Hlavní obsah

Kuchyň podle úsporných zásad pomůže ušetřit za energii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny energií rostou, i když je ale nezastavíme, tak přesto máme možnost na nich do značné míry ušetřit. Jak? Platí několik praktických zásad a s těmi vás seznámíme. I zdánlivé maličkosti, jako je výběr baterie se totiž na naší spotřebě energie dost podepisují. Máme pro vás tipy, jak na to.

Foto: archiv firem Scavoloni, Hanák, Koryna, Právo

Kuchyně je místem, ve kterém je spotřeba energie vysoká, ale i tady se dá ušetřit.

Článek

Lednici si nejlépe vyberte v nejúspornější třídě A+, pokud ale máte lednici v jiné energetické třídě, tak i tehdy můžete na energii dost ušetřit. Jednak je vhodné často odmrazovat, námraza silnější jak 3,5 mm zvyšuje energetickou spotřebu elektřiny o více jak o polovinu.

Námraza vzniká zejména tehdy, když do mrazničky ukládáte tekuté pokrmy, ty se odpařují a námraza je na světě. Zkuste proto alespoň investovat do úložných, dobře těsnících boxů.

.: Dózy na omáčky, olivy, na parmezán, těstoviny a sušená rajčata. Popíšete je křídou na černou tabulku.foto: novinky.cz, ASA selection

Pokud se rozhodnete vyměnit starou chladničku za nový, úsporný model, tak můžete ušetřit téměř polovinu energie za její provoz.

.: Moderní lednice uspoří energii a může i ozvláštnit interiér kuchyně.foto: Gorenje

Vyplatí se pořídit si pákovou baterii, její výhodou je, že díky ní z kohoutku teče velmi rychle voda v požadované teplotě a nemusíte čekat až se voda na příslušnou teplotu ohřeje.

.: Pákové baterie v inspirativním designu.foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Šetřit energii znamená i rozmyslet si, kdy a jak budeme mýt nádobí, v myčce pochopitelně nejlépe ušetříte, pokud ji zapnete až tehdy, když bude plná nádobí a myjete-li nádobí v dřezu, tak vás levněji vyjde mýt nádobí v napuštěném dřezu než pod tekoucí vodu.

I vařit můžeme úsporně

Několik zásad se týká i vaření. Vařit bez poklice znamená zvýšení spotřeby energie až o polovinu. Výběr hrnců je také důležitý, jejich velikost by měla odpovídat velikosti plotýnek, jen tak nebude docházet ke zbytečným ztrátám energie.

A jak na únik tepla? Do značné míry mu zamezíte vhodně zvolenou délkou závěsů, ty by neměly zakrývat topení, ale dostatečně pokrývat plochu okna. Před topením by neměl být postaven gauč.

.: Závěsy stíní i šetří.foto: Právo/Michaela Říhová

Také se vyplatí dát si pozor na těsnění oken, ve starých dřevěných může studený vzduch profukovat do místnosti. Investice do plastových oken s tepelně izolačními dvojskly může být na místě. Před tepelnými ztrátami ochrání i okenní fólie nebo dobře těsnící žaluzie.

.: Folie je z okna lehce snímatelná.foto: archiv Profolie

Nezapomínejte také na regulaci teploty v kuchyni, aby jste netopili příliš, kontrolujte teplotu místnosti pomocí nástěnného teploměru a podle toho pak regulujte míru topení za pomoci ventilů.

Reklama

Související témata:

Související články

Pasivní dům - bydlet jde ekologicky i levně

Snad každý z nás sní o bydlení v příjemném a pohodlném domě. Potenciálního stavebníka dnes zajímá především energeticky nenáročný provoz domu po celý rok,...

Bydlení s nízkou spotřebou energie

Přestože jednoznačně největším znečišťovatelem ovzduší je průmysl a hned po něm automobily, domácnosti a budovy obecně na něm mají také lví podíl. Úspora...

Výběr článků

Načítám