Hlavní obsah

Le Corbusier - muž, který předběhl svou dobu

BERN/PRAHA

Architekt, který měl být původně hodinářem, což je stylové povolání pro Švýcarsko, kde se narodil. Po celý život byl fascinován stroji. To se odrazilo i v jeho výroku, že dům je stroj na bydlení. V mnohém jeho vize sídlišť předběhly svou dobu. Le Corbusier je v encyklopediích zapsán jako průkopník purismu a brutalismu.V sobotu uplynulo 120 let od jeho narození.

Článek

Le Corbusier několikrát navštívil také Prahu. Zajímal se samozřejmě o práci českých architektů, navštívil například funkcionalistický hotel Juliš architekta Pavla Janáka na Václavském náměstí.

Tady byl v provozu tehdy populární Tatran Bar. Efektní prostor, kterým se Pražané chlubili s množstvím zrcadel a skleněných ploch se prý slavnému architektovi příliš nezamlouval. Naopak nadšený byl z Veletržního paláce.

Vizionář, architekt i designér

Paradoxně měl muž, který vymýšlel nábytek i odvážné stavby slabý zrak a po třicítce zůstal dokonce na jedno oko slepý. Tento handicap Le Corbusierovi sice způsoboval problémy, ale v mnohaleté aktivní práci mu zabránit nemohl. Zrealizoval celkem 75 staveb na několika kontinentech, navrhl desítky urbanistických studií, napsal přes 40 knih, vydával několik časopisů, vytvořil stovky kreseb a maleb.

I přesto, že jeho koncepce hromadného bydlení - neboli sídlišť se často stávala terčem kritiky, Le Corbusierovy stavby jsou dokonalou ilustrací života v první polovině 20. století se všemi jeho klady a zápory - obdivem k technice, idealistickými myšlenkami na sílu lidského kolektivu, ale i touhou po kráse a maximální dokonalosti. Možná právě proto dodnes vyráží dech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výjimečné domy v galerii

Pokud se zajímáte o moderní architekturu, pak byste v těchto dnech měli zavítat do Galerie Jaroslava Fragnera. Právě tady v úterý začala výstava věnovaná...

Výběr článků

Načítám