Hlavní obsah

Kuchyňský dřez a baterii slaďte do jednoho stylu

Právo, Sylva Svobodová

Výběr dřezu závisí na tom, zda máme myčku, nebo ne. Jestliže chybí, zainvestujme do velkého dřezu, který nabídne i prostornou odkapávací plochu. Dřez má být praktický, komfortní a zapadnout do kuchyňské linky jako do mozaiky.

Foto: Gorenje (2x)

Jednodřez s odkapem, rozměry 86 x 50 cm, hloubka vaničky 18,5 cm, velikost vaničky 40 x 43 cm, 2 vyvrtané otvory pro instalaci baterie. Cena 5990 Kč.

Článek

Tvar a velikost dřezu ovlivní vzhled a dispozice linky. Někomu se líbí hranatý design, jiný preferuje oblouk a kulatý tvar. Stylu dřezu se má přizpůsobit i volba vodovodní baterie.

Foto: Grohe

Kubistická baterie výrazného tvaru se jmenuje Eurocube. Sprchová hlava je nasazena na pružinovou hadici s 360° otáčením. Snadné přepínání mezi dvěma režimy.

Dřez a baterie

Neobejdou se bez sebe a musí mít „stejný kabát“. Ať už jede u nás doma moderna, retro či minimalismus, musí vypadat jako ze stejné kolekce.

Foto: Gorenje

Jednoduchý dřez, rozměry 57 x 51 cm, hloubka vaničky 17,1 cm velikost vaničky 51,4 x 38,9 cm. Dva vyvrtané otvory pro instalaci baterie. Cena 5790 Kč.

K dřezům z kompozitních materiálů je možné mít baterii se shodným barevným povrchem, u nerez dřezu zase vypadá báječně nerezová (masivní) či chromová baterie (mosaz s vrstvou chromu). A keramickým dřezům určitě sluší retro páčkové baterie.

Foto: Grohe

Moderní design má baterie Zedra, tělo plynule navazuje na širokou, otočnou výpusť. Možná je i verze s vytahovací sprchou, která rozšiřuje pracovní prostor.

Trocha ergonomie

I když máte zrovna volno a nevaříte, určitě dřez a baterii v kuchyni použijete: na opláchnutí zeleniny či ovoce, talířů ze snídaně. U dřezu zkrátka strávíte nejvíce času a je jasné, že ohýbat se k němu je minus pro naše záda. Proto žádejte dřez, který si rozumí s výškou vaší postavy, může být klidně i 105 cm od podlahy.

Ruce mají být v dřezu volně spuštěné a neměli bychom se ani trochu nahýbat.

Foto: Electrolux

Mycí centrum je nejvytíženější část v kuchyňské lince. Kus práce za nás udělá myčka, ale oplachování nádobí, hrnců je nezbytné. Myslete tedy na velký dřez, který je komfortní a praktický.

Jestliže pravidelně pečete husu a máte velkou rodinu, preferujte velký dřez.

Dřez situujte co nejblíže myčce, k odpadkovému koši a do stejné zóny, jako je varná plotna. Chybou je např. mít dřez v lince u stěny a vařit na ostrůvku o dva metry dále.

Foto: Grohe

Minimalistický design nabízí baterie Essence, která překvapí úzkým tvarem těla. V nabídce dva modely s otočnou vytahovací trubicí či s vytahovací sprchou z oceli, která nabízí snadné přepínání mezi perlátorem a sprchou.

Dřez se montuje na tři způsoby: na desku, do roviny (u obou provedení je důležitá kvalitní montáž, jinak se snadno poškodí od vody pracovní laminovaná deska) nebo pod desku.

Materiály dřezů

Nerez je klasika a sluší každé kuchyňské lince. Výborně odolává vysokým teplotám, neublíží mu ani červené víno, kyseliny, snadno se udržuje.

Běžně se nabízí v několika povrchových úpravách: nerez přírodní lesk, nerez hedvábný lesk, nerez kartáčovaný a profilovaný.

Foto: Blanco

Nerez dřez je vysoce odolný vůči teplotám, skvrnám a kyselinám používaným v domácnosti, snadno se udržuje.

Foto: Kika

Nerezový dvoudřez, velikost 80 x 60 cm, bez sifonu, cena 999 Kč.

Granit je mimořádný a oblíbený kompozitní materiál, který je trvanlivý a snadno se udržuje v čistotě. Vyniká barevnou variabilitou a možnostmi mnoha kombinací. Odstín a textury (přírodní, kamenitý) lze totiž báječně sladit s dvířky kuchyní, zejména s dřevinami.

Foto: Blanco

Jedinečný materiál Silgranit je trvanlivý, snadno udržovatelný, odolný, s uzavřeným nepropustným povrchem. V nabídce 10 barev, díky nimž dřez sladíme s designem kuchyňské linky.

Granit je na omak hedvábně kamenný, antibakteriální, nelze ho poškrábat, zvládne teplotu do 280 °C.

Keramika - bílá matná, zářivě bílá, jasmín, aluminium, černá - to jsou některé odstíny, jež nabízí keramika. Je příjemná na dotek, má jemné kontury, vysokou odolnost proti nárazu při běžném používání, odolnost vůči poškrábání a vysokým teplotám.

Foto: Blanco

Keramické dřezy jsou příjemné na dotek a hezké na pohled. Odolné proti poškrábání, snadná je údržba, mají atraktivní barvy.

Keramické dřezy Blanco mají povrch ošetřený přípravkem PuraPlus®, který zabraňuje ulpívání nečistot a redukuje usazování vodního kamene.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám