Hlavní obsah

Komfort bydlení aneb Co ovlivňují správně vybraná a namontovaná okna

Právo, Sylva Svobodová

Okna se podílejí na vzhledu objektu i na tom, jak se v interiéru cítíme. Ovlivní náklady na vytápění, komfort bydlení, bezpečnost domu. Vydrží nám desítky let, ale jen za dvou předpokladů: když si je dobře vybereme a necháme správně namontovat.

Foto: Velux

Předokenní rolety brání přehřívání interiéru v době letních veder. Také dokážou tlumit hluk a poskytují úplné zatmění.

Článek

Okna mohou být plastová, jejich výhodou je nižší cena i pestrá škála barev, které lze bez problémů sladit s fasádou domu. Nebo lze pořídit okna z přírodního materiálu, tedy ze dřeva. Žádaná jsou též okna hliníková a dřevohliníková. Jsou sice nákladnější, ale vysoce odolná, s dlouhou životností a bezúdržbová.

Foto: Schueco

Plastová okna Schüco LivIng Alu Inside jsou určena pro pasivní domy. Mají 7komorovou konstrukci profilu, bez ocelové výztuhy. Nemají žádné tepelné mosty.

„Zásadní je vědět, co od oken očekáváme a v jakém prostředí nám budou sloužit. Důležitá je tepelná izolace, ale zajímáme se také o útlum hluku, ochranu před zloději nebo bezpečnost malých dětí,“ vysvětluje Roman Kubálek z firmy Vekra.

Foto: Pksokna

Dřevěná okna sice vyžadují náročnější údržbu než plastová, ale jsou velmi vhodná při rekonstrukci starších objektů. Citlivě zachovávají jejich autentický ráz.

Jděte do barev

Plastová okna už nejsou jen bílá, prodávají se v pestré škále barev. Můžeme je ladit s interiérem i fasádou současně, zkombinovat v jedné sestavě dvě různé barvy. Jsou originální a praktická: dlouhodobě barevně stálá, nikdy nevyblednou.

Snadno se o ně pečuje, mají výjimečnou odolnost vůči teplotním výkyvům i vůči slunečnímu UV záření.

Foto: Pksokna

Barevné provedení dotváří styl a vzhled okna. Okna jsou i přesto stálobarevná, odolná vůči povětrnostním vlivům a nenáročná na údržbu.

„Vyrábějí se nejen v různých barvách, ale i dřevodekorech. Mohou mít jemnou kresbu dřeva, která bude věrně kopírovat oblíbený přírodní materiál,“ říká Miroslav Bukáček z firmy PKS okna.

Foto: Pksokna

Když pořizujete okna, myslete i na odstín vnitřní výmalby i venkovní fasády. Jestli se zásadně liší, vyberte neutrální odstín.

Řešte užitné vlastnosti

Jedním z hlavních parametrů popisujících tepelně izolační vlastnosti okna je hodnota Uw. Čím je nižší, tím lepší tepelně izolační vlastnosti okno má.

Foto: Vekra

Podstatné je i zabezpečení francouzských oken se vstupem na terasu. Správně mají oboustrannou uzamykatelnou kličku. Materiál plast, barva antracit šedá.

Útlum zase řeší speciální protihlukové zasklení, odlišné zasklení vyžadují i domy v pasivním standardu.

„Kvalitu oken poznáte až po delší době, síla výztuhy nebo stěny profilu jsou skryté. Musíte si vybrat zkušeného dodavatele, vědět, kdo a kde okna vyrobil. Jde o velkou investici, nevyplatí se riskovat neznámého dodavatele,“ radí Kubálek.

Foto: Rehau

Kvalitní okna velkých rozměrů mají vysokou stabilitu a tvarovou stálost. Je to díky kompozitnímu materiálu na bázi PVC a skelných vláken RAU-FIPROX. Do určitých rozměrů oken navíc není nutné ani používat ocelové výztuhy.

Co si musíte ohlídat

Plastová, dřevěná, hliníková i dřevohliníková okna mají své výhody a nevýhody, ale funkční a izolační vlastnosti poskytují srovnatelné.

Foto: Rehau

Uživatelsky komfortní plastová okna mají v sobě zabudované i účinné větrání s rekuperací.

Obecně platí, že dřevěná okna disponují výbornou tvarovou stabilitou a přírodním vzhledem, vyžadují ale pravidelnou údržbu.

Plastová mají kromě cenové výhody univerzální použití co do tvaru a vzhledu. U nadstandardních velkoformátových elementů je ale především z důvodu statiky nelze použít.

PVC profily mají také větší roztažnost ve srovnání s ostatními materiály, proto je třeba zejména u tmavých barev oken dbát na dodržení všech výrobních a montážních směrnic.

Foto: Rehau

Plastová okna mohou být v provedení s fólií, která věrně imituje dřevodekory.

Ohlídejte si vhodné zasklení. Ovlivní, kolik světla propustí dovnitř a kolik v domě udrží tepla. Izolační trojskla jsou lepší než dvojskla. U kvalitních oken by měl být samozřejmostí i tzv. meziskelní rámeček. Ten se nachází uvnitř izolačního zasklení po jeho obvodu a spojuje jednotlivé tabule skla do jednoho celku.

Jeho hlavní výhodou je, že díky svým vlastnostem výrazně omezuje rosení na okraji skel. Kdo vyžaduje vyšší bezpečnost, preferuje speciální lepené sklo, které je obtížnější rozbít. Možné je i kalené sklo, které při rozbití netvoří ostré úlomky.

Zastínění pro střešní okna

Vnější roletu milujeme v parném létě, kdy dochází k přehřívání střešních oken.

„Roleta umí zachytit 95 % tepla a snížit teplotu v místnosti až o 7 °C,“ vysvětluje Martin Masár z firmy Velux.

Foto: Vekra

Nepodceňujte zasklení! Odvíjí se od něho tepelná izolace i snížení venkovního hluku. Myslete také na elektronické zabezpečení domácnosti. Magnetická čidla mohou být osazena do okenního kování již ve výrobě.

Předokenní roletu oceníme i při intenzivní bouřce, dešti, v případě padání krup. Dokáže tlumit hluk a chrání okno před poškozením. Automaticky k tomu poskytne úplné zatmění a polední nerušený spánek.

Mnozí si oblíbili i praktické předokenní markýzy. Ty totiž uživateli nijak nebrání ve výhledu z okna a přitom účinně zabrání přehřívání interiéru.

Pro regulaci denního světla se vyplatí pořídit i vnitřní zastiňující prvky, jako jsou rolety nebo žaluzie. Vytvoří jemně rozptýlené světlo, příjemnou atmosféru. Nabídka je pestrá: specialitou jsou designové římské rolety nebo zatemňující do dětského pokoje, které mají veselé pohádkové motivy.

Může se vám hodit na Seznamu:

Tři kroky při výměně okna

Velmi důležitá je precizní příprava okenních otvorů. Měly by mít odpovídající velikost, pravé úhly, rovný povrch. Čím je kvalitněji připravený stavební otvor, tím rychlejší je montáž okna.

Profesionální montér dá pozor na správné ukotvení oken (vzhledem k jejich hmotnosti). Postará se i o vhodné utěsnění připojovací spáry tak, aby si dlouhodobě uchovala výborné tepelně izolační vlastnosti.

Poslední fází montáže oken je osazení vnějších a vnitřních parapetů a provedení zednického zapravení oken. Okna mají být dostatečně zajištěna i proti průchodu vlhkosti dovnitř a ven z interiéru. Vyhněte se proto neznámým firmám, spoléhejte na ověřené výrobce!

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám