Hlavní obsah

Kvalitní fasáda je reprezentativní tváří domu

Právo, Gisela Růžičková

Kvalitní fasáda se podílí nejen na estetickém vzhledu domu, ale její hlavní funkcí je chránit zdivo před mrazem, deštěm a zvětráváním. Je konečnou vrstvou, která dává domu tvar, strukturu a barvu. Měla by být imunní proti mechanickému poškození, nabídnout snadnou údržbu a dlouhou životnost.

Článek

Před konečným nátěrem je důležité, aby fasáda vyzrála, a to hned ze dvou důvodů: kvůli stálobarevnosti a pevnosti. Nutná je také prohlídka povrchu fasády. V případě nerovností a trhlin v omítkách je nezbytná oprava. Pouhým nátěrem se nezacelí ani neztratí.

Poklepem zjistíme, zda je omítka dostatečně pevná a soudržná a jestli vrchní štuková vrstva přilnula k podkladu. Zkontrolujeme kompaktnost rohů, případně rýhy a škrábance v omítce i všechny klempířské, zámečnické, stolařské a obkladové prvky na fasádě.

Omítky ovlivňují vzhled

Omítky jsou tradičním a nejčastěji používaným způsobem úpravy vnějších i vnitřních povrchů staveb. V závislosti na jejich tloušťce, složení a skladbě jednotlivých vrstev plní fyzikální a estetickou úlohu, zajišťují trvanlivost zdiva a chrání stavbu před nepříznivými vlivy.

Používají se jednovrstvé a dvouvrstvé omítky. Stavba po aplikaci omítek působí dojmem upravenosti a dokončenosti.

  • Mezi moderní stavební hmoty patří tepelně izolační omítky. Tvoří mezistupeň mezi běžnými lehčenými omítkami a zateplovacím systémem. Výrazně snižují prostup tepla stěnami a také energetickou náročnost na vytápění domů, umožňují dýchání stěn. Omítky využijeme všude tam, kde by u běžné omítky docházelo k tvorbě trhlin.
  • Klasické sanační omítkové systémy se využívají jako součást komplexního způsobu sanace vlhkého zdiva a omítek poškozených účinky vlhkosti, solí i znečišťování atmosféry. Napomáhají rychlejšímu vysušování vlhkého zdiva, přičemž celkový vzhled omítnutých ploch působí suchým dojmem.
  • Odvlhčovací sanační omítkové systémy jsou vhodné na všechny stupně vlhkého a zasoleného zdiva. Princip funkce systému je založen na speciálním rozložení pórů, které jsou propojeny jemným kapilárním systémem. Tato kombinace podstatně znásobuje povrch zdiva, a tím se z vlhkého zdiva odpařuje vlhkost enormní rychlostí, ačkoli omítka samotná zůstává suchá a bez solných výkvětů.

Kvalitní omítka je, když…

Suchá a vyzrálá omítka není totéž. Omítka může být suchá za týden po nahození, nikoli vyzrálá. Proč? Karbonizace vápna nepodléhá schnutí – je to postup, který závisí na jakosti použitého vápna a trvá 4–6 týdnů. Jestliže se tato doba nedodrží, mohou se na povrchu v krátké době objevit světlé nepravidelné fleky, které způsobuje chemická reakce vápna.

  • Kombinace nové a staré omítky. V tomto případě zvolíme vhodný penetrační nátěr a také fasádní barvu, která sníží rozdíl ve struktuře dvou rozdílných ploch.

Nejednotné plochy omítky dobře začistíme. Nenatřená omítka má být hladká, aby byl hotový nátěr kvalitní a barevné řešení zvýraznilo jednotlivé plochy.

Významná životnost

Životnost nátěru závisí na kvalitě zednických oprav, použité nátěrové hmotě a její odolnosti vůči klimatickým podmínkám, hlavně kyselým dešťům.

Životnost kvalitní fasády se odhaduje na 15–25 let podle údržby. V této souvislosti bychom měli mít jasno, budeme-li fasádu tlakově ošetřovat, či nikoli.

Poškození konečného nátěru, které patří k častým jevům, se jen velmi těžko opravuje. Po opravě zpravidla zůstane malý flek.

  • Když se mají nátěry obnovovat, musíme zjistit druh původního nátěru. Pak přistoupíme ke zpracování technologického postupu a zvolíme vhodnou nátěrovou hmotu.
  • V případě, že se staré nesoudržné nátěry na fasádě loupají, beze zbytku je odstraníme.

Fasádní barvy

Fasádní barvy dělíme do skupin podle toho, jestli obsahují písek, který tvoří jemnou nebo hrubší strukturu na povrchu.

Disperzní fasádní barva je hladká a plněná pískem. Srovnává nestejnoměrný povrch a vytváří silný nátěrový film. Je levná, ale vyšší spotřeba její cenu relativně zvyšuje. Lze si vybírat z široké palety barevných odstínů.

  • Silikátová fasádní barva vytvoří nátěrový film, který kopíruje natíraný povrch. Nanáší se na silikátové podklady a na vápenné omítky. Při aplikaci více vrstev a při opravách hotového nátěru má sklony ke šmouhám.
  • K urychlení vyzrávacího procesu vápenných omítek lze použít speciální hmotu proti flekům a tím znehodnocení natíraného podkladu. Snižuje dobu karbonizace a při 20 °C lze po 24 hodinách přistoupit k nátěru fasády barevným odstínem i sytějšího tónu.

Silikátová barva má omezený vzorník odstínů, protože se vyrábí na bázi jiných barevných pigmentů. Nátěr je pevný, paropropustný a neloupe se. Nevýhodou omítky je, že přijímá škodliviny obsažené v ovzduší a sprašováním se nátěrový film ztenčuje.

Akrylátová fasádní barva je velmi kvalitní z důvodu omyvatelnosti nátěrů. Vyniká nižší spotřebou materiálu, kopíruje povrch, má široký vzorník odstínů. Její cena je vysoká díky použití kvalitních pojidel, která jsou odolná vůči mechanickému otěru.

Silikonová fasádní barva je hodně kvalitní. Je částečně vodě odolná, ale zároveň dobře propouští vodní páry. Kvalita nátěru spočívá také v dlouhodobé přeměně nátěrového filmu na pevný, vysoce odolný a s omítkou kompaktní celek, který se nemusí v budoucnu odstraňovat. Cena barev se pohybuje na horní hranici.

Termoizolační fasádní barva vysoké kvality částečně odolá vodě a má vysokou schopnost izolovat teplo i chlad. Technologie je totožná s nátěry povrchu keramických destiček raketoplánů. Cenově náročná barva se ovšem vyplatí, neboť je tepelně úsporná. Hodí se pro budovy, u nichž se nevyplatí použití zateplovacího systému.

Termoizolační fasádní barva vysoké kvality částečně odolá vodě a má vysokou schopnost izolovat teplo i chlad. Technologie je totožná s nátěry povrchu keramických destiček raketoplánů. Cenově náročná barva se ovšem vyplatí, neboť je tepelně úsporná. Hodí se pro budovy, u nichž se nevyplatí použití zateplovacího systému.

Před aplikací nátěru odstraníme:

  • zbytky starších nátěrů
  • rozrušené vrstvy podkladu
  • usazeniny a špíny

Skleněné fasády

Současný trend v architektuře směřuje k velké transparentnosti staveb. Tyto nároky splňuje kombinace skla s hliníkem nebo s ocelí. Stavby dokonale využívají mechanických vlastností skla. Vývojem nové techniky a vhodných systémů uchycení se architektům a projektantům nabízejí různé způsoby v konstrukci fasád. Dnes se fasády konstruují na principu terčových fasád s bodovým uchycením skleněných panelů. Fasádní sklo se používá:

  • Základní – jako jednoduchá tabule nebo k dalšímu zpracování.
  • Izolační – je neodmyslitelnou součástí takové stavby. Je tvořeno dvěma nebo více tabulemi plochého skla. Správným výběrem zasklení snížíme nejen náklady na vytápění, ale i zatížení životního prostředí a zajistíme příjemné klima bytu i v blízkosti oken.

Fasády ze dřeva

V současné době jsou moderní také dřevěné fasády. Obvykle se kombinují s omítanými fasádami, lícovými cihlami, skleněnými prvky, čímž mnohdy vznikají architektonicky zajímavé stavby. Dřevěná fasáda je variabilní a ojedinělá, dodávající nejen moderním stavbám punc vytříbeného stylu a kouzlo originality. Má výborné tepelně izolační vlastnosti a také zlepšuje celkový vzhled domu. Používají se domácí i exotické dřeviny:

  • Levnější jsou tuzemské – smrk, borovice a modřín, které potřebují povrchovou úpravu lazurou. Jejich odolnost vůči hnilobě zvyšuje tepelná úprava – tzv. thermo wood.
  • K exotickým dřevinám patří bangkirai, massaranduba, jatoba a jiné, které jsou vysoce odolné vůči proměnlivým klimatickým podmínkám. Fasády z těchto dřevin se povrchově neupravují. Životnost dřeva ovlivníme dobrou konstrukcí, jako je dostatečný přesah střechy včetně okapů.

Cementotřískové desky

Jde o kompozitní materiál na bázi portlandského cementu a dřevěných třísek, s přísadou mineralizačních a hydratačních hmot. Povrch desek je hladký, přírodně šedý, nebo nabarvený v široké škále barevných odstínů.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Horní část fasády tvoří cementotřískové desky, které vytvářejí hladký, přírodně béžový odstín. Mají mnoho vynikajících vlastností a dají se kombinovat i s jinými stavebními materiály.

Deska je nehořlavá, odolná vůči povětrnostním vlivům, mrazuvzdorná, zvukově izolační, odolná proti plísním a houbám, ekologicky a hygienicky nezávadná. Neobsahuje azbest ani formaldehyd. Cementotřísková deska je vhodná i pro fasády rodinných domů.

Odvětrané a tepelně izolační fasády

Tyto fasádní systémy jsou navrženy v souladu se čtyřmi “O“: Oddělit, Odvodnit, Osušit a Ošetřit. Jejich dýchací schopnost vytváří přirozené proudění vzduchu ve zdivu a v izolaci s vyřešeným odvodem difuzních par a tak tlumí a zamezují vzniku plísní.

Tyto typy fasád řeší nejen funkční, ale i estetickou stránku domu. Přirozeně odvádějí vlhkost z domu, zabraňují tvorbě plísní v interiéru, snižují náklady na vytápění a především tvoří estetickou obálku domu.

Dekorativní omítkoviny:

  • mozaikové
  • minerální
  • akrylátové
  • silikonové
  • silikátové

Rady& tipy

Fasádu čistíme:

suchým způsobem

  •  průmyslovým vysavačem
  •  ometáním

mokrým způsobem

  • mytí vodou bez zvýšeného tlaku
  • použitím tlakové vody
  • vodou s abrazivními přídavky

Reklama

Související články

Fasáda je vizitkou domu i jeho majitele

Fasáda tvoří venkovní plášť domu, který chrání objekt před srážkovou vodou, přispívá k tepelné pohodě a rovněž zvukově izoluje. Zvolit správnou fasádu ale není...

Výběr článků

Načítám