Hlavní obsah

Kuchyň budoucnosti je zelená a ekonomická

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zelená je novým trendem. Stejně jako třídíme a recyklujeme odpad, měli bychom se v blízké budoucnosti zaměřit na zelenou kuchyni a vybírat si takové spotřebiče, které mají co nejmenší spotřebu energie.

Článek

Spotřebiče novějších generací nám díky technologickému pokroku ušetří v průměru zhruba 16 % nákladů na provoz kuchyně. Další úsporu nám může přinést kuchyňský ekosystém.

Do skříněk kuchyňské linky bude rozváděn studený vzduch z chladničky/mrazničky, čímž by se vytvořil skladovací prostor ideální pro skladování zeleniny, a to při nízké spotřebě energie.

FOTO: archiv firmy Whirlpool

Je zaměřený na recyklaci vody, tepla a energií a může nám ušetřit až 24 %. Deset procent nám uspoří výrobky s vysokou výkonností a volba správných cyklů, teplot a programů.

Zelená kuchyň nabídne filtrovanou vodu pokojové teploty, horkou, studenou nebo sycenou, přímo ze zásobníku instalovaného na stěně. Tím se výrazně sníží množství odpadu z použitých plastových lahví.

FOTO: archiv firmy Whirlpool

V budoucnu budeme navíc ještě snižovat náklady na spotřebu energie až o 20 % využíváním systémů, které produkují současně teplou vodu i elektřinu. Jak tedy přeměnit kuchyň na ekologicky šetrnější prostor?

Tzv. herbárium je ideální pro celoroční růst bylinek. Klima uvnitř zajišťuje zbytkové teplo z trouby, vlhkost z odsavače par a recyklovaná voda.

FOTO: archiv firmy Whirlpool

Varná plocha se v budoucnu přizpůsobí tak, že se zahřeje pouze ta část, která odpovídá dnu hrnce. Tím se optimalizuje spotřeba energie.

FOTO: archiv firmy Whirlpool

Osm praktických rad pro zelenou kuchyni
1. Modernizujme své spotřebiče Dnešní spotřebiče využívají mnohem méně energie a vody než deset let staré výrobky. Proto nejdřív zvážíme, zda nákup nových spotřebičů nebude levnější, než když si ponecháme staré. Když nahradíme starou lednici modelem s třídou energetické účinnosti A++, snížíme spotřebu energie o více než 60 %, což představuje asi dvacet tisíc korun za průměrnou dobu životnosti lednice!
2. Sledujme třídu energetické účinnosti Čím více energie uspoříme, tím méně CO2 se uvolní do atmosféry. Tím snížíme svůj podíl na globálním oteplování a klimatických změnách. Štítek s třídou energetické účinnosti se nachází na spotřebiči nebo uvnitř něj a uvádí energetickou účinnost výrobku na stupnici od G do A, kde A představuje nejnižší spotřebu. U lednic a mrazniček byla stupnice rozšířena na A+ a A++, které jsou ještě účinnější.
3. Kupujme indukční spotřebiče Indukční varné desky jsou energeticky účinnější než tradiční. I ve srovnání s nejlepšími keramickými varnými deskami spotřebují až o 25 % méně energie.
4. Nemyjme nádobí ručně Dobrý způsob, jak ušetříme energii v domácnosti, je investovat do myčky na nádobí. Dnešní vysoce účinné myčky využívají pouze čtvrtinu vody oproti ručnímu mytí (15 litrů proti 60 litrům) pro obvyklou 12dílnou sadu. Kromě toho mají menší spotřebu energie a mycího prostředku!
5. Nedávejme lednici nebo mrazničku ke zdroji tepla Do blízkosti sporáku, vařiče či radiátorů nebo na přímé sluneční světlo lednice ani mraznička nepatří. Teplo snižuje účinnost kompresoru a kondenzátoru a zvyšuje spotřebu energie
6. Používejme spotřebiče s automatickým odmrazováním Pětimilimetrová vrstva ledu v mrazničce zvýší spotřebu energie o 30 %. Automatické odmrazování ušetří nejen energii a peníze, ale i čas.
7. Používejme programy „ECO“ Šetří energii a vodu, a tím snižují emise CO2. U kombinovaných chladniček s mrazničkou nastavme termostat asi na +4 až 5 °C pro chladničku a -18 °C pro mrazničku. To jsou optimální teploty pro zajištění dobrých provozních nákladů a nejlepší míry uchování vašeho jídla. Příliš nízká teplota vede k nárůstu spotřeby energie.
8. Pijme vodu z vodovodu Ta mnohdy splňuje přísnější normy čistoty než balená voda a je ekologicky šetrnější. Jestliže nemůžeme žít bez bublinek, koupíme si lednici s funkcí sycení vody z vodovodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám