Hlavní obsah

Korková podlaha překvapí odolností i množstvím vzorů

Právo, Sylva Svobodová

Kdo si pořídí do bytu korkovou podlahu, bude si pochvalovat její užitné vlastnosti. Korek je totiž odolný vůči vodě, skvěle tepelně a zvukově izoluje, po stlačení se vrací do původní podoby, nepřitahuje prach ani plísně.

Článek

Je škoda, že korková podlaha není tolik rozšířena jako jiné podlahové krytiny. Jejím přírodním konkurentem je právem dřevo, ale určitě má více předností než třeba studený a hlučný umělý laminát.

Proti němu je korek měkký, příjemně pružný na došlap a je nejlepším přírodním izolantem. Korek při chůzi bosou nohou na rozdíl od lamina či keramiky teplo neodebírá a my máme stále pocit tepla. Některé výsledky dokonce potvrdily, že korková krytina v obytné místnosti zvýší teplotu v místnosti o 1,5 °C.

Korek nabízí i pestrou škálu barev. Zastánce přirozenosti a klasiky pravděpodobně zvolí hnědou barvu, která je neutrální. Architekti a designéři ale rádi využívají jednobarevné korkové čtverce, nápaditě složené do šachovnic a různých obrazců. Určitě si je oblíbí studenti do svých pokojů nebo příznivci moderního stylu bydlení. Efektní jsou i korkové dlaždice imitující vzhled mramoru, keramiky, přírodního kamene apod.

Kam patří korek?

Celoplošně lepenou nebo plovoucí korkovou podlahu lze použít naprosto všude, od chodby přes kuchyň, po koupelnu, obývací nebo dětský pokoj. Konkrétní výběr se ale odvíjí od typu povrchové úpravy a především složení korkové podlahy (sledujeme použité materiály na stavbu lamel, typ nášlapné vrstvy, tloušťku, rozměr, typ zámku i cenu). Určitě přitom nepodléháme levné lákavé nabídce a při koupi se orientujeme na dodavatele, který má dobré reference.

Možné povrchové úpravy

Olejované korkové podlahy mají nejpřirozenější vzhled a jsou i nejteplejší. Hodí se do dětského nebo obývacího pokoje, šaten a ložnice. Po pokládce lze podlahu ještě jednou přeolejovat a zvýšit tím její životnost. Sametový hebký vzhled mají i korkové podlahy voskované, které se ale používají minimálně. Zákazníci se obávají náročnější údržby.

Naproti tomu jednoznačně vítězí praktičnost a korek je nejčastěji lakován již z výroby. Obvykle se již nemusí dodatečně lakovat, ale někteří odborníci doporučují aplikovat jednu nebo dvě vrstvy. Lakovaná podlaha snese vyšší zátěž a je vhodná třeba na chodbu. Na trhu jsou i korkové podlahy s vinylovou fólií. Výrobek je sice na omak studenější, ale snese mnohem vyšší zátěž. Položíme ho tedy do frekventovaných míst.

Co všechno korek zvládne

  • Korek je oblíbený hlavně v kuchyni, protože se na něm pohodlně stojí. Je měkký, pružný a hospodyňce, která se pohybuje u kuchyňské linky, z takové „chůze po mechu“ nebolí nohy ani záda.
  • Korek má i další výhodu: při vaření se běžně stává, že odstříkne voda z hrnce, ukápne na zem omáčka, polévka. Korku se ale nic nestane. Tekutina se drží na povrchu, určitě se hned nevsákne. Stačí ji setřít a je po problému. Proto korek ocení hlavně rodiny s malými dětmi, kde je k malé katastrofě při stolování vždycky blízko.
  • Korek je bezvadný i do samotného dětského pokoje. Dětská hra se odvíjí hlavně na podlaze, děti skládají puzzle, lego, s kostkami stavějí hrady, na podlaze často i kreslí. Aby je od země nestudilo, rodiče často kupují koberec. Ten je určitě super tepelný izolant, láká barevným motivem, ale je mnohem náročnější na údržbu. Drobky nebo rozlité vodovky se z něho dostávají podstatně hůře. Zničený koberec má pak fleky, někdy nevyčistitelné. Korek je na údržbu snazší, což maminky na mateřské dovolené jenom přivítají. Nevadí mu ani kolečka od židlí, protože má tzv. tvarovou paměť a po stlačení se vrací do původní podoby. Korek je materiál o vysoké hustotě a zátěž ani váha mu nevadí. Přesto ale jako u jiných podlah se doporučuje umístit mezi nábytek a krytinu ochrannou podložku.
  • Korková podlaha může být i v koupelně, je měkkoučká pro bosou nohu, do chodidla jenom hřeje a stékající kapky z těla jí nevadí. Velké množství vody jí samozřejmě už tolik nesvědčí. Jestliže předpokládáme, že děti budou nekontrolovaně cákat a vylévat vodu na podlahu, je vhodné po pokládce důkladně utěsnit spáry v podlaze a teprve poté instalovat lišty.

Jak postupovat při nákupu

Korkovou podlahu lze zakoupit ve dvojím provedení: buď ve formě celoplošně lepených dlaždic, nebo jako plovoucí podlahu, obvykle se zámkovým spojem.

Pro který typ se rozhodneme, závisí především na podkladu. Je-li v horším stavu, má praskliny, je pod ní PVC, je lepší zvolit plovoucí korkovkou podlahu. Odpadá nákladnější příprava podkladu, u plovoucí verze stačí, když podlaha bude rovná. Plovoucí podlahy se také instalují tam, kde hrozí prosakování vlhkosti z betonového podkladu (vždy se ale dává protivlhkostní vložka).

V případě, že je podklad suchý, bez trhlin, není tam vosk, mastnota, je možné vybrat lepené dlaždice, protože nehrozí, že se účinnost lepidla sníží.

PÉČE O KOREK
Korek je velmi vděčný materiál, protože snese i větší zátěž. Přesto stejně jako u jiné podlahové krytiny platí: jenom díky pravidelné údržbě zůstane na pohled krásný a bude mít dlouhou životnost.
Běžný úklid je poměrně jednoduchý, zvláště když má korek polyuretanový nátěr. Podlahu myjeme dobře namočeným a vyždímaným mopem, ukápnutou tekutinu nikdy nenecháme stát jako louži několik hodin. Nikdy také na čištění nepoužíváme drsné čisticí prášky a pasty. Nejlepší radou na trvale svěží podlahu je udržovat ji v čistotě. Úplně dokonale to nejde, ale jisté možnosti jsou. Jestliže např. máme korek v předsíni, zůstane více čistý, když před domem bude kvalitní rohožka. Na ní pak ulpí veškeré hrubé nečistoty a kamínky a korku tolik neublížíme.
I na korek existují speciální přípravky, které se vyplatí používat. K ošetření korkových lakovaných podlah je mimo jiné určený přípravek s obsahem vosků. Chrání korek proti vychozeným cestičkám a škrábancům, dává mu i hedvábně matný lesk. Přípravek také výrazně omezuje kluznost povrchu. Před aplikací korek nejprve odmastíme 1% roztokem saponátu a pak mopem rovnoměrně v tenké vrstvě naneseme přípravek. Po zaschnutí můžeme ošetření opakovat ještě jednou (plochu necháme zaschnout nejlépe přes noc). V korkové podlaze lze opravit i menší vady. Z dlaždice, kterou jsme pořídili navíc, obrousíme její kraj, získaný korkový prach smícháme s polyuretanem amáme tmel. Drobné prasklinky pak není problém zatřít, nechat zaschnout a povrch opět natřít polyuretanem.

Připraveno ve spolupráci s firmou Korek Jelínek (www.korek-jelinek.cz) a Likor (www.likor.cz)

Kde se bere korek

Korek je vlastně kůra z korkového dubu. Strom po sloupnutí kůry vytvoří novou vrstvu, ale kůra se neobnoví hned. Například první loupání kůry může nastat, až když dub dosáhne stáří 25 let a po obvodu má minimálně 70 cm. Na další sklizeň je třeba počkat 9 let (provádí se v letních měsících). Plné kvality dosáhne kůra teprve při třetí sklizni. Stáří korkového dubu je zhruba 180 let a z jednoho stromu získáme kůru tak 18krát. Mezi největší vývozce korku na světě patří Portugalsko.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám