Hlavní obsah

Kosmické bungalovy Pascala Haüsermanna vypadají jako obří pýchavky

Novinky, Kristýna Křížová

Fantaskní futuristická architektura Pascala Haüsermanna vyvolává dojem, že jste se ocitli v budoucnosti. V roce 1967 postavil ostrovní motel s bungalovy až pro pět lidí. Ty ve Francii stojí dodnes a slouží jako hotel v kombinaci s muzeem pop-artu. Barevná exploze umělohmotných barev v interiéru rozhodně nenadchne milovníky střízlivé elegance.

Článek

Šedátá léta byla dobou květinových dětí, uvolněné atmosféry, volných vztahů, moderních materiálů a výbuchem barev a pestrých motivů. Ten, koho tato doba bavila, si ji rád připomene návštěvou sci-fi bungalovů od architekta Pascala Haüsermanna.

Nachází se na ostrově mezi větvemi řeky La Plaine ve Francii v obci Raon-l'Etape, která leží v severovýchodní části země a spadá pod region Lorraine.

Vizionářské a utopistické stavby rodilého Švýcara rozhodně zaujmou. Vtiskl jim vejčitý tvar, který drží díky pevnému betonovému plášti.

Uspořádání bungalovů má imitovat přátelské sezení u ohně

Bungalovy jsou uspořádány v kruhu, architekt chtěl, aby imitovaly sezení kolem ohně. Každý z hostů tak dostal stejnou část prostoru v centru, zároveň má ale možnost soukromí v bungalovu.

O vkusu interiérů je možné polemizovat, faktem ale je, že dobu dobře ilustrují a slouží jako živé muzeum, kde máte možnost si tento životní a kulturní styl prožít.

Každý bungalov je jiný, všechny ale nesou prvky pop-artu

Každý interiér je založen trochu jinak, jeden ve stylu dobových hudebních hvězd, jiný nese název "Zenový bungalov", další je bungalovem květinových dětí, nechybí ani "Pomerančový bungalov" a bungalov pro zamilované.

Všechny doplňky v bungalovech jsou tak tématicky sladěny, některé jsou dobové originály. Jiné už jsou jen retro-kousky.

A na kolik taková noc v tomto zvláštním muzeu vyjde? Noc v nejmenším bungalovu pro dvě osoby vyjde na 70 eur, tedy cca na 1 800 Kč.

Areál má kapacitu 22 lůžek a obsahuje devět bungalovů s kapacitou dvě až pět osob a nese název "Muzeumhotel Utopie".

Pascal Haüsermann se snažil podporovat modularitu v architektuře jako obranu svobodného projevu jednotlivce.

Dnes tento architekt žije část roku v Indii, část roku tráví v Evropě. Projekt dobře charakterizuje jeho architektonické cíle: nabídnout modulární, zábavné a praktické bydlení za levné ceny.

Anketa

Líbí se vám interéry muzea?
Ne, je to kýč.
34 %
Jsou zábavné.
46,4 %
Ano, líbí se mi.
19,6 %
Celkem hlasovalo 1762 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám