem na hvězdné nebe.

Na podobné dřevěné plošině, o kus níž po svahu, mají pak majitelé umístěnou jacuzzi, kterou doplňuje dřevěná rohová lavice a dvojice dřevěných křesel.

Anketa

Líbila by se vám podobná chatka?
Ano, taková by se mi moc líbila
82,8 %
Místo je pěkné, chatku bych chtěl/a jinou
9,6 %
Nevím
1,5 %
Spíše ne
2,3 %
Ne, vůbec ne
3,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2219 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Letní chata připomíná maličkou vesničku

Zcela jednoduchému stylu života vychází vstříc letní chata nazvaná Kaggeboda. V oblasti Norrtälje, severně od švédského Stockholmu, ji nechali postavit...

Výběr článků

Načítám