Hlavní obsah

Lampy zútulní večerní interiér

Právo, Sylva Svobodová

Patří mezi doplňková interiérová svítidla, která vytvářejí atmosféru, osvětlují menší plochu. Typická je stojací čtecí lampa u pohodlného křesla, světlo na pracovním stole či lampička na starožitné komodě. Lampy jsou samy o sobě dekoračním prvkem, mají zajímavý tvar a stínítka s podnoží z kvalitního materiálu.

Foto: WestwingNow

Stojací lampa s velkým stínidlem vyžaduje větší prostor. Nakupujte tedy s rozmyslem, promyslete daný styl.

Článek

Důležitá je funkčnost. Zamyslíme se tedy, k čemu svítidlo chceme používat. Může to být primárně ke čtení, k práci, ke zmírnění jasu televize. Některé lampy se vyplatí pořídit s nastavitelným ramenem, kterým lze regulovat tok světla.

U ryze dekoračních svítidel se zaměříme především na odstín, strukturu a materiál výrobku, které jsou v souladu s ostatním vybavením interiéru.

Pozornost přitáhne samozřejmě i tvar, který je velmi rozmanitý. Vyplatí se přitom vsadit na jednoduchost.

Stínidla jsou reprezentantem barvy, tak si ji užijme! Oblíbené jsou jemné přírodní odstíny – písková, šedá, smetanová – nebo je naopak v popředí extravagance (červená, královská modř, měsíčkově žlutá). Základním materiálem je kov, dřevo, nebo plast. Na stínítku se objevuje textilie, papír.

Kam s nimi

Doplňková svítidla nevyžadují předešlé stavební úpravy, což je velká výhoda. V obchodě zaplatíte a doma postavíte. Ale pozor, důležité je si uvědomit jejich velikost a reálné prostorové možnosti.

Aby stojací či stolní lampa vynikla v plné kráse, musí stát na správném místě. Stojací lampa vyžaduje volno kolem sebe, proto obývá často nevyužité rohové kouty.

Moderní stojací i stolní lampy vnesou do bytu designovou hravost i eleganci

Tipy a trendy

Malé stolní lampy patří na komodu v předsíni, v obývacím pokoji či na noční stolek v ložnici. Myslete u nich na dostatečně dlouhý kabel k elektrické zásuvce.

Prohlédněte si pozorně nabídku, možná zjistíte, že se nabízí vícezdrojová svítidla, která můžete efektně směrovat. Nebo jsou v prodeji kolekce, kde stolní lampa je zmenšenou verzí té stojací.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám