Hlavní obsah

Máte rádi neotřelý luxus? Pak je tu něco pro vás - kostel s vlastním bazénem a vířivkou

Novinky, Jana Nesvadbová

Bývalý londýnský kostel proměněný na rodinný dům je zařízen opravdu se vším luxusem. Z původního stylu má zachované vysoké klenuté stropy. Moderní zařízení doplňuje nejenom špičkově vybavená tělocvična, ale navíc i interiérový bazén s vířivkou. Jeho cena je 50 milionů liber. To je v přepočtu zhruba 1,557 miliardy korun.

Foto: Profimedia.cz

Jen málokdo by po vstupu do kostela čekal něco takového.

Článek

Bývalých kostelů, jichž se tamní církev vzdala, nechala je odsvětit a nabídla k prodeji, je ve Velké Británii docela dost. Protože jde ve většině případů zároveň o památkově chráněné objekty, znamená to, že majitelé si mohou sice upravit k bydlení interiér, ale vnější podobu mohou měnit jen v detailech.

Četné kostely takto prodávané mají i poněkud atypickou zahradu, kterou zdobí kříže starých náhrobků, neboť stejně jako u nás, také u anglikánských kostelů bývá někdy i hřbitov.

Tento kostel z 19. století, stojící jen kousek od světoznámého obchodního domu Harrods, v lecčems není výjimkou. Z exteriéru stále vyhlíží jako kostel, a co víc, jak uvádí britský web Daily Mail, jeho část stále ještě využívá londýnská diecéze. Ta objekt se současnou plochou podlah 1068 čtverečních metrů před 15 lety prodala. Ponechala si pouze část, kterou dosud využívá k pravidelným bohoslužbám.

Jméno nového majitele je pak velice dobře známé milovníkům muzikálů. Stal se jím totiž Alain Boublil, autor anglického libreta k Bídníkům a k Miss Saigon.

Šikovný pár si během tří měsíců proměnil starý autobus na nový domov

Tipy a trendy

Umělec, jak bývá zvykem, jej nechal upravit na obytný dům. V roce 2009 jej však prodal dle deníku Evening Standard thajskému byznysmenovi. Ten se do úprav kostela pustil se vší vehemencí a vůči původnímu sakrálnímu zařízení si nebral příliš servítky. Téměř vše, co církev nevyužívá, nechal vybourat a proměnit v moderní, super luxusní domov.

Ten má dohromady sedm ložnic, z nichž tři jsou určeny pro hosty. Hlavní obývací pokoj je v místě původní hlavní lodi. Strop je zde tedy přes 12 metrů vysoko.

Foto: Profimedia.cz

Kostel z exteriéru vypadá stále stejně. Jeho část dokonce církev stále využívá.

Většina kostela je pak rozdělena do čtyř podlaží, z nichž jedno je pod úrovní terénu. Vše propojuje elegantní prosklený výtah s válcovou šachtou a bronzovými prvky. Ve stejném stylu je vytvořeno i schodiště.

To, čím současná podoba kostela zaujme nejvíce, je ovšem jeho sportovní zázemí. Návštěvník zde nalezne nejenom špičkově vybavenou posilovnu, ale také malé parní lázně, saunu a především desetimetrový bazén doplněný vířivkou.

Už nikdy po schodech pěšky! V tomto domě se z patra do přízemí pohybuje jinak

Tipy a trendy

Kostel nebyl oficiálně nabídnut k prodeji, jak ale redaktoři Daily Mail zjistili, objekt v nedávné době změnil majitele, jeho totožnost však zatím nikdo nezná. Ví se pouze, že byl dům nabídnut omezenému okruhu dostatečně movitých lidí, kteří si nový domov v hodnotě 50 milionů liber mohou dovolit.

Místní lidé o změně majitele vědí a téma, kdo by mohl být jejich novým sousedem, hýbe celým okolím. Zatímco jedni jsou potěšeni a doufají, že si kostel koupila ideálně nějaká slavná hollywoodská hvězda, jiní se hrozí dalších rozsáhlých úprav.

Už nyní je lehce komická představa, jak v jedné části bývalého kostela probíhá bohoslužba, zatímco v téže budově, jen o pár metrů dál, se někdo paří v sauně, plave v bazénu nebo šlape do pedálů rotopedu.

Anketa

Vadila by vám proměna vašeho místního kostela v obytný dům?
Ano. Kostel je stavba určená k duchovním účelům.
40,8 %
Ne, hlavně, když se objekt zachová a má nějaké využití.
51,1 %
Bylo by mi to jedno.
8,1 %
Celkem hlasovalo 2424 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám