Hlavní obsah

Malá abeceda plotů v různých kombinacích

Právo, Gizela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavní funkcí plotů je bezesporu vymezení hranic pozemku. Ať už oplocujeme starou parcelu nebo stavíme zbrusu nový plot, neměl by vypadat fádně. Existuje mnoho druhů oplocení, ale pro každý styl zahrady se dá použít mnoho variant.

Foto: RD Rýmařov, Právo

V řadové zástavbě stačí pouze naznačit hranice pozemku a zvolit nízký plot doplněný živým plotem.

Článek

Nejoblíbenějším materiálem pro stavbu plotu je dřevo. Nejen proto, že se dá přizpůsobit téměř všem stylům, ale dobře ošetřené odolává nepřízni počasí a navíc vypadá přirozeně v každé zahradě.

Ať už mají ploty jakoukoli podobu, vždy by měly pozemek ohraničit účelně. Buď ve funkci přirozené bariéry mezi zahradou a okolím nebo naopak jako jejich propojení.

Materiálům vládne dřevo

Hlavní roli při výběru plotu hraje materiál. Všestranně použitelné je dřevo. Chrání pozemek nejen proti nepovolaným návštěvníkům, ale dokáže oddělit i vnitřní prostor pro dětské hry nebo vytvořit přívětivý plot předzahrádky. K venkovskému stylu patří přírodní dřevo, někdy zušlechtěné nátěrem, ale i romantické proutěné ploty.

.: Proutěná rohož v zahradě nejen spolehlivě ochrání před zvědavými pohledy, ale má dlouhou životnost, je funkční a působivá. foto: Právo/Flera

Čím více řemeslné dovednosti do stavby plotu vložíme, tím lépe dopadne. Je mnoho způsobů, jak konce planěk tvarovat – od gotických špicí až po hroty šípů – nebo vytvářet nové tvary podle vlastního návrhu.

Také kovové ploty mají kromě ochranné i funkci ozdobnou. Ve městě se dřevěné ploty nahrazují kovem a některé v kombinaci s kamennou podezdívkou vypadají luxusně.

Foto: Milan Malíček, Lukáš Táborský, Petr Hloušek, a archiv firem novabrik, RD Rýmřov, Wild Stone, Flera a www.prirodnikamen.eu, Právo

Výhodou vibrolisovaných betonových tvarovek je výběr povrchové úpravy ze šesti barevností a dalších doplňků.

.: Výhodou vibrolisovaných betonových tvarovek je výběr povrchové úpravy ze šesti barevností a dalších doplňků. foto: Právo/archiv firem novabrik, RD Rýmařov, Wild Stone, Flera a www.prirodnikamen.eu

Hojně používáme drátěné a kovové mříže, které mohou být vhodnou podporou pro popínavé a plazivé rostliny. Moderní ploty z poplastovaného drátu nevyžadují žádnou péči a jsou pevné. Pro svou jednoduchost a průhlednost nechávají vyniknout zahradě i domu v plné kráse.

Živý plot

Vymezit hranice pozemku můžeme i živým plotem. Zahrada bez rostlin by nebyla zahradou, a proto by i její ohraničení bez rostlin bylo smutné. Rostliny umí pozemek zkrášlit a vdechnout strohému kovovému plotu či oprýskané zídce život. Některé popínavé rostliny využívají příznivé mikroklima vytvořené plotem či zídkou, jiné je využívají jako opěru.

Rostliny také mění barvu podle roční doby. Kromě stále zelených tújí většina keřů a popínavek na jaře procitne ze zimního spánku a obalí se svěže zelenými listy a květy, na podzim se naopak vyšňoří do rozmanitých barev. Vysoký plot, který ochrání zahradu, vypěstujeme z tisů, tují, hlohů či buků.

Ploty v různých kombinacích

Konstrukci plotu tvoří tři hlavní části: základy, pilíře nebo sloupky a výplň samotného plotu. Plotové systémy zahrnují i soklové obklady a dlažbu ve stejném typu. Ploty se staví v kombinaci dřevěných či kovových sloupků a podezdívky nebo jako ucelená zeď. Stříška a tvárnice se sesadí pomocí lepidla na předem připravenou základovou desku.

.: Moderní ploty z poplastovaného drátu, které nevyžadují žádnou péči a jsou pevné, zjemníme výsadbou tují. foto: Právo/Milan Malíček, Lukáš Táborský, Petr Hloušek

Ideální výška plotu je 150 až 180 cm, tím pádem působí i jako zábrana proti vniknutí. Pokud výška jako zábrana nestačí, doplníme oplocení v exponovaných úsecích výsadbou živého plotu.

Volba stylu

Další rozhodnutí souvisí se stylem. Ať už stavíme plot ve městě či na vesnici, v obou případech bychom ho měli začlenit do okolní krajiny a také přihlédnout k architektonickému stylu domu. Budeme se rozhodovat, zda bude plot fyzickou překážkou přes kterou je vidět, ale která zabrání vstupu na pozemek, nebo zda chceme skutečnou bariéru, která nás oddělí od okolního světa.

Například tyčkový plot nebo plot z nízkých sloupků a příčných latí poskytne fyzickou zábranu před vstupem, ale neubírá tolik důležité světlo, na rozdíl od plotu z překrývajících se prken či plotu z betonových bloků.Na venkově upřednostníme plot, který vymezí hranice a nebrání výhledu.

Na exponovaných místech v městské zástavbě bude hrát hlavní roli naše bezpečí. Ať už si vybereme plot jakýkoli, měl by být funkční i dekorativní zároveň, vymezovat a chránit pozemek a zároveň esteticky dotvářet okolí.

Reklama

Související témata:

Související články

Kámen dodá zahradě nadčasovou krásu

Kámen v zahradě může být jak funkčním, tak i okrasným prvkem zahradní úpravy. Na rozdíl od rostlin nepodléhá proměnám v čase. Snad jen díky slunci, větru,...

Příroda do výšky v malém prostoru

Máte malou zahrádku jako dlaň či příliš úzký vstup do dvora a přemýšlíte, jak zvelebit i tato místa, aby byl alespoň kousek přírody na dosah? Pomohou...

Výběr článků

Načítám