Hlavní obsah

Loftové bydlení sází na vzdušnost s originální atmosférou

Právo, Gisela Růžičková

Po návratu ze zahraničí hledali manželé Jandovi netradiční bydlení. Lákaly je otevřené prostory, vysoké stropy, obrovská členěná okna, kovová schodiště a režné zdivo. Takové parametry má jen loftový byt s neopakovatelnou atmosférou průmyslové stavby.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Charakteristickým znakem loftu je otevřený prostor, kde se místnosti vzájemně prolínají a dohromady vytvářejí zajímavý celek.

Článek

Nakonec našli byt ve zrekonstruované budově bývalého holešovického pivovaru, který je oslovil ve všech směrech. „Dostalo nás hlavně atrium uvnitř budovy plné světla a zároveň originální vstup s japonskou předzahrádkou,“ pochvaluje si Václav jedinečné řešení bytu a vysvětluje, že ho architekti zvolili kvůli hluboké dispozici stavby, která neumožňovala přístup světla do loftového bytu z obou stran budovy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

I když je kuchyňský kout (9,4 m2) docela malý, přesto vyhovuje pohodlnému vaření. Dobře se sem vešlo i stolování z druhé strany ostrůvku - pracovního pultu.

„Mohli jsme si vybrat i byt se střešní terasou o výměře 130 m2 ve třetím podlaží přístupnou z atria točitým schodištěm. Ale zatím nemáme děti, přes den jsme pracovně vytíženi a večery raději trávíme ve společnosti, takže nám naše malá japonská zahrádka stačí,“ obhajují své rozhodnutí Jandovi, pro něž je bonusem navíc nádvoří s nově vybudovanou fontánou a pár obchodů včetně supermarketu v areálu.

Otevřená dispozice

Loftový byt s otevřenou dispozicí se nachází v místě původních ležáckých sklepů pivovaru. Ze dvou stran ho uzavírá prosklená stěna v hliníkovém rámu a od středové spojovací chodby ho odděluje privátní atrium. Mladému páru vyhovuje poloha, velikost i dispozice bytu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Do loftového bytu Jandových se vstupuje přes atrium s malou japonskou předzahrádkou plnou světla. (vlevo) Antracitový odstín ocelového točitého schodiště je barveně sladěný se všemi kovovými prvky loftového bytu (vpravo).

Loft je řešen jako 2+kk s galerií. Obývací pokoj propojený s kuchyňským koutem a jídelnou má vstup na lodžii s výhledem na nádvoří s fontánou. Prostorná ložnice se nachází na galerii. Z oddělené pracovny, která může v budoucnu sloužit jako dětský pokoj nebo jako druhá ložnice, se dá vstoupit na japonskou předzahrádku.

Z velkorysé haly vedou dveře do koupelny, samostatného WC, šatny a komory. Celková plocha bytu včetně lodžie a atria činí 174 m2. Manželům vyhovují i dvě garážová stání v suterénu budovy a sklep.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Majitelé mohou využívat i oddělenou místnost propojenou s japonskou předzahrádkou. Zatím je tu pracovna.

Minimalistické vybavení

Jandovi se při zařizování bytu nechali inspirovat nadstandardním, ale minimalistickým pojetím architekta Evžena Duba z ateliéru CMC architects, který je autorem vzorového bytu.

Zajímavý je už výběr podlahových krytin. Sjednocujícím prvkem prostoru v obytné zóně a v hale je dubová kantovka, která tvoří univerzální základ pro nábytek a současně kontrastuje s bílými, 5,5 m vysokými zdmi.

V koupelně, na WC, v šatně i v komoře si vybrali na podlahy teakové dřevo, které odolá jak provozu, tak i zvýšené vlhkosti v koupelně. Do pracovny zvolil architekt moderní materiál - antracitové tkané PVC, jedinečné na pohled i na údržbu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jako v celém bytě i v koupelně kralují přírodní barvy. Bílé lesklé obklady kontrastují s teakovou podlahou.

Pobyt v ložnici zpříjemňuje celoplošný vlněný koberec v barvě bílé kávy. Koupelna a WC jsou obložené bílými lesklými obklady s květinovým dekorem, sanita a baterie pocházejí od renomovaných výrobců. A jednu ze stěn v ložnici zvýrazňuje zelenostříbrná tapeta.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Moderní ložnice s prostorově dominantní šatní skříní v lesklém provedení je umístěna v atriu bytu.

Vzdušně a pohodlně

Loftový byt je zařízen moderním nábytkem, který kopíruje současnou tendenci. To znamená, že je vzdušný, pohodlný a také vkusný. Ať už je to kuchyňská linka ve vysokém lesku a barvě slonové kosti s doplňky z nerezové kartáčované oceli nebo elegantní ložnice s praktickou vestavěnou skříní a dostatečnými úložnými prostory.

Na celkovém vyznění obytného prostoru se podílí osvětlení, které mění jeho atmosféru. Světlo je pečlivě koncipováno tak, aby podpořilo zónování jednotlivých částí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dalším prvkem interiéru je jednoduchá sedačka, která dotváří a odlehčuje dispozici, proto je zvolena v malém měřítku a módním tónu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám