Hlavní obsah

Malá Löw-Beerova vila vypadá jako půvabný příměstský letohrádek

Novinky, Text: Iveta Černá, Dagmar Černoušková, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drobnější vila ve Svitávce je usazena do půvabného přírodního rámce okolního parku. Stavebníkem vily připomínající letohrádek byl Alfred Löw-Beer, bratr Benna a Rudolfa, kteří žili s rodinami ve slavné Velké vile Löw-Beer. Alfred bydlel ve vile s manželkou Marianne a třemi dětmi Maxem, Gretou a Hansem.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Jihomoravského kraje

Stavba s adresou: Svitávka 197

Článek

Malou vilu ve Svitávce navrhl brněnský architekt a městský stavitel Josef Nebehosteny, který se proslavil hlavně projektem přestavby a rozšíření budovy hlavního brněnského nádraží.

Nebehosteny byl rodákem z rakouské Vídně a působil po studiích mimo jiné jako inženýr u Jižní dráhy. Později pracoval u Ferdinanda Fellnera mladšího a Hermanna Helmera, kteří navrhli řadu divadelních budov v celé monarchii, včetně Starého divadla v Brně.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Jihomoravského kraje

Interiér vily působí útulným dojmem.

Už v roce 1913 ale koupil Alfred Löw-Beer vilu na ulici Sadové (dnešní ulici s názvem „Drobného”) s číslem 22 v Brně. Horní část obrovského pozemku za touto vilou daroval své dceři Gretě po sňatku s Fritzem Tugendhatem na stavbu rodinného domu, který se později stal jednou z nejvýznamnějších vilových staveb v dějinách světové architektury.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Jihomoravského kraje

Vila je svou rozlohou menší z Löw-Beerových vil.

V Malé vile ve Svitávce později bydlel Gretin bratr Max se ženou Editou s dvěma dětmi: Margaret a Františkem. Greta Tugendhatová s rodinou sem často jezdila.

Po roce 1945 sloužily obě Löw-Beerovy svitávkovské vily nejrůznějším účelům. Malá vila se stala rodinným domem s privátní lékařskou ordinací, ve Velké vile se usídlil Úřad městyse Svitávka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám