Hlavní obsah

Masivní retro hodiny známé z 80. let jsou letos opět v kurzu

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké hodiny, které vídáme na nárožích ulic, se opět dostávají do módy i v interiéru. Milovníci retra tak znovu objevují design hodin, který byl populární v 70. a 80. letech minulého století. Hodinám tehdy dominovala jednoduchost a přehlednost.

Foto: Novinky

Jednoduchý ciferník a masivní rám hodin jsou zase trendy.

Článek

Na nedávné přehlídce prací mladých českých designérů DesignSupermarket byla k vidění celá plejáda renovovaných hodin v průmyslovém designu, kterým je vlastní jednoduché a výrazné značení (zpravidla bez číslic) a minimalistický tvar bez zbytečných zdobných prvků.

Prezentovala je společnost Nanovo, která se dlouhodobě věnuje renovaci původního nábytku a bytových doplňků z druhé poloviny 20. století. Tvarem hodiny připomínají designové kousky někdejšího Československa. Hodí se tak do interiérů mladších generací a vášnivých milovníků retra a bruselského stylu, který pomalu získává na hodnotě.

Foto: Novinky

Klasické nádražní hodiny rozhodně patří do kategorie oblíbených retro hodin.

V kurzu jsou hodiny ze školních tříd, ulic a nádražních hal. K mání jsou v bazarech. Ciferníky jsou obvykle z masivního plechu pokrytého sklem. Na hodinách nehleďte na patinu, ta k tomuto designovému kousku rozhodně patří a dodává mu na zajímavosti.

Foto: Novinky

Inspirujte se hodinami z ulic, které se začínají opět objevovat i v interiérech.

Pokud se chcete tímto designem jen lehce inspirovat, můžete zvolit moderní provedení hodin obdobného typu. Ty už zpravidla nemají tak masivní rám, na ciferníku je ale jasně patrná snaha o jednoduchost a tvarovou prostotu.

Foto: Karlson

Designéři se inspirují klasickými hodinami z autobusových zastávek.

Tento interiérový kousek je robustnější a v interiéru se ho tak vyplatí nechat vyniknout. Hodinám dominuje šedá kladívková barva a černá, dobře tak vyniknou na stěnách v pestrých a sytých barvách jako je červená, žlutá nebo sytě modrá.

Foto: The Design Gift Shop, Zack

Hodiny by měly být masivnější s hodně jednoduchým ciferníkem.

Vybírat můžete z kulatých hodin i ze čtvercových, které budou v interiéru působit netypicky. Tento styl hodin vznikal například v Německu, Rakousku, Švýcarsku, někdejším Československu a je stále oblíbeným prototypem, který vídáme ve veřejném prostoru. Teď se budou pravděpodobně častěji objevovat i v běžných bytových interiérech.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám