Hlavní obsah

Koupelna v obývacím pokoji podle designéra Aretse

Novinky, Kristýna Křížová

Wiel Arets, nizozemský architekt a designér jehož práce se vymykají běžným trendům představil v Praze novou koupelnovou sérii. I pro ni je typický Aretsův smysl pro čisté linie a oblé hrany abstraktních tvarů.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Koupelnová kolekce Alessi dOt, navržena Aretsem pro značku Laufen

Článek

Arets v Praze řekl: „Přichází doba, kdy nebudou odděleny jednotlivé místnosti, ale bude vznikat jeden velký otevřený interaktivní prostor, kde se budou lidé setkávat, mýt si ruce, spát a dělat 24 hodin cokoliv, co je napadne.“ Dle něj tak dojde k určité „hybridizaci prostoru“.

Návrh koupelnové kolekce

Když Arets navrhoval koupelnovou kolekci, tak se řídil svou filozofií, kdy má za to, že: čím jsou tvary jednodušší a méně esteticky výrazné, méně upoutávají pozornost a méně ji burcují, čím jsou méně barevné, tím déle budou v trendu a tím lehčeji budou zapadat do interiéru.

Jednotlivé prvky v koupelně tedy nemají odvádět pozornost od hlavního účelu koupelny, kterým je očista těla i duše.

.: Koupelna v kombinaci s toaletou a kosmetickým koutkem - prostor se otevírá.foto: archiv Novinky

Návrh koupelnové kolekce

Když Arets navrhoval koupelnovou kolekci tak se řídil svou filozofií, kdy má za to, že: čím jsou tvary jednodušší a méně esteticky výrazné, méně upoutávají pozornost a méně ji burcují, čím jsou méně barevné, tím déle budou v trendu a tím lehčeji budou zapadat do interiéru.

Jednotlivé prvky v koupelně dle něj tedy nemají odvádět pozornost od hlavního účelu koupelny, kterým je očista těla i duše.

.: Koupelnová kolekce Alessi dOt, navržena Aretsem pro značku Laufenfoto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Pro Aretse bylo tedy důležité nalézt úzkou hranici mezi klasickým produktem a něčím, co by bylo nové, zajímavé. Snažil se předně o to, aby v koupelně, kterou navrhl šlo o koupel samotnou, protože kvůli ní do koupleny přicházíme. Jde o to omýt se, ne se dívat na tvar nebo barvu vany.

:. Wiel Arets

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Jak vypadá kolekce od uznávaného designera Aretse?

Když Arets navrhoval vany, snažil se tedy, aby daly vyniknout vodě, její barvě a lehkosti. Vanám, které Alessi navrhl je vlastní robusnost, čistota tvaru i barvy a rovné plochy. Vany mají obdélníkový tvar a zkosenou boční stranu a čelo.

.: Řada Alessi dOt, navržena pro značku Laufen - umyvadlofoto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Vytvořil tak sadu 72 kusů vybavení koupelny, všechny v bílém keramickém a kovovém provedení. Navrhnout všechny kusy v podobném designu, aby bylo na první pohled patrné, že k sobě tyto artefakty patří dle něj bylo těžké.

Musel každý nový navržený kus porovnávat s kusy, které již navrhl, aby zapadaly do celkové koncepce kolekce. Inspirací mu bylo hnutí De Stijl, jehož rysem byla úplná abstrakce a omezení výtvarného slovníku na přímku a pravý úhel a omezení se na základní barvy.

.: Vana z kolekce Alessi dOt, navržena pro značku Laufen foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Pokud se slova Aretse vyplní a mi jednou skutečně budeme žít v jednom velkém obývacím pokoji, který bude obsahovat veškeré příslušenství, tak bude ještě těžší nakombinovat všechny prvky v bytě (v místnosti) tak, aby k sobě ladily.

A tak jistě vezmeme zavděk kusy, které nebudou příliš výrazné a nebudou podléhat trendům a módě, které se tak rychle mění. Inspirujme se lehce kombinovatelnou klasikou.

Anketa

Chtěli by jste žít v jednom velkém otevřeném prostoru (místnosti)?
Ne, to si nedovedu představit
81,3 %
Ano, mohlo by to být příjemné
18,7 %
Celkem hlasovalo 1922 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Přestavba koupelny v moderní chrám relaxace

Již staří Egypťané a Římané znali blahodárný vliv uvolňujících koupelí na zdraví člověka. Židé zase měli své obřadní koupele v mikvích, což byly malé bazénky,...

Půvabná koupelna může být i praktická

Koupelna je významnou částí obytného prostoru. Poskytuje nejen fyzickou očistu těla, ale je i příjemným místem relaxace. I když na koupelnu máme rozdílné...

Výběr článků

Načítám