Hlavní obsah

Levandulový dům vykvete v oáze uprostřed pouště

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každé podnebí představuje předpoklady pro určitý druh architektury. Zatímco v chladných oblastech se řeší především zateplení, v horkých je to naopak zastínění a chlazení. Syrský ateliér Ark-Kassam Architects vytvořil návrh rodinné rezidence v soukromé oáze pouště Ar-Rijád v Saudské Arábii, který okamžitě upoutal pozornost internetových serverů zabývajících se architekturou. Je to nejen díky zdobnému vzhledu, ale i prostému řešení právě otázky ochlazení interiéru a jeho zastínění.

Foto: Ark-Kassam Architects (9x)

Květinový motiv se v domě opakuje jako zajímavý, nevtíravý refrén.

Článek

Rezidence Al-Chazama je pojmenovaná podle místní rostlinky Chazama As-Sahra'a, tedy pouštní levandule. Ne nadarmo, rostlinné motivy jsou v arabském světě velice oblíbené a právě tato květina je hlavním motivem, jímž se architekt rozhodl ozdobit fasády i střechu domu. Představuje spojující prvek všech částí domu a doslova propojuje jeho exteriér s interiérem.

Foto: Ark-Kassam Architects

Dům je situován na malém návrší.

Foto: Ark-Kassam Architects

Jednotlivé části mají silné zdi a stínící prvky, které omezují prohřívání interiéru domu.

Stavba o celkové ploše 1500 m² stojí na malém návrší a je rozdělena do tří téměř samostatných celků. Vstupní hala má arkádový dvorek a vnitřní zahradu. Jednotlivé celky pak fungují jako servisní část, obytná část s výhledem na západ slunce a soukromá, noční část nabízející výhled na východ slunce. Všechny celky byly přitom navrženy tak, aby jeden druhému poskytovaly během dne stín, čímž chrání interiér domu před extrémními teplotami venku.

Foto: Ark-Kassam Architects

Fasády i střecha domu jsou zdobeny květinovým motivem.

Foto: Ark-Kassam Architects

Dům je rozdělen do tří hlavních částí.

Neobvyklý vzhled rezidence je výsledkem hledání ideálního tvaru, který by splnil hlavní úkol každé stavby v tak horkém a suchém prostředí, což je maximální zastínění, a zároveň, aby jednotlivé stěny byly dostatečně silné, aby udržely chlad a tím napomohly systému pasivního ochlazování interiéru. Díky tomu je spotřeba energií v domě snížena o 35 procent v porovnání s jinými stavbami v daném prostředí.

Foto: Ark-Kassam Architects

Vstupní hala rezidence

Foto: Ark-Kassam Architects

V centrální části je umístěna zahrada.

Co se týká využívání energií, vzhledem k pouštním podmínkám je téměř samozřejmostí, že dům získává elektřinu ze sluneční energie díky fotovoltaickým panelům a rovněž tak ji využívá pro ohřev vody. Nepřekvapí jistě ani fakt, že v rezidenci se recykluje tzv. šedá voda.

Foto: Ark-Kassam Architects

Plán stavby

Foto: Ark-Kassam Architects

Systém ochlazování

Květinovými vzory architekti vedení Abdalrahimem Kassamem ozdobili dům nejen kvůli estetickému dojmu. Vzor je vytvořen z barevného skla, které reprodukuje zajímavý vzor i do zastíněného interiéru a navíc se podílí i na systému jeho ochlazování.

Reklama

Související témata:

Související články

Nevídané stavby ukazují život v oblacích

Mezinárodní soutěž futuristických projektů života „ve výškách“, nazvaná 2014 Skyscraper competiton zná své letošní vítěze. Soutěž od roku 2006 každoročně...

Výběr článků

Načítám