Hlavní obsah

Kvalitní zahradní nábytek vydrží i deset let

Právo, Karolina Černá

Venkovní nábytek, který se rozbije po jedné sezóně či dvou, je špatnou investicí. Přesto při jeho výběru často upřednostňujeme vzhled před kvalitou a odolností použitých materiálů.

Foto: Climax

Před deštěm ochráníme jakýkoli venkovní nábytek pod markýzou, speciální plachtou nebo v zahradním domku.

Článek

Kvalitní výrobek si udrží kondici až deset let. U prodejce odolných produktů s dlouhou životností máme navíc jistotu, že když budeme potřebovat dokoupit třeba židle navíc nebo k menšímu stolu ještě jeden větší ve stejném stylu, seženeme takové kousky i za pár let.

Foto: Mountfield

Variabilní sestavu nízkého sezení Portals tvoří pohovky z eukalyptového dřeva s polstrovanými polštáři a odkládací stolky. Díky hliníku se speciální povrchovou úpravou a bělenému eukalyptu snadno odolává povětrnostním vlivům.

Zvažte odolnost materiálů

Nábytek pod zakrytou terasu, do altánu, které ho chrání před deštěm, může být zhotoven z přírodních materiálů, jako jsou bambus, banánový list, ratan.

Při jeho výběru myslíme na to, že vítr z nekrytých stran přináší prach a další nečistoty, takže by části sedací sestavy měly být snadno omyvatelné vlhkým hadříkem, případně použijeme vysavač.

Foto: Bonami

Zahradní nábytek Brafab Paulina z vrbového proutí raději chráníme před deštěm. Cena židle 9199 Kč, stůl 17 799 Kč.

V nekrytém prostoru se lépe daří nábytku z odolných materiálů se speciální povrchovou úpravou. Přikloníme se ke dřevu ošetřenému již z výroby lazurou, mořením, oleji, voskem.

Teaku a dalším exotickým dřevinám postačí jednou dvakrát za sezónu ochranná vrstva pečujícího oleje, který brání popraskání, sesychání, kroucení. Hitem je nábytek z tzv. pečeného dřeva. Odolává venkovnímu počasí, nemění barvu ani tvar. Nevýhodou je ale vyšší míra křehkosti. Rovněž kov vyžaduje ochranný antikorozní nátěr.

Foto: Mountfield

Vzdušný design sluší nábytku i z tak odolného dřeva, jakým je teak. Řada Venice navíc nabízí flexibilní a trvanlivý výplet z technické tkaniny Batyline francouzské značky Serge Ferrari.

Foto: Lidl

Hliníkové polohovací lehátko se stínidlem nabízí odnímatelný polštářek, praktickou síťovou kapsu, opěradlo nastavitelné do pěti poloh. Cena 999 Kč.

Optimální je se spolehnout na takřka bezúdržbové materiály jako nerez, kvalitní umělý ratan (dbejte na pevnost a hustotu výpletu, měl by být garantován na 5 až 9 let) a masivní plast, který se odmění vedle vysoké výdrže i rozmanitými tvary a barvami, navíc plně vyhovuje mokrým prostorům (u bazénu, jezírka).

Foto: La Casa Nova

Odolné lehátko Honeymoon z umělého ratanu nejlépe použijeme v kombinaci s druhým lehátkem. Při jejich umístění proti sobě zaberou méně místa. Když je postavíme vedle sebe, vytvoří tvar srdce.

Foto: Bonami

Černý zahradní skládací set značky Addu Linz je z plastu, ocele, sedáky jsou z polyesteru. Cena 11 999 Kč.

Na co si dát pozor při výběru

Volte jednoduchý tvar stolů, židlí, křesílek i závěsných kukaní. Pokud vynikají množstvím těžko přístupných mezírek, míst a spojů, kam jen sotva proniknou ochranné a pečující nátěry a čisticí prostředky, budou právě tato neošetřená místa líhněmi postupující plísně nebo rzi.

Nezapomeňte ani na ochranu spojovacích šroubků. Dbejte na to, aby materiály provázela stejně odolná konstrukce. Dřevěná málokdy vyhovuje, ošetřená ocelová je lepší, ideální je spojení s konstrukcí z hliníku s potřebnou silou.

Foto: Butlers

Set Terrace Hill se inspiruje romantickým stylem v podobě kroucených tvarů a částečně i květinových ornamentů. Skládací stolek za 2190 Kč, židle bez područek 1490 Kč.

Bezúdržbové materiály vydrží venku i přes zimu, ačkoli je dobré pro zmenšení námahy při jarním čištění používat speciální krycí obaly nebo plastové plachty, případně sestavu na zimu uložit do zimní zahrady či venkovního domku.

Foto: Butlers

Určitě si pořiďte kvalitní sedáky a polštáře potažené vodě odolnou látkou a vyplněné rychleschnoucí pěnou (např. quick dry foam). I když několikrát promoknou, nebudou se v nich tvořit plísně.

Nepodceňte rozměry

Cítit se pohodlně je důležité kritérium při výběru nábytku, ať už jde o lehátko, židli k jídelnímu stolu nebo o relaxační křeslo. Vezměte v úvahu rozměry největšího člena rodiny a také to, zda nábytek poslouží ke krátkodobému nebo dlouhodobému posezení.

Výška sedu, hloubka, vzdálenost mezi koleny a spodní částí stolu, možnost se pohodlně opřít s rovnými zády s oporou v ramenech hrají neopominutelnou roli.

Foto: Bonami

Kovový stůl a židle Green Farm působí křehce. Připomínají atmosféru italského Toskánska nebo francouzské Provence.

Vyplatí se vědět, na čem bude nábytek stát. Pokud ho chcete umístit do volného prostoru (např. na trávník), vybírejte takový, který se nebude zapichovat do hlíny.

Foto: Butlers

Lehký přenosný skládací set Parklife je z akátového dřeva s rámem z pozinkované oceli s práškovým nástřikem. Stolek 2790 Kč, židle bez područek 1590 Kč, s područkami 1890 Kč.

Na sypkém nerovném podkladu jsou stabilní mohutnější podstavce, které nezapadají do země. Postavíte-li na terasu s dlažbou se širokými spárami stolky a židle s drobnými nohami, budou při odsunování zapadat do mezer. Nábytek zakončený železnými patkami zase odírá dlažbu.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám