Hlavní obsah

Koupelnám vládnou průhledné kryty, elegantní podsvícení i nápaditý design

Právo, Sylva Svobodová

Technologické vychytávky milujeme i v koupelně. Integrovaná splachovadla, podsvícené lišty, průhledné kryty na zásuvce, nadčasové kousky z pera designéra, a hlavně nábytek z odolného materiálu, který si rozumí s vodou. To jsou hlavní tahouni moderní koupelny.

Foto: Ravak

Umyvadlo položené na desce vládne současné koupelně.

Článek

Nové baterie z Designbloku

Designér Kryštof Nosál představil novou řadu vodovodních baterií Puri, kde je hlavním prvkem profil válce.

„Propojení válců, které tvoří tělo baterie, je strohé, aby vynikla čistota jednotlivých prvků a vznikl minimalistický celek,“ vysvětluje designér.

Hlavní cenu Designbloku získala Lucie Koldová za venkovní nábytek i křesla

Tipy a trendy

Ravak představuje i unikátní technické řešení vanové baterie. Ačkoliv ji lze přepínat na napuštění vany i k použití se sprchovou hadicí, výrobce odstranil vizuálně rušivý přepínač z vnějšku jejího těla a integroval jej pomocí speciální kartuše dovnitř.

Baterie se tak velmi snadno přepíná na vanu/sprchu a teplou/studenou vodu pouze jednoduchým pohybem páky vlevo a vpravo. Baterie Puri budou k dostání od února 2020.

Trend, který nepomine

Umyvadlo položené na desce vládne současné koupelně. Desku lze totiž přizpůsobit jakémukoliv prostoru a kolem umyvadla vzniká příjemná odkládací plocha. A hlavně: umístění vodovodní baterie se nemusí řídit přesně určeným místem, může stát tam, kde prakticky a esteticky vyhovuje.

Podkladová deska bývá obvykle z masivního dřeva nebo z dřevotřískových desek upravených lakováním či dýhováním. Důležitá je impregnace, protože kolem umyvadla přichází materiál do kontaktu s vodou.

Moderní umyvadla jako praktická i designová součást každé koupelny

Tipy a trendy

„Umyvadlo doporučuji nalepit na desku silikonem. Nanést ho na jeho spodní hranu, usadit na podklad a přebytečný materiál odstranit. Spoj mezi umyvadlem a deskou bude utěsněný, ale přebytek silikonu nebude poskytovat útočiště pro usazování nevzhledné špíny,“ vysvětluje Tomáš Ledvina z firmy Ravak.

Dveře do vlhkého prostředí

Jaké zvolit dveře, aby vydržely náročné podmínky koupelny s vysokou vlhkostí vzduchu a odstřikujícími kapkami?

Moderní dveře můžete hledat v místnosti déle, než byste čekali

Tipy a trendy

Sáhněte po dveřních křídlech z odolných laminátů, nejlépe CPL, který má vysokou mechanickou odolnost a barevnou stálost, ale díky speciální svrchní vrstvě mu nevadí vlhkost, teplo a je odolný vůči běžným čisticím prostředkům.

Bono nábytek do pěti dnů

Koupelnový nábytek Bono dokáže výrobce dodat do expresního času pěti pracovních dnů.

Nábytek má střídmé nábytkové tvary a typická dvířka přesahující tělo koupelnové skříňky, čímž vtipně vytvářejí nenápadnou skrytou úchytku. A navíc nechybí tlumené dovírání skříněk, chytře řešený úložný prostor či výběr z několika umyvadel s odkládacím prostorem i bez. Co se týče barev, sáhnout můžete po oblíbené bílé v lesku i matu stejně jako dřevodekorech.

Toaleta se zabudovanou sprškou

Je k nerozeznání od běžných WC, ale uživateli poskytne maximální možnou hygienu.

Má v sobě totiž zabudovanou spršku a pyšní se přitom jednoduchým designem. Jde o běžnou klasickou toaletu s nejlepší technologií.

Díky moderním technologiím se můžete rozmazlovat i na toaletě

Tipy a trendy

Sprcha se ovládá nerezovým, snadno nahmatatelným tlačítkem na straně sedátka. Jeho stisknutím se aktivuje a deaktivuje proud vody (sedm stupňů intenzity). Nabízí sedm stupňů teplot, čtyři programovatelné uživatelské profily, automatické odsávání zápachu, noční osvětlení a integrovanou protihlukovou podložku.

Pro děti bezpečné zásuvky

V koupelně se používají denně, a přitom je všude kolem voda.

Podle normy musejí být zásuvky od zdroje vody v dostatečné vzdálenosti, doporučuje se alespoň 60 cm. Bezpečnost zvýšíme i zvolením elektroinstalace s odpovídajícím stupněm krytí IP, konkrétně do koupelny patří IP 44. Důmyslný je i speciální kryt, který chrání zásuvku proti vniknutí drobných cizích předmětů.

„Zásuvky kolekce Elegant Aqua mají průhlednou ochrannou krytku na pružině. Tu lze lehce zvednout a po použití zásuvky se sama opět zaklopí,“ říká Lenka Vodicová z firmy Obzor.

Preferujte vysoké skříňky

Úložné prostory, to je základ každé koupelny.

Praktické jsou ty vyšší, do nichž lze ukrýt veškeré hygienické a úklidové prostředky, které nemají být na očích. Ve skříňce jsou při ruce, ale nepřekážejí a nekazí estetický dojem z koupelny. Výběr skříněk přizpůsobte dispozicím koupelny.

Moderní obklady do koupelen si pohrávají s fantazií

Tipy a trendy

„Důležité je zvolit jen tolik skříněk, kolik budete opravdu potřebovat. Pokud máte málo místa, doporučujeme sáhnout po vysokých závěsných skříňkách. Prostor lze opticky zvětšit tím, že všechny skříňky umístíte několik centimetrů nad zem,“ doplňuje Ingrid Hubáček, manažerka společnosti Laufen.

Malé organizéry ocení všichni

V koupelně se uplatní prostorné zásuvky podobně jako v kuchyni.

Tam je vnitřní členění běžné, ale v koupelně bývají kosmetické drobnosti a nezbytnosti často neuspořádané. A tak i tady zabodují organizéry, pořadače a systém vnitřního dělení, a to zejména u hlubokých nebo kontejnerových zásuvek.

„Na líčidla jsou vhodné pořadače různých tvarů jako menší či větší krabičky. Nejen že jsou praktické, ale díky provedení z bytelného lakovaného dřeva vypadají skvěle a něco vydrží,“ vysvětluje Petr Blažek z Dřevojasu.

Vylepšil se obyčejný splachovač

Bílé či černé skleněné desky o rozměru 230 x 140 mm osazené do montážního rámu splachovače mohou mít bílé či modré podsvícení piktogramu a z obyčejné toalety vykouzlí luxusní kousek!

Skleněné desky se hodí jak pro nové instalace, tak i do staré koupelny. Na výběr je krátké, dvouvteřinové spláchnutí, které spustí 3 l vody, nebo dlouhé, pětivteřinové, které spustí 6 l vody.

Spláchnutí reaguje na dotyk symbolu vlnky na skleněné desce. Po každém osmém spláchnutí probíhá samočinný hygienický proplach podle norem EU. Elektronický dotykový splachovač má napájecí napětí 24 V a koupíte ho za 7930 Kč.

Sametový materiál nezanechává otisky

Novinky v koupelnovém nábytku je materiál Softixx.

Ten nabízí extrémní mat, sametovou hebkost a odolnost proti mechanickému poškození i otiskům prstů. Je to materiál třetího tisíciletí, vybavený je nano povrchem v kombinaci s podkladem z vysokotlakého laminátu. Díky nízké odrazivosti světla se vyznačuje hlubokým a matným povrchem, skvěle mu to sluší s přírodně laděnými dekory dřeva.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám