Hlavní obsah

Kýčovité lustry imitují křišťál a hýří barvami i podivnými tvary

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud si chcete pořídit do interiéru opravdu výrazný kousek, který nikdo nepřehlédne, pak sáhněte po lustru ve tvaru houslí, mašle nebo rakety. Pozornosti hostů rozhodně neujde ani plastová imitace pravého křišťálu, stejně jako svítivé neonové barvy osvětlení. Při zařizování vkusného a elegantního interiéru na takové výstřelky ale raději zapomeňte.

Článek

Kýčovitým detailem lustrů je imitace paroží použitá jako konstrukce pro osvětlení. Ve většině dnešních interiérů takové retro vypadá jako nesmyslné opakování nevkusné naivizující éry českého designu okolo šedesátých let, kdy byly sošky srnek a svícny nebo lustry z paroží v kurzu.

Dalším kýčovitým kouskem jsou lustry s jednoduchými naivními motivy. Pokud už vlastníte nevkusný lustr, třeba ve tvaru mašle, zkuste podobný motiv jako je na lustru opakovat i jinde v interiéru. Trochu tím odpoutáte pozornost od osvětlení.

Osvětlení pak bude vypadat jako jeden z kousků, které mají připomínat váš oblíbený motiv. Interiér bude působit alespoň nápaditě.

Plastové lustry imitující historické skvosty

Hitem loňského roku, který ještě úplně nezmizel z bytů ani z obchodů, jsou plastové lustry, které mají imitovat opravdové historické skvosty. Plastové provedení v kombinaci s křiklavými barvami je sázkou na jistotu, že půjde o ikonický kýčovitý kousek.

Pokud už takový lustr vlastníte, jedinou možností kam jej umístit je interiér ve stylu pop-artu. V takovém prostoru bude lustr vypadat jako recese a bude dokonce zajímavým zpestřením. [celá zpráva]

Předimenzovaný lustr skryje výrazná výmalba

U barevných lustrů v neonových umělých barvách je jedinou možností rozehrát barvami duhy celý byt. Ve změti barev se jeho výstřednost ztratí a naopak získá na zajímavosti. Zvolit můžete i různobarevné samolepy s motivem lustrů nebo prostor vymalovat mnoha barvami.

Pokud nechcete sáhnout po kýčovitém osvětlení v interiéru, vyhněte se také pozlaceným lustrům a všem materiálům, které se snaží imitovat materiál lepší kvality.

Vyhněte se také levné inspiraci historií. Mnohem lépe bude vypadat skromný lustr jednoduchých tvarů.

Chybou bude i příliš velký lustr. Pokud jej už vlastníte, umístěte ho jen tam, kde je dostatečně vysoký strop. Částečně tak od nevkusného osvětlení odpoutáte pozornost.

Kýčovitoust většinou podtrhují také naivizující motivy, které mají dojímat (tvary mašlí, vzducholodí, srdcí apod.).

Anketa

Líbí se vám podobné lustry?
Ne, je to kýč.
76,3 %
Jen některé.
19,7 %
Ano, všechny.
4 %
Celkem hlasovalo 2135 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám