Hlavní obsah

Luxusní moderní dům respektující přírodu

Pozemek v téměř nedotčené přírodě s hezkým výhledem a navíc s dobrým dopravním spojením do hlavního města, to zní jako pohádka. Dům, kam vás zveme na návštěvu, promyšleně využívá všechny tyto přednosti, poskytuje nadstandardní moderní bydlení a jeho výjimečná architektura pokorně ctí unikátní prostředí.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Dům kaskádovitě spadá ze svahu směrem od východu k západu. Suterén a část přízemí tvoří masivní sokl, obložený šedočerveným italským porfyrem, z něj vyrůstá členitá dřevostavba s modřínovým pláštěm.

Článek

Mírně zvlněná krajina bohatá na lesy a rybníky patří k oblastem s čistým a ekologicky stabilním životním prostředím, oblíbeným jak k bydlení, tak k rekreaci.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Při návrhu domu se Jan Zemánek volně inspiroval tvorbou amerického architekta Jamese Cutlera. Je znám návrhy rezidencí, které jsou charakteristické kvalitním materiálovým provedením a citlivým zasazením do divoké přírody západního pobřeží USA.

Parcela o rozloze přes 2000 metrů čtverečných je položena v mírném západním svahu, přístupová komunikace vede podél jejího spodního západního okraje a na východě pozemek ohraničuje les.

Architekt Jan Zemánek do tohoto svahu začlenil třípodlažní dům, který je částečně zapuštěn do terénu, hlavní tváří čelí západnímu slunci a výhledu do malého údolí a na protilehlé návrší. Budí dojem, že jste právě dorazili do odlehlého kouta Šumavy.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Kuchyňská linka byla vyrobena na zakázku. Dvířka jsou pečlivě dýhována severským modřínem tak, aby kresba jednotlivých dvířek navzájem plynule navazovala.

Dispozice (včetně umístění a velikosti oken) je promyšleně komponována tak, aby interiér měl optimální prosvětlení po celý den, komfort bydlení zpříjemňovaly hezké výhledy, ale zároveň nedocházelo ke zbytečným energetickým ztrátám ani přehřívání.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Půdorys přízemí: 1) zádveří 2) obývací hala + jídelna 3) kuchyň 4) sezení 5) zimní zahrada 6) WC 7) šatna 8) televizní místnost 9) chodba 10) pokoj pro hosta 11) koupelna + WC 12) prádelna 13) hobby + fitness 14) vinotéka 15, 16) terasa.

Dům je ze tří stran lemován krytými terasami, takže v létě se užitná plocha rozšiřuje do exteriéru. V suterénu se nachází garáž a technické zázemí, kamenné venkovní schodiště vede příchozí k hlavnímu vstupu na jihozápadní straně. Jádro přízemí tvoří rozlehlý obytný prostor s krbem a schodištěm, otevřený přes dvě podlaží až po hřeben krovu.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Půdorys suterénu: 1) garáž 2) chodba 3) dílna 4) technická místnost 5) fotokomora 6) sklep.

Velké prosklené plochy v jižní a západní fasádě a přistavěná zimní zahrada navozují bezprostřední kontakt s okolní přírodou. V severozápadním rohu domu je umístěna samostatná kuchyň s jídelnou, lze ji však snadno propojit s hlavní obývací částí, na niž volně navazují další prostory - samostatná televizní místnost, pokoj pro hosta s vlastním příslušenstvím, sociální zázemí, vinotéka.

Dřevěné schodiště, které přebírá roli prostorové dominanty obývacího pokoje, vede na galerii s ložnicemi. Nejvyšší podlaží je navrženo v západoevropském standardu, každá ložnice má vlastní šatnu a koupelnu.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Koupelny v domě jsou vybaveny nadstandardní sanitární keramikou.

Architektura domu citlivě reaguje na přírodní prostředí. Z masivního suterénu, jehož pohledové stěny jsou obloženy šedočerveným porfyrem, dovezeným z Itálie, vyrůstá lehká dřevostavba, jejíž velká hmota je opticky potlačena prosklením a členitou kompozicí pultových střech. Fasády obložené kamenem a modřínovým dřevem v přírodní úpravě nenásilně včleňují dům do krajiny, a pokud majitelé nechají dřevo přirozeně stárnout, postupně se stane takřka její organickou součástí.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Půdorys patra: 1) galerie 2) ložnice 3) šatna 4) koupelna + WC 5) koupelna + WC 6) šatna 7) ložnice rodičů 8)chodba 9) koupelna + šatna 10) pokoj 11) pracovna.

Také technické řešení bere v úvahu vztah k životnímu prostředí. Energeticky úsporný dům je vytápěn elektřinou, dřevo je ošetřeno ekologickými nátěry na bázi olejů a vosků. Modřín a porfyr přecházejí z exteriéru do interiéru, takže i uvnitř domu jsou použity téměř výhradně přírodní materiály.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Estetika interiéru vychází z jejich přirozeného vzhledu, propracovaných a dokonale provedených konstrukčních detailů. Spolu s výhledem do přírody vytvářejí harmonický celek, který si žádá jednoduché elegantní vybavení.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 298 m²

Užitná plocha: 460 m²

Plocha pozemku: 2 050 m²

Autor návrhu: Ing. arch. Jan Zemánek

Konstrukce: betonové základové pasy, suterén železobetonová konstrukce na principu ztraceného bednění, druhé a třetí podlaží dřevostavba, systém two by four v kombinaci s masivními nosnými prvky, sendvičový obvodový plášť s kamenným (porfyr, Trentino) a dřevěným obložením (severský modřín) s větranou vzduchovou mezerou, celodřevěné schodiště, dřevěný krov, střešní krytina Beternit

Výplně otvorů: okna dřevěná euro, ostatní prosklené plochy provedeny v dřevěných rámech ve standardu euro, vnitřní dveře atypické dýhované do obložkových zárubní (výroba na míru), předokenní žaluzie na elektrický pohon

Vytápění: ústřední, elektrický kotel + radiátory, v koupelnách elektrické podlahové vytápění, krb, krbová kamna

Jitka Pálková, www.mujdum.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám