Hlavní obsah

Kroměřížská vila Holubových je reprezentativní a prostornou rezidencí

Novinky, Text: Klára Hodaňová, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vila Jana a Adély Holubových v Kroměříži působí luxusním dojmem. Honosnost celého prostoru podtrhuje dřevěné, zdobně vyřezávané obložení stěn i stropů. Rezidence ředitele Holuba zakončuje rozsáhlou tvorbu městského stavitele a inženýra Ladislava Mesenského. Architekt dobře sloučil reprezentační polohu domu a příjemné rodinné bydlení.

Foto: Publikace Slavné vily Zlínského kraje

Vila s adresou: Kroměříž, Kollárova 25/741

Článek

Stavebníkem vily byl vysoce postavený úředník, ředitel knížecích a arcibiskupských velkostatků Jan Holub a jeho žena Adéla. Jeho luxusní rodinný dům o dvou nadzemních podlažích zakončuje řadovou zástavbu ulice. Podoba vily je stylově ovlivněna českou neorenesancí a mnichovským interiérovým dekorativismem.

Kroměřížský architekt Ladislav Mesenský dobře využil nárožní polohy domu. Kolmo do sebe spojil přibližně stejně objemné části domu, kdy jedna přímo navazuje na stavební čáru ulice Kollárova a další ustupuje do zahrady.

Vytváří se tak dostatečně reprezentativní, ale přitom klidová oblast vstupu zvýrazněná předstupující čtvercovou nárožní věží, zakončenou nástavbou s několika oblouky se sloupy.

Foto: publikace Slavné vily Zlínského kraje

Chloubou interiéru je lustr sladěný se zábradlím.

Zastřešení věže je skryto za zdobnými nízkými měděnými štíty s datací „1926“ s vázami na vrcholu.

Na východní straně vily je přízemní výstupek, který má zdobné kovové zábradlí a je přístupný z patra, mohutná profilovaná deska zastřešující vstupní část i dřevěná pergola nad kamennou terasou, která v obloukové křivce volně přechází do velké zahrady.

Foto: publikace Slavné vily Zlínského kraje

Plán na postavení vilky ukazuje decentní, ale hodně zdobné architektonické prvky.

Za pozornost stojí i výzdoba fasád. Hladké plochy jsou jemně zdobeny štukovým dekorem s proškrabávanou omítkou kolem některých oken. Korunou domu je malovaný pás s geometrickým a květinovým vzorem, který probíhá po celém obvodu domu, pod vysokou střechou pokrytou glazovanou krytinou a zdobí i arkády a prodloužení fasády věžice u vstupu.

Vnitřní dispozice rezidence navazuje na tradici anglické haly. Zvýšené přízemí sloužilo pro společenské účely, v patře byly obytné prostory rodiny. Do suterénu domu bylo umístěno provozní zázemí domu, garáž a byt domovníka.

Salón s krbem doplňuje dřevěná galerie pro přístup do obytných pokojů v patře domu. Protože majitel domu býval vášnivým myslivcem, stěny zdobily lovecké trofeje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám