Hlavní obsah

Loni bylo vypsáno více architektonických soutěží

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Architekti si už dlouho stěžovali na nedostatek vypsaných architektonických soutěží. Vypadá to, že situace se začíná obracet. Podle České komory architektů jich byl loni vypsán rekordní počet.

Foto: archiv architektů

V České republice vznikají kvalitní stavby. Bytový dům Na Zatlance byl nominován na cenu Miese van der Rohe (Radek Kolařík architectural workshop).

Článek

Profesnímu sdružení - České komoře architektů se v roce 2012 podařilo dosáhnout hodnoty nejvíce vypsaných architektonických soutěží v historii České republiky. Zaměří se na ně i v tomto roce. Doufejme, že tento trend bude i nadále pokračovat a v ČR budou stavby vznikat transparentněji a kvalitních budov tak bude více.

Foto: archiv architektů

Další nominaci na cenu Miese van der Rohe získal Golf Klub Čertovo Břemeno (Stanislav Fiala + Fiala a Němec).

V rámci Mezinárodního dne architektury proběhl druhý ročník akce "Architekti na jedné lodi" spojený se setkáním právě na téma architektonických soutěží.

Zpracovatelé se vybírají pouze na základě nejnižší ceny, tedy nikoli ceny a kvality.
Josef Panna, předseda České komory architektů

Loňský rok byl podle Komory pro českou architekturu v této oblasti průlomový. V jeho průběhu bylo vyhlášeno celkem 30 architektonických soutěží a čtyři soutěžní přehlídky.

Foto: Stanislav Zbyněk

Akce Architekti na jedné lodi přinesla zajímavé zhodnocení novinek v architektuře.

Jedná se o nejvyšší počet vypsaných architektonických soutěží od vzniku samostatné České republiky a také za dvacet let existence Komory.

Pojem "Bezpečná cena" má pomoci vzniku kvalitních staveb

Ve snaze, aby ze soutěží vycházely nejlepší návrhy, se Česká komora architektů nyní společně s kolegy zasazuje o propagaci termínu Bezpečná cena. Má jít o cenu projektu, která je schopná přinést kvalitní stavbu.

Za jeden z vážných profesních problémů současnosti považuje předseda České komory architektů Josef Panna výběrová řízení probíhající dle zákona o veřejných zakázkách. Zpracovatelé se podle něj vybírají pouze na základě nejnižší ceny.

Podle Panny má být cílem výběrového řízení na projekt stavby či urbanistický plán nalezení kvalitního, optimálního návrhu řešení za odpovídající cenu. "Cílem by nemělo být získání levného projektu za cenu, která se často pohybuje mezi 10 a 30 % adekvátní částky," tvrdí Panna.

Foto: Stanislav Zbyněk

Architekti Hudeček, Fiedler a Panna se také zúčastnili akce Architekti na jedné lodi.

Architektonická soutěž umožňuje vybírat na základě řady parametrů a dát zelenou i dražším, ale vkusným a originálním návrhům staveb s vyšší kvalitou a nižšími budoucími provozními náklady.

Aby soutěže probíhaly podle pravidel, organizují se školení pro autorizované architekty, díky kterým mají být připraveni na svou účast v porotě architektonické soutěže. Školeni jsou nově i organizátoři soutěží.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám