Hlavní obsah

Měli malý pozemek, tak zvedli zahradu do výšky

Novinky, Jana Nesvadbová

Velmi nešťastně řešený dům v brazilském São Paulu dostali za úkol proměnit a modernizovat architekti z ateliéru CR2 Arquitetura. Stavba na obdélníkovém pozemku zabírala nesmyslně mnoho místa na to, kolik skutečně užitného prostoru nabízela. Ze zahrady nezbývalo prakticky nic. Zbourat celý dům ovšem nešlo, a tak ho architekti museli odlehčit jinak. Nově si majitelé užívají zahradu i na střeše.

Foto: Fran Parente

Díky protažení terasy přes nově přistavěný blok má dům novou část zahrady.

Článek

Dům v luxusní čtvrti Jardim América na západě města stojí na pozemku o výměře 15 x 42 metrů. Původně vypadal, jako by jej zabíral celý. A kde nebyla stavba, tam byla alespoň dlažba, uprostřed níž trůnil bazén.

Problémem původního domu byla nejenom jeho velikost, ale i nadbytečnost mnoha jeho prostor. Jak popisují architekti, jeho velkou část zabíraly pouze pokoje a prostory určené k praní prádla. Zbourat celý dům a začít stavět znovu by bylo samozřejmě nejsnazší, ale to nepřicházelo v úvahu.

Architekti proto odstranili obslužný box a dvě zdi, jež jej ohraničovaly. Místo toho v původním prostoru vybudovali samostatně umístěný blok, jehož stěny vizuálně odlišili od obytné části domu.

Jeho fasády obložili světlými dřevěnými latěmi orientovanými vertikálně a ošetřenými acetylací, aby se zvýšila jejich odolnost a trvanlivost.

Foto: Fran Parente

Okna na fasádě směrem do ulice jsou vsazena do společného černého rámu.

Prostor mezi tímto novým blokem a domem je přirozeným prodloužením jídelny do exteriéru. Do jeho útrob pak architekti vložili dosud chybějící šatnu k bazénu a nově i vinotéku. Směrem k domu je pak do jeho stěny vsazena venkovní kuchyň.

V přízemí původního domu architekti ponechali veškeré místnosti, které slouží během dne ke společnému životu rodiny, tj. kuchyň, jídelnu, obývací pokoj, televizní místnost a speciální místnost určenou pro posezení při kávě.

Horní podlaží pak rozdělili na tři pokoje se dvěma koupelnami, hlavní ložnici doplněnou její vlastní koupelnou a dvě šatny.

Právě z hlavní ložnice nebo po venkovním schodišti je přístupná velká terasa, která se táhne od hlavní části domu přes nově vybudovaný blok, který zastřešuje. (Po stranách jej dokonce přesahuje vždy o 90 cm, aby po celém obvodu bylo možné projít suchou nohou.)

Foto: Fran Parente

Kolem nového bloku vede téměř metr široký zastřešený chodníček.

Protože je střecha řešena nikoli jako prostá zelená, ale jako opravdová zahrada, majitelé domu tak získali nezanedbatelné metry využitelné zelené plochy vhodné k relaxaci.

Architekti z původní stavby také odstranili přesahy střechy, které měly stínit okna. Ta na straně směřující do ulice vsadili do robustního černého kovového rámu, přičemž je zastínili okenicemi z černě natřených, vertikálně orientovaných latí. Ty tak tvoří ozvěnu plotu, jenž je dvojčetem obkladů nového boxu.

Dům z roku 1965 získal nejenom moderní vzhled, jemuž v interiéru i exteriéru dominují striktně pravoúhlé tvary, ale také nové, mnohem praktičtější členění místností a prostorů. Nově svým majitelům nabízí plochu 400 m².

Anketa

Líbila by se vám zahrada přes část domu?
Ano, pokud by byl malý pozemek, tak ano.
89,2 %
Nevím.
3,8 %
Ne, nepřijde mi to jako dobrý nápad.
7 %
Celkem hlasovalo 9161 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám