Hlavní obsah

Kočka potřebuje mít v bytě hřiště

Právo, Karolina Černá

Kočky jsou nezávislí tvorové, nevyžadují tolik pozornosti jako psi. Proto si je stále častěji pořizují pracovně vytížení lidé. Na rozdíl od psa je však nutno počítat s tím, že kočka opanuje nejen podlahu, gauč a křesla, ale také vršky skříní, květinových stěn a okna.

Článek

Příkazu běž na místo kočky nerozumějí, takže nemůžeme počítat s tím, že si budou lehat do pelíšku v místě, které jsme mu vyhradili.  Toho se dočkáme možná u starších, už pohodlnějších koček.

Mňoukající mazlík se rád plete pod nohama, nebo o něm pro změnu vůbec nevíme. Vleze všude, odhalí zákoutí bytu nebo domu, na něž jsme dávno zapomněli. Prošmejdí zóny i nad úrovní našich očí: skříně, poličky, okna, na něž se dá tak hezky šplhat po závěsech. S tímhle vším musíme počítat, než si kočku pořídíme.

Příprava terénu

Než si domů přivedeme kotě, musíme z jeho dosahu odstranit vše, co visí, do čeho může zalézt, nebo smést při pohybu po skříních. Lákadlem jsou visící elektrické šňůry, odpadkové koše bez víka. K úrazu mohou přijít lehké vázy, lampy, sošky (kočka se o ně často otírá).

Foto: Milan Malíček, Právo

Kočičí pelíšky bývají designově velmi zdařilé. Koupit se dá třeba kukaň, boudička nebo závěsný pelíšek.

Pozor na jedovaté květiny v bytě, které by našemu mazlíčkovi mohly zachutnat. Kočka si bude chtít také hrát s okraji koberců, nejlépe roztřepenými (přilepit k zemi!), skákat na záclony a závěsy (dobře připevnit). Do oken raději připevníme síť. Pokud jsou v bytě opravdu místa nebo předměty, o které kočka podle nás nesmí jevit zájem, můžeme je postříkat tzv. odpuzovačem. K dostání je jich několik druhů v každém zverimexu a jejich koncentrace bývá taková, že vadí kočkám, ale lidský nos je sotva zachytí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Dražší mobilní WC pro kočky jsou krytá a mají filtr pohlcující pach. Stačí ale i s plastová vaná s dovnitř zaklenutým vrškem, který zachycuje stelivo, když kočka zahrabává trus.

Rozhodneme-li se investovat do kočičích bytových doplňků, máme z čeho vybírat. Ve zverimexech i obchodech s bytovými doplňky existuje nepřeberné množství prolézaček imitujících stromy a tunelů z měkkých i tvrdých materiálů, s pelíšky a odpočívadly ve tvaru misek. Obvykle jsou designově velmi vydařené, ale nepočítejme s tím, že si kočka vystačí pouze s nimi.

Věci pro kočku

Misky - existuje několik druhů na krmení i na vodu. Plastové, keramické i z nerezu, opatřené zespodu brzdnou gumou, aby se neposouvaly. K dostání jsou také elektrické fontány, schopné vodu filtrovat a ochlazovat. Voda ve fontáně cirkuluje, takže není odstátá a znečištěná. Zvážíme-li, že většina domácích koček je kastrovaná, tím pádem mají zvýšený sklon ke vzniku močových kamenů, čerstvá protékající voda ve fontánce je motivuje pít. Vhodné je také v takovém případě doplnit stravu speciálním krmivem pro kastrované kočky, to běžné má totiž vysoký obsah soli.

Foto: Milan Malíček, Právo

Misky na krmivo a vodu se vyrábějí z různých materiálů - např. z plastu, nerezu, keramiky.

Pelíšek - koupit se dají otevřené pelíšky, ale i kukaně a iglú z plyšových, semišových a různých dalších materiálů. Existují i proutěné, plastové, kožené. Některé lze zavěsit např. na ústřední topení, jiné mají např. samotvarovací kuličky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kočičí pelíšky bývají designově velmi zdařilé. Koupit se dá třeba kukaň, boudička nebo závěsný pelíšek.

Mobilní WC a stelivo - kočka je na rozdíl od psa čistotná, takže nepočurá koberce, ani neznačkuje stěny nebo nábytek. Na trhu jsou k dostání různé typy mobilních WC, kryté i otevřené, se speciální náplní, která ji svým pachem láká. Dražší druhy mají vzduchový filtr na odstranění pachů. Stelivem nešetříme, je ho k dostání pestrá škála s různými vlastnostmi. Některé dokonce usnadňují čištění tvorbou hrudek, další pohlcují zápach. Vyrábějí se z různých materiálů, např. minerální, dřevitá nebo ze silikagelu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Dražší mobilní WC pro kočky jsou krytá a mají filtr pohlcující pach. Stačí ale i s plastová vaná s dovnitř zaklenutým vrškem, který zachycuje stelivo, když kočka zahrabává trus.

Škrabadla - bývají součástí prolézaček a do jisté míry zabrání tomu, aby kočka drápky obrušovala o nábytek. Škrabadla stojí od několika stovek až ke dvěma tisícům. Stejnou službu prokáže i destička obalená hrubou stranou koberce, nebo stačí umístit do bytu (na chodbu, chráněný balkon) kus větve. Chceme-li, aby kočka využívala k obrušování drápků opravdu jen škrabadla, zkusme voňavé lákadlo - jmenuje se šanta kočičí (v prodeji také v angličtině jako cat nip), kterou kočky milují.

Foto: Milan Malíček, Právo

Za pár stovek lze koupit škrabadla v podobě rohožky, vlnky, nebo jednoduchého sloupku s odpočivadlem.

Hračky - i v bytě bychom měli nechat vybít kočičí lovecké pudy. A aby si hračky nehledaly kočky přímo v zařízení bytu, je lepší je koupit. Sehnat se dají za pár desítek korun. Různé myšky, míčky a jiné předměty umí pískat, odrážet se od stěny, ty dražší se i samy pohybují.

Foto: Milan Malíček, Právo

Hračky umožní kočkám vybít jejich lovecké vášně. Vyrábějí se z chlupů, plyše, plastu. Některé i pískají.

Foto: Milan Malíček, Právo

Hračky umožní kočkám vybít jejich lovecké vášně. Vyrábějí se z chlupů, plyše, plastu. Některé i pískají.

Na kolik vyjdou kočičí potřeby?

  • Miska na vodu a jídlo plastová od 40 Kč, betonová od 50 Kč, nerez od 70 Kč, keramická od 100 Kč, fontána na vodu od 550 Kč, luxusní kolem 2000 Kč
  • Toaleta: od 70 Kč do 2500 Kč s elektronickým odstraňovačem pachu, robotická samosplachovací a samočisticí toaleta kolem 13 000 Kč
  • Pelíšek: od 200 Kč až kolem 1500 Kč za kočičí plyšový nebo proutěný domek
  • Škrabadlo: běžná rohožka od 150 Kč, nebo sisalové prkno. Kolem 4000 Kč stojí škrabadlo v kombinaci s prolézačkami
  • Hračky: od 10 Kč až kolem 1000 Kč za např. interaktivní laserovou hračku

Poznámka: ceny produktů rostou s počtem funkcí výrobku (u toalet a škrabadel) a s jejich velikostí a designem (u misek, pelíšků a hraček).

Reklama

Související témata:

Související články

I v minikoupelně lze dosáhnout maxikomfortu

Když si koncem loňského roku náš hostitel Jan Kubiš pořídil startovací byt v pražských Holešovicích ve staré zástavbě z roku 1933, ihned přemýšlel...

Výběr článků

Načítám