Hlavní obsah

Komfortní pohyb v kuchyni je k nezaplacení

Právo, Dana Jakešová

Srdcem kuchyně je varné centrum, to je nejvíce vytížené. Zde trávíme skutečně hodně času. Není proto divu, že nejčastěji skloňovaným pojmem při navrhování kuchyní je především jejich ergonomie.

Foto: Datart

Faber Galileo Glass BK disponuje digestoří, která je integrovaná ve varné desce. Digestoř je téměř neviditelná, při vaření nepřekáží a nenarušuje celkový vzhled kuchyně. Model lze používat pro odvětrávací i recirkulační provoz.

Článek

Chystáte si pořídit novou kuchyni a už plánujete cestu do některého z kuchyňských center? Chvályhodný krok, jen příliš rychlý. Aby vše dopadlo podle vašich představ, musí mu předcházet jiný krok. A tím je orientační rozpočet, který na novou kuchyni máte.

Vyhnete se tak zklamání, kdy vám designér navrhne nábytek s vymazlenými detaily, použije exkluzivní materiály, ale ve finále zjistíte, že realizace je mimo vaše finanční možnosti. Rozdíl v ceně může být opravdu výrazný.

„Funkční kuchyně o délce 4 m se dá vyrobit v moderním designu za 60 000 Kč, ale také za 200 000 Kč. Záleží na použitých materiálech. Například metr pracovní desky z laminátu stojí 700 Kč, ale za stejnou plochu z pravého nebo umělého kamene dáte 7000 Kč,“ vysvětluje interiérová designérka Denisa Vaněk z Bidli interiéry a design.

Co žádat od spotřebičů

Záleží na tom, jaké funkce u nich požadujete a kolik jste ochotni zaplatit.

Existují např. trouby v hodnotě 50 000 Kč, které jsou automatické, parní a propojené s telefonem. Což ale ne každý potřebuje a ne každý si takovou sumu za jediný spotřebič může dovolit.

Foto: Bidli

Příklad kuchyně v industriálním stylu, kam se vešla i pračka.

Většina tak zůstane u cenově dostupných modelů spotřebičů, které dnes také disponují řadou funkcí.

„Třeba od normální trouby kolem 10 000 Kč bych požadovala teleskopické výsuvy, kruhové topné těleso, samočisticí funkci a digitální displej,“ říká Denisa Vaněk.

Přichází čas chytrých kuchyňských spotřebičů

Tipy a trendy

„Digestoř bych si vybírala co nejméně hlučnou, varnou desku indukční nebo plynovou, mám-li zavedený plyn. Moderní myčka by se měla po skončení mycího cyklu sama pootevřít.”

Digestoř integrovaná do varné desky

Na ostrůvku bývá často umístěna varná deska. Kuchař je tak otočen do jídelní a obytné části a má kontakt s rodinou či přáteli.

Výhled nezakrývá digestoř, protože všechna pára a pachy jsou odváděny dolů pod varnou desku a buď ven z bytu, nebo přes účinný filtr zpět do místnosti.

Foto: Datart

Dva v jednom. Faber Galileo Glass BK je moderní spotřebič, který v sobě ukrývá hned dva nepostradatelné kuchyňské pomocníky – indukční varnou desku a digestoř.

„Osobně považuji za nejdůležitější, že i veškerá mastnota je zachycena na tukovém filtru, který je snadno přístupný, lze jej neomezeně mýt v myčce a tím zajistit perfektně čistý vzduch při vaření. Nikde na policích neulpívá mastný povlak,“ říká Klára Nováková ze společnosti Le Bon.

Hodí se samozřejmě i do kuchyní s klasickým lineárním uspořádáním, do L či U.

Myslete na známý trojúhelník

Máte už všechno rozmyšlené? Pojďte správně plánovat! Základním východiskem pro rozdělení kuchyňské linky do jednotlivých zón (mycí, varné, přípravné a zároveň odkládací) je tzv. ergonomický trojúhelník.

Pro představu: suroviny mají putovat plynule z chladničky či potravinové skříně (vyndám potraviny) do dřezu (umyji; co je potřeba, okrájím), pak na pracovní plochu (příprava potravin: nakrájím, naklepu, rozmixuji…) a poté do hrnce na varné desce nebo do trouby.

Foto: Trachea

Pokud to prostor dovolí, je dobré troubu umístit výš. Nebudete se tak muset zbytečně ohýbat.

„V našem studiu kuchyně navrhujeme tak, aby byla co největší volná pracovní plocha mezi dřezem a varnou deskou,“ vysvětluje Nováková.

Myčka je ideální hned vedle dřezu. Praktické je také umístění chladničky co nejblíže obývacímu pokoji nebo jídelnímu stolu.

Malá versus velká kuchyň

Zvláště malá kuchyň je i pro architekty a designéry výzva. „Cenný úložný prostor lze získat skříněmi sahajícími až do stropu. Když to prostor dovolí, ideální je pracovní deska větší hloubky, než je klasických 60 cm. Úložný prostor za pracovní deskou lze efektivně využít přidáním poliček a různých kastlíků. Vše je po ruce, ale uklizeno,“ dává tipy Klára Nováková.

Ostrůvková kuchyně - praktický trend posledních let

Tipy a trendy

Pečlivé plánování se opravdu vyplatí. Protože i prostorná kuchyň může být kvůli nelogické kompozici naprosto disfunkční.

Moderní ostrůvky

Praktická je kuchyň s ostrůvkem, protože při vaření ušetří mnoho kroků. Ostrůvek může být varným centrem, zároveň nabízí další úložné prostory.

Foto: Bidli

Prostor může opticky rozdělit ostrůvek se zásuvkami a vinotékou.

Může mít ale i funkci pultu, ke kterému dáme barové židle. „Pokud máme málo místa na stůl, lze zvolit i nižší ostrůvek (jako pracovní desku), který poslouží zároveň jako jídelní stůl,“ radí Denisa Vaněk.

V takovém případě se ale poohlédněte po nižších barových židlích!

Před cestou do studia

  • Stanovte si pevné finanční rozpětí, do kterého jste ochotni jít.
  • Ujasněte si prostorové možnosti a vybavení (myčka/pračka, trouba, mikrovlnka, varná deska, mycí centrum, lednička).
  • Přijďte za profíky do studia s precizně zakresleným (kde je voda, kde elektřina, niky, okna) a změřeným (délka/šířka/výška) plánkem prostoru.

Reklama

Související články

Tajnosti kuchyňských zásuvek

Kam uložíme všechno nádobí, hrnce, pomůcky na vaření, pečení? Kde uskladníme potraviny, jak nejlépe schováme koš na tříděný odpad? Když zařizujeme novou...

Nebojte se barev v kuchyni

Barvy dokážou povzbudit nejen naši náladu, ale také chuť k jídlu. Své místo si proto najdou i v takových prostorech, jako je kuchyň. Nebojte se experimentovat....

Výběr článků

Načítám