Hlavní obsah

Malá chatka střechu a zdi má i nemá

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednoduchou noclehárnu umožňující prožít noc přímo pod alpským nebem plným hvězd navrhla dvojice italských architektů Fabio Vignolo a Francesca Turnaturiová. Jejím účelem není nic jiného než se plně ponořit do vnímání okolní krajiny. Odtud její název - Immerso (ponoření).

Foto: Marco Rostagno Withartvideo

Jednoduše složitelná chatka je určena pro krátkodobé přespání.

Článek

Chatka stojí v nadmořské výšce 1900 m n. m. v italském kraji Piemont, jejž ze tří stran svírá horský masiv Alp. Architekti ji navrhli jako malý prefabrikovaný příbytek sloužící coby dočasná noclehárna či útočiště.

Její konstrukce je dřevěná, tvar má zcela jednoduchý, stojí na obdélníkovém půdorysu o velikosti šesti čtverečních metrů a má sedlovou střechu. Ta, stejně jako dvě boční zdi, je celá z čirého plexiskla. Štítové strany chatky jsou ze dřeva. Čelní se pak rozevírá jako vrata.

Právě díky transparentním stěnám a střeše mohou lidé (předpokládaný počet je dvojice) obdivovat přírodu přímo ze svého lože, které je však v tomto případě spartánské - matrace umístěná na podlaze, na níž si každý musí donést svůj vlastní spacák.

Z dalšího vybavení už je k dispozici pouze malý úložný prostor a stolek. Chatka není izolovaná, z technického hlediska funguje jako lepší stan.

Foto: Marco Rostagno Withartvideo

Střecha i stěny domku jsou transparentní.

Foto: Marco Rostagno Withartvideo

Díky průhledné střeše a stěnám její obyvatelé mají možnost prožít výjimečnou noc pod alpským nebem plným hvězd.

Cílem projektu nebylo vytvořit tuto jednu konkrétní chatku, ale nabídnout kompletní prefabrikovaný produkt, jenž bude odpovídat požadavkům na trvalou udržitelnost a navíc bude velice snadný na sestavení.

Parta čtyř nikterak odborně školených mužů ji zvládne dokončit během pár hodin.

Dům složený ze tří čtverců je ztělesněním romantických představ o severském bydlení

Tipy a trendy

Architekti se spojili při práci s Corradem a Simonou Bastonerovými z nábytkářské společnosti RBB The Wood Laboratory z Brossasca. Společně zvolili pro noclehárnu jako výchozí materiál březovou překližku potaženou fenolickou fólií, jež ji chrání před vlhkostí.

Z ní jsou pomocí technologie CNC vyřezány všechny díly potřebné k sestavení, jež se do sebe zasazují jako dětská skládačka.

Foto: Marco Rostagno Withartvideo

Kromě postele, stolku a menšího úložného prostoru nic jiného neodpoutává pozornost obyvatel chatky od přírody.

Foto: Marco Rostagno Withartvideo

Spaní v chatce je poněkud spartánské, ale zážitek stojí za to.

V chatce tak není žádný trám. Ke zkompletování kostry není potřeba žádný elektrický nástroj, postačí palička. Nářadí si pak vyžádá až připevnění dveří a plexisklových panelů na střechu a stěny.

Schránka mořského živočicha nabídne lidem útulný domov

Tipy a trendy

Jednoduchá útulna je díky svému minimálnímu zařízení ideálním místem pro každého, kdo se rád toulá krajinou a chce si ji naplno užívat bez vyrušování moderními technologiemi.

Anketa

Líbilo by se vám přespávat v takovéto chatce?
Ano, určitě!
24,5 %
Asi ano, na jednu noc...
50,7 %
Nevím.
2,7 %
Raději ne.
3,6 %
Děkuji, to není nic pro mě.
18,5 %
Celkem hlasovalo 1047 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám