Hlavní obsah

Město se začne chovat jako houba, ujišťují radní v souvislosti s klimatickými změnami

Novinky, Jana Nesvadbová

Radnice v německém Berlíně se rozhodla přikročit ke změnám charakteru města, aby pomohla minimalizovat projevy klimatických změn patrné v posledních letech. Projekt nese název Město houba. Jeho podstatou je snaha zachytit maximum vody ze srážek na jeho území a využít zeleň i dešťovou vodu k jeho ochlazování.

Berlín bojuje s klimatickými změnami Video: Novinky/Reuters

 
Článek

Berlínská radnice se novým projektem snaží reagovat na klimatické změny, které se v posledních letech projevují v severních částech Evropy vlnami veder a záplavami v zastavěných zónách.

Podle reportáže německé stanice Deutsche Welle se městští radní rozhodli přistoupit ke krokům, které mají tyto jevy omezit a které mají proměnit Berlín v houbu.

Pokud budou změny účinkovat, sama příroda by měla napomoci ochlazení teploty ve městě a měla by se sama vypořádat s návaly vody z průtrží a bouří bez záplav.

Berlínský projekt není z technického hlediska nikterak přelomový nebo objevný. Jde o soubor kroků, které se běžně podnikají, a to nejenom napříč Evropou. Obvykle jde ale o postupy používané architekty spíše na jednotlivých projektech, tedy aplikovaných na jednotlivé domy, maximálně na vybraných částech městské zástavby. Pokrok v tomto případě představuje spíše skutečnost, že se k takovému chování rozhodlo vedení celého hlavního města.

V rámci projektu chce berlínská radnice nechat osázet rovné střechy budov mechem a travou. Ty mají pomoci zadržet dešťovou na místě, aby zbytečně neodtékala pryč a nepůsobila v době letních průtrží problémy jinde.

Zároveň, jak vysvětlil architekt projektu Berlínská strategie městské houby Carlo Becker pro agenturu Bloomberg, je myšlenkou použít dešťovou vodu k ochlazení města přirozenou cestou, tedy imitací koloběhu vody v přírodě.

K tomu účelu chce město kromě zelených střech na svém území vytvořit více zelených ploch a městských mokřadů, které by pomáhaly zadržovat dešťovou vodu přirozenou cestou.

Úřednice odpovědná za řízení programu Heike Stocková říká, že cílem městské houby je vyhnout se uzavření příliš velké plochy povrchu města betonem a asfaltem a umožnit vodě, aby ji půda mohla absorbovat skrze propustné povrchy.

Jedním z dalších kroků je i změna barev používaných na fasádách budov. Ty mají mít do budoucna jen světlé barvy, které v létě lépe odrážejí teplo, namísto toho, aby jej pohlcovaly.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Anketa

Myslíte si, že by i vaše radnice měla k podobnému rozhodnutí přikročit a začít je naplňovat?
U nás už se taková opatření dělají
12,5 %
Ano, bylo by to jenom dobře
87,5 %
Nevím, nějak to celé nechápu
0 %
Je mi to úplně jedno
0 %
Ne, je to jen zase nějaká hloupost
0 %
Celkem hlasovalo 16 čtenářů.

Reklama

Související články

Jak se žije ve Vertikálním lese

Vertikální lesy italského architekta Stefana Boeriho nejsou pro nikoho, kdo se zajímá o moderní architekturu, překvapením. Většina lidí je ovšem zná pouze...

Výběr článků

Načítám