Hlavní obsah

Malby Ivana Komárka v koupelnách, na stropě a na zdech dodávají prostoru dynamiku

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výtvarník Ivan Komárek má za sebou řadu realizací v architektuře: „Maloval jsem v továrně, na veterinární klinice, v obchodě, v nemocnici, na radnici, ve vinném sklepě, v koupelně, v cestovní kanceláři, v hotelu, v soukromých domech. Vytvářel jsem malby na skle, kobercích, na historických truhlách, akrylátové vaně. Nejčastěji jsem realizace maloval přímo na zeď,“ uvádí. Prostoru dodávají jeho malby dynamiku.

Foto: Petr Horník, repro katalog, Právo

Umělec Ivan Komárek a soukromá vila u Prahy, kterou zdobí jeho díla z vysokopálené glazované šamotové hlíny.

Článek

Vytvořit malbu v architektuře, která vydrží není nic jednoduchého. Ivan Komárek ale tuto techniku zvládá. Jak na to radil dokonce i Zdeňku Sýkorovi, který za jeho asistence vytvořil realizaci svého díla v prostorách budovy letového provozu v Jenči u Prahy.

Realizacím v architektuře se malíř věnuje už od roku 1995, kdy vytvořil svou první nástropní malbu v prodejně Popron v Praze. Namalovanými obkladačkami zase Komárek vyzdobil stěnu pražského hotelu Libuše.

Každá realizace v architektuře si žádá trochu jiný přístup. Pro koupelnu tak Komárek volí speciální hydrofobní prostředky, kterými dílo ošetřuje tak, aby vydrželo ve vlhkém prostředí.

Umělcovy obrazy se staly předlohou i pro vznik vzácných nástěnných koberců - gobelínů. Ty vznikly v Moravské gobelínové manufaktuře, kde se již více než sto let věnují ručnímu tkaní klasických gobelínů, originálních koberců a uměleckých tapiserií. O těchto originálních interiérových dekoracích čtěte zde.

Fluorescenční efekty dodají šmrnc temným místnostem

V budově veterinární kliniky v Hochmooru v Německu vytvořil Komárek dvě nástěnné malby koní. Malba v rentgenovém pracovišti zaujme fluorescenčními efekty, které způsobuje při UV osvětlení speciální reflexní barva.

Zajímavou součást Komárkovy práce tvoří práce s běžnými užitkovými předměty, které se řada umělců vyhýbá. Komárek ale chápe i tyto předměty jako běžný prostředek pro své vyjádření, a tak maluje i na keramické mísy.

Nechybí ani malby na akrylátových vanách a dlaždicích, kamnových kachlích, porcelánovém nádobí či na polystyrenových táccích.

Erotické motivy

Nejoblíbenějším Komárkovým motivem je erotika. Figury na svých obrazech představuje v rouše Evině a v dynamických polohách, které vytvářejí zdání pohybu postav na obrazech. Věčná hra a pře o vítězství mezi mužem a ženou je jedním z umělcových nejoblíbenějších motivů, který bravurně zvládá. „Žena je úžasným podnětným zdrojem inspirace a nápadů,“ dodává Komárek.

Výstavu, na které se můžete se Komárkovými díly seznámit, nese název Body Search a probíhá ve Výstavní síni Mánes, Masarykovo nábřeží 250, Praha 1. Osloví všechny zvědavce, které baví erotika, dobrá malba a kteří mají smysl pro humor.

Výstava trvá do 5. května 2010. Otevřeno je denně mimo pondělí 10–18 hod. Ve stejnou dobu vychází i pěkně zpracovaná monografie autora. Kniha je k dostání ve výstavní síni a v pobočkách Galerie Dolmen.

Anketa

Myslíte si, že v architektuře chybí umění?
Ano, je ho bohužel málo.
35,7 %
Ne, přílišná zdobnost je na obtíž.
5,1 %
Ano, ale takové se mi nelíbí.
55,1 %
Ne, myslím, že je v architektuře dost uměleckých realizací.
4,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 412 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám