Hlavní obsah

Malé i velké vany nabídnou vždy něco navíc

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V malé koupelně vsadíme na vanu z akrylátu nebo kompozitu, které dokážou být asymetrické. Ve větším prostoru se uplatní rohová vana i solitér, jemuž sluší futuristický či retro vzhled.

Foto: Roca

Velmi odolnou volně stojící vanu Newcast-Eagle tvoří 7 mm litiny a 1,5 mm smaltu. Postavíme ji na opěrné nohy v historickém či současném stylu. Cena od 12 761 Kč.

Článek

Tvar a rozměry vany ovlivňuje umístění v koupelně a její velikost. Přesto by však vana měla být vždy dostatečně velká, aby se v ní pohodlně vykoupal i nejvyšší člen rodiny.

Na druhou stranu trh nabízí minivany, jejichž délka začíná na 120 cm, většinou mají hloubku kolem 40 cm.

Přidané hodnoty

Moderní vany z akrylátu nabízejí díky jeho tvarové proměnlivosti pestrý vnitřní prostor. Ergonomické prolisy uvnitř vany podle umístění brání proklouznutí těla, plní funkci opěradel pro větší oporu při vstávání. Doplníme-li je o madla v blízkosti vany, bezpečnost je dokonalá.

Prolisy v hlavové části poslouží k opření rukou během relaxace. Pohodlí znásobí podhlavník, univerzální i náležející k příslušenství konkrétního produktu.

Do panelákové koupelny v šedých tónech se vešla vana i sprchový kout

Bydlení

Koupání s dětmi i ve dvojici zpříjemní odtok umístěný uprostřed vany, nikdo se tedy nemusí obětovat a vydržet tlak odtoku v sedací části. Taktéž nepřekáží ani nástěnná baterie instalovaná nad středem vany.

Pokud příznivce sprchování rodina přehlasovala ve prospěch pořízení vany, zakoupíme aspoň model s možností instalace dobře těsnící sprchové zástěny. Na trhu jsou zástěny vyhovující prakticky každé vaně, zasunovací, otočné, skládací, odlehčené bezrámové i pevné rámové nebo zakřivené pro asymetrické typy van.

Foto: Sapho

Akrylátová hydromasážní vana Marlene nabízí 12 vodních směrově nastavitelných trysek s přisáváním vzduchu a 10 vzduchových trysek. Velikost 180 x 80 x 48 cm za 50 690 Kč.

Chceme-li si dopřát ještě větší požitek z relaxace, pořídíme si výrobek s hydromasážními tryskami.

Variabilita i luxus

Nejrozšířenější a cenově dostupné jsou vany z akrylátu. Při napouštění se rychle zahřejí a déle udržují teplo. Jejich menší houževnatost umožňuje instalaci madel, podhlavníků, baterií, můžeme do nich vrtat otvory. Mechanicky i chemicky odolnější oproti extrudovanému akrylátu je kvalitní a dražší litý akrylát.

Litý mramor je nadčasový, podobně jako akrylát umožňuje širokou škálu tvarů. Obvykle jeho povrch proti oděru, poškrábání, působení běžně používaných kosmetických a hygienických přípravků chrání probarvená pryskyřice (tzv. Gelcoat).

Foto: Polysan

Volně stojící vana Delonix z litého mramoru je jedním z dominantních prvků v koupelně.

K výrobě van se používají také kompozita, např. sklolaminát a smaltovaná ocel, vznikající spojením oceli a skla. Ocel vyniká pevností, robustností a tvarovatelností. Sklo dodává materiálu luxusní vzhled, neškodí mu chemické ani tepelné namáhání.

Povrch ryze ocelových van sice neposkvrní drápky čtyřnohých miláčků, můžou nás však překvapit počátečním chladem. Po napuštění teplé vody se zahřívají pomaleji, ale dokážou teplo déle udržet.

Při výběru pozor na tloušťku oceli! Standardní jsou aspoň 2 mm. Stabilitu ocelové vany zajistí podezdívka po celém jejím obvodu.

Malou koupelnu řešte efektivně

Jak na to

Ani dnes zcela neodzvonilo těžším litinovým vanám. Mají vysoké izolační vlastnosti a dlouhou životnost. S retro opěrnými nohami uspokojí designově vybíravé milovníky časově náročných lázní.

K luxusnějším patří vany z umělého kamene. Přírodní kámen a také dřevo, převážně teak, jsou zpracovávány na míru a vyžadují více péče.

Je dobré vědět
Kvůli bezpečnosti dbáme na protiskluzovou povrchovou úpravu vany (antislip).
Pomůže i gumová podložka s výstupky, položená na dno vany.
Vodu napouštíme vodovodní baterií, v některých případech přepadem sifonu, kdy podomítková vanová baterie vystupuje do prostoru nad vanou jen minimálně.
Prevenci proti opaření nabízí termobaterie s nastavitelnou teplotou vody.
Výhodnější je vanová zástěna s povrchovou úpravou proti nečistotám a vodnímu kameni. Usnadní nám její údržbu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Koupelnám vévodí velkoformátové obklady

Módní diktát se nevyhýbá ani obkladům pro koupelny. „In“ jsou hlavně větší formáty. A také obklady s grafickými motivy a ty, co vypadají jako fototapety. Výběr...

Výběr článků

Načítám