Hlavní obsah

Kouzlo nočního stolku

Právo, Novinky, Gisela Růžičková

I když vybavení ložnice podřizujeme hlavně její velikosti a individuálním potřebám, noční stolek je nezbytností. Bývá bezpečným místem, kam umístit lampičku, odložit rozečtenou knihu, brýle, budík, sklenici vody či ovladač.

Článek

Noční stolky bývaly nedílnou součástí stylových ložnic. Ohraničovaly a do jisté míry také zdobily postel. Zpravidla bývaly i výrazně vyšší. Někdy sloužily jako příruční prádelník.

Ale do jejich úzkých a mělkých korpusů s jedinou poličkou se toho moc nevešlo. Nanejvýš několik kusů prádla nebo pár kapesníků. Dokonalejší verze nočních stolků už měly jednu zásuvku. A protože toto řešení bylo mnohem praktičtější, moderní zásuvky přetrvaly dodnes.

Sektor v ložnici

S nástupem panelových domů vzal klasický ložnicový nábytek za své. Nahradily ho válendy a sektorové sestavy, protože do malých ložnic se mnoho nábytku nevešlo.

Moderní a jednoduchá ložnice, stolky jsou součástí čela postele. Foto archív firem Brik, Bisorea, Detitex, Ikea

Noční stolky musely uvolnit prostor knihovnám nebo zásuvkovým skříňkám. Vyšší nároky na bydlení a zájem o netuctový interiér přispěly k návratu ložnic do našich domovů.

Stolky na míru

Dnes vnímáme ložnici jako prostor pro regeneraci duševních a tělesných sil, který má mít kromě kvalitního vybavení také příjemnou atmosféru. Výhodou při zařizování moderní ložnice je, že ji nemusíme kupovat jako kompletní sestavu skříní a postelí, nočních stolků, komod a toaletních stolků, ale můžeme si pořídit jednotlivé kusy postupně.

Jednoduchý charakter ložnice podtrhuje i stejně jednoduchý noční stolek. Foto Home Style

Dnes klademe především důraz na výběr kvalitního lůžka. Noční stolek lze dokoupit později nebo si ho dát vyrobit na zakázku s ohledem na prostor a individuální nároky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám