Hlavní obsah

Malý pražský byt vyměnili za větší v historickém domě

Mladí manželé bydleli v malém bytě v pražském Podolí s výhledem na řeku. Poté, co se jejich rodina rozrostla o dvě malé děti, chtěli se přestěhovat do prostornějšího bytu. Našli ho v domě z let 1928–1930 od německých architektů Mühlsteina a Fürtha, který byl postaven jako administrativní budova s garážemi a prodejnou firmy Ford.

Foto: Juliana Vlčková a časopis Bydlení mezi panely

Dětští obyvatelé bytového prostoru si užívají volnosti.

Článek

„Byt o podlahové ploše 107 m2 ve vrchním patře je velice prostorný a světlý, s krásnými výhledy na Prahu. Bylo tedy hned jasné, že po jednoduché změně dispozice bude rozrostlé rodině naprosto vyhovovat,” vysvětluje architektka Barbora Kopečná z ateliéru Baraak.

V bytě předtím bydleli dva starší manželé. Nepotřebovali tolik ložnic jako rodina se dvěma malými dětmi, proto jim dispozice, kde kuchyně zabírá celou jednu obytnou místnost s oknem, vyhovovala.

Rodinný dům v Radimovicích nabízí klid a splynutí s přírodou

Bydlení

„Dispozice nebyla špatná, jenom byla vhodná pro jinou skladbu rodiny. Zásadní dispoziční změnou bylo přesunutí kuchyně, aby navazovala na obytný prostor. Za kuchyní tak vznikla šatna, která propojuje ložnici s koupelnou,” vysvětluje architektka.

Přemístěním kuchyně se získal druhý dětský pokoj. Kompletní přestavby se dočkala i koupelna a WC ve středním traktu. V některých místech byly doplněny nebo vyměněny podlahy, dveře jsou většinou vyrobeny nově jako repliky starých.

Největším pokladem, který ukrývá vila ve středomořském stylu, je schodiště

Tipy a trendy

Bylo potřeba vyměnit okna, protože těmi starými dovnitř teklo. Topení prošlo částečnou renovací (přemístění kotle, zasekání potrubí), nové jsou elektrické rozvody, rozvody vody, kanalizace a svislá potrubí v rámci patra.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám