Hlavní obsah

Mařatické vile od významných architektů dominuje nadčasové režné zdivo

Novinky, Autor: Ladislava Horňáková, editace: tnk

Dům v Mařaticích od významných brněnských architektů z ateliéru Hrůša & Pelčák je příkladem zdařilé stavby a rozšíření rodinného domu ze šedesátých let na reprezentativní vilu podnikatele. Dominuje jí režné zdivo, které jí zároveň dodává předměstský charakter.

Foto: Slavné vily Zlínského kraje

Vila stojí v Mařaticích u Uherského Hradiště.

Článek

Vilka je umístěna v okrajové části Uherského Hradiště, v místní části Mařatice, na předměstí venkovského typu. Vznikla mezi lety 2004 - 2006.

Stavebník pro své rodinné bydlení zvolil poměrně malou parcelu. Architekti se i při komplikovaných podmínkách úzkého a svažitého stavebního pozemku snažili splnit investorovy požadavky a dosáhnout co nejlepšího technického i obytného komfortu.

Foto: Slavné vily Zlínského kraje

Fasádě dominuje barva režného zdiva.

Strana vily umístěná směrem do ulice je proříznuta jen štěrbinami oken a hlavním vstupem. Prosklenými plochami je dům otevřen do zahrady.

Dvě hlavní plochy z režných cihel jsou propojeny prosvětlenou halou se schodištěm. Zdobí ji sádrové reliéfy od pražského výtvarníka Michala Blažka.

Foto: Slavné vily Zlínského kraje

V suterénu nechybí prostorná garáž.

Chodbou z haly se vstupuje do místností v přízemí i v patře. Společenská část – velký obývací pokoj s jídelnou a kuchyní – je propojena s bazénem, fitness a tělocvičnou. Součástí domu je garáž a velký vinný sklep.

Foto: Slavné vily Zlínského kraje

Architektům se podařilo sladit s vilou i venkovní architektonické prvky.

Moderně myslící investor dokázal při řešení exteriérů přijmout návrhy architektů, dům tak byl projektován jako celek, včetně vybavení interiéru. Jeho podobu ale nakonec stavebník změnil.

Foto: Slavné vily Zlínského kraje

Plánek představuje rozdělení prostor v prvním podlaží.

Architekt Petr Pelčák je předsedou architektonického sdružení Obecní dům Brno. V roce 1992 založil spolu s Petrem Hrůšou společnost Architekti Hrůša & Pelčák, Ateliér Brno, která dnes patří k nejvýznamnějším brněnským architektonickým kancelářím.

Foto: Slavné vily Zlínského kraje

Interiér je uspořádán jednoduše a účelně.

Pelčák a Hrůša jsou autory víc než dvou set padesáti architektonických a urbanistických projektů, soutěžních návrhů i staveb. Jejich díla byla dvakrát nominována na cenu Evropské unie za architekturu a prezentována na řadě výstav.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám