Hlavní obsah

Křesla předních designérů fandí jednoduché a nestárnoucí eleganci

Novinky, Kristýna Křížová

Obývací pokoj je nejdůležitější reprezentační místností v bytě, proto si právě na něm dáváme většinou nejvíc záležet. Ze všeho nejpodstatnější je výběr sedacího nábytku. Máme pro vás tipy na designové a nestárnoucí kousky do bytu.

Článek

Designově povedené kousky sedacího nábytku poznáte většinou podle toho, že se drží na špici trendy nábytku celá desetiletí. Patří mezi ně nesporně židle Pantonka a křeslo Srdce od Vernera Pantona, křeslo Barcelona, které navrhl Mies van der Rohe nebo Vejce od Arne Jacobsena.

Retro artdecová křesla jsou letos v kurzu

Perfektním remakem starých křesel jsou kousky navržené v retro artdecovém stylu. Dnes je seženete zcela nová, ale v působivém retro designu, který rozhodně neomrzí.

Nové židle se pyšní artdecovými liniemi, které vyniknou v každém minimalistickém obývacím pokoji. Velkému obývacímu pokoji zase bude slušet prostorný divan inspirovaný designem začátku dvacátého století.

Dobrou investicí do budoucna je kvalitní klasická tonetka z masivního bukového dřeva. Dřevěným židlím ale nesvědší příliš sluníčka (může dojít ke změně jejich přirozeného odstínu). Proto je umístěte spíš do stinného koutu.

Pokud hledáte křeslo do minimalistického interiéru zkuste třeba kopii kubistického nábytkového originálu od Vlastislava Hofmana z roku 1911.

Do pokoje zařízeném v tom nejmodernějším duchu s prvky pop-artu zkuste zakomponovat židli Pantonku. Výhodou této židle je lehkost a trvanlivost materiálu. Manipulaci s ní ocení i senioři. Její nová podoba vychází v dětské edici, více se o této židli dočtete zde.

Loosovo sofa se stane perlou každého obývacího pokoje

Pro náročné je tady tip na sofa, které bylo vybráno vybráno do interieru vily Müller slavným architektem Adolfem Loosem. I to si můžete pořídit do bytu.

Naším dalším tipem je křeslo Vejce od slavného designéra Arne Jacobsena. To si zase nedávno obléklo působivý patchworkový háv.

O tomto designové skvostu, která je ozdobou obývacích pokojů a hotelových hal už přes půl století, se více dočete zde.

Objev roku, designér Vladimír Žák navrhl působivá křesla

Z českých novinek si pozornost jistě zaslouží křeslo od Designéra Vladimíra Žáka, který za jeho návrh získal titul Objev roku 2008. Porota ocenila mimo návrh křesla s názvem Ušák  i jeho další výtvor Kubikula.

Pokud se chystáte pořídit si za každou cenu nový interiérový kousek, buďte opatrní. Vyhodit staré křeslo a pořídit si za nízkou cenu nové se vám totiž rozhodně nemusí vyplatit.

Stará standardní křesla jsou v průměru mnohem kvalitnější, používalo se tvrdé dřevo (jasan, dub). To je podstatně lepší než smrkové dřevo.
Kateřina Kušiaková, renovátorka

Mnohdy vyjde do budoucna výhodněji spíše renovace starého ušáku než koupě nového. Platí to hlavně u standartního sedacího nábytku.

Renovace starého křesla není nejlevnější

Volba mezi novým a levným křeslem z měkkého dřeva nebo renovací starého křesla často hlavně otázkou financí. Pravdou je, že renovace není nejlevnější.

Pokud budete chtít křeslo kompletně zrenovovat (včetně nového vyvázání per) počítejte s částkou pohybující se mezi šesti až deseti tisíci korun. Investice se ale vrátí během budoucích let.

Výhodou je, že si můžete sami zvolit látku přesně podle svých představ, finančních možností a v barevnosti, která odpovídá celkovému ladění vašeho obývacího pokoje.

I oškivá židle může ještě pobavit

Zábavný sedací nábytek vykouzlíte i z nevzhledných socialistických židlí z jídelen. Dnes už jsou dojemným retrem. Hodí se hlavně do obývacích pokojů mladé generace.

Kvalitní křeslo se stane vizitkou vašeho vkusu, vsaďte proto na kvalitu materiálu a na nestárnoucí design. 

Anketa

Nechali jste si už někdy zrenovovat křeslo?
Ano, ale výsledek se mi nelíbil.
5,6 %
Ano, výsledek byl dobrý.
37,1 %
Zatím ne, ale uvažuji o tom.
16,9 %
Ne, je to drahé.
18 %
Ne, líbí se mi moderní nábytek.
22,4 %
Celkem hlasovalo 178 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám