Hlavní obsah

Majitel chtěl nový dům, jeho součástí měly být i dvě již stojící stavby

Novinky, nes

Srub křížového tvaru navrhli architekti z norského studia Aslak Haanshuus Arkitekter AS pro svého klienta v blízkosti jezera Femunden. Dům stojí na samém okraji tamního národního parku, a tak bylo zřejmé, že bude muset svým vzhledem zapadat do okolní krajiny. Architekti nekreslili na „čistém papíře“, na místě již stála dvojice malých srubů, které chtěl majitel do nové budovy zakomponovat.

Foto: Tom Gustavsen

Četné kusy nábytku jsou propojeny přímo se stavbou.

Článek

Původní stavby, každá s plochou přibližně 15 m2, mezi sebou svíraly ostrý úhel, a tak architekti jejich kompozici zrcadlově napodobili prostřednictvím nového elementu, který k nim připojili.

Celek má nyní plochu podlah o velikosti 85 m2. Propojujícím prvkem je střecha z vlnitého plechu, která zakrývá všechny části obydlí.

Foto: Tom Gustavsen

Základ novému domu dala dvojice původních srubů, které tvoří dvě ramena kříže.

Foto: Tom Gustavsen

Tam, kde přečnívá střecha, vybíhá před dům i základní plošina v podobě terasy.

V místě křížení vzniklo malé nádvoří, odkud se vstupuje do všech částí srubu. Původní stavby slouží jako hostinský pokoj a sklad, nově přistavený dům má dvě křídla určená ke každodennímu životu obyvatel.

Foto: Tom Gustavsen

Celá stavba spočívá na plošině vyzdvižené zhruba půl metru nad okolní terén.

Foto: Tom Gustavsen

Severská souhra materiálů: střecha zvlnitého ocelového plechu, hliníková okna a trámy z místních borovic.

Zatímco vpravo od vchodu, směrem na západ, je řada menších místností, jako jsou koupelna, sauna, toaleta a technická místnost, nalevo, směrem na jih, je hlavní obytná zóna s kuchyňskou zónou a ložnicí.

Foto: Tom Gustavsen

V místě křížení vzniklo zastřešené nádvoří, odkud se vstupuje do všech částí domu.

Velké množství nábytku je vestavěno přímo do konstrukce domu. Vyčnívající spoje a stěny slouží k podpoře a uchycení skříní, polic nebo postelí.

Foto: Tom Gustavsen

Novou část s původními sruby spojuje fyzicky střecha a technicky stejný stavební styl.

Celá budova je vyzdvižena nad okolní krajinu zhruba o půl metru a je uložena na plošině, která zpod domu vyčnívá a vytváří na několika místech příhodnou terasu, kterou zakrývá symetricky přečnívající střecha. Původní domy jsou vyzdviženy na pilotech.

Foto: Tom Gustavsen

Hlavní obytná část domu směřuje na jih. Díky velkému oknu nabízí nádherný výhled na jezero Femunden, které je třetím největším v Norsku.

Střecha je z valné části tvořena vlnitým plechem, ovšem na mnoha místech jej střídají stejně vlnité čiré panely sloužící jako světlíky a přivádějící do interiéru světlo. Jejich polohu architekti pečlivě volili s ohledem na to, aby tato místa nebyla ve stínu okolo stojících stromů.

Foto: Tom Gustavsen

Při vkládání oken a dveří do stěn srubu se architekti obešli bez omítacích lišt.

Výsledná stavba poutá pozornost nejen díky svému zvláštnímu půdorysu, ale především organickým propojením v jednom případě sto let starého srubu (druhý je mladší) a nově přistavené části.

Foto: Aslak Haanshuus Arkitekter AS

Půdorys domu

Foto: Aslak Haanshuus Arkitekter AS

Konstrukce domu

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám