Hlavní obsah

Klimatizace osvěží váš byt za horkých letních dnů

Právo, Sylva Svobodová

Klimatizace je chytré zařízení, která nám pomáhá ochladit vzduch v horkých letních dnech. Podle našich požadavků si pak vybereme provedení, které nám bude vyhovovat. Může to být splitová klimatizace, okenní nebo mobilní.

Článek

Letní parna, kdy jde teplota přes 30 °C, jsou pro nás nepříjemná. Potíme se, jsme unaveni, bez energie. Ochlazovat se můžeme jen tekutými nápoji s ledem, protože otevřít okno a vyvětrat prostě nejde.

Co s tím? Máme dvě možnosti: buď vydržet, protože v našem klimatickém pásmu je pouze pár horkých týdnů v roce, anebo si pořídit klimatizaci. Místnost ochladí na příjemnou teplotu a my se cítíme bezvadně, protože dusno za oknem se nás netýká. Jen musíme počítat s tím, že chladicí technika něco stojí a čekají nás jisté investice.

Hlavním úkolem klimatizačního zařízení je odčerpat teplo z místnosti jinam. Podle množství tepla, které vzniká v místnosti, a tepelné zátěže volíme velikost klimatizačního zařízení. Čím větší tepelná zátěž, tím větší a dražší zařízení.

Základem klimatizačního zařízení je kompresorový chladicí okruh (podobný jako v domácí ledničce). Ve vnitřní jednotce (výparníku), přes kterou proudí cirkulující vzduch z místnosti, dochází k odpařování chladiva (změna skupenství chladiva z kapalného na plynné).

Při odpařování dochází k odebírání tepla z klimatizovaného prostoru, cirkulující vzduch je ochlazen i filtrován.

Splitová klimatizace je účinná

Kdo chce klimatizaci do bytu, rozhoduje se mezi třemi variantami. Za prvé má možnost zakoupit klimatizaci tzv. okenní, nebo mobilní či do třetice pořídit si klimatizaci dělenou na dvě části, tzv. split.

Split je nejvýkonnější a nejdražší klimatizace. Skládá se ze dvou částí (vnitřní a venkovní jednotky). Vnější (na fasádě domu, na balkoně apod.) tvoří kondenzační jednotka (obsahuje kompresor, ventilátor a kondenzátor), vnitřní jednotku tvoří tichý ventilátor, chladič a filtr vzduchu.

Obě části jsou logicky spojeny potrubím. V interiéru tiše pracují vnitřní jednotky podle provedení dělené na nástěnné a kazetové. Splitová klimatizace se instaluje napevno.

FOTO: archív firem Bimok air

Klimatizovat nemusíme pouze jednu místnost, ale celý byt. Pak volíme do bytu více vnitřních jednotek. Zkušený odborník nám poradí, který typ si vybrat, aby byl výkon splitové klimatizace na velikost bytu dostačující.

Počítejme s náročnější instalací a financemi, které začnou podle počtu a velikosti místností od 50 000 Kč směrem výše.

FOTO: archív firem Bimok air

Splitová klimatizace je komfortní, protože na nás přímo nefouká chladný vzduch (jako v případě mobilní či okenní), při správně zvolené teplotě nám tedy nehrozí rýma, ofouknutí a nachlazení.

Okenní a mobilní jednotky

Okenní klimatizace funguje tak, že část klimatizace s kondenzátorem se vysune ven a druhá pracuje uvnitř. Tato klimatizace je, stejně jako mobilní, hlučnější a navíc zvenku nevypadá nejlépe.

Vyrábí se s chladicím výkonem 2 až 6 kW, cena se podle typu provedení pohybuje od 11 do 40 000 Kč. Výhodou je snadná montáž bez stavebních zásahů. Mobilní klimatizace je snadno přenosná a přemístitelná (pojíždí na kolečkách) do jiné místnosti.

FOTO: LG Electronics

Přístroj funguje jednoduše: zapojíme ho do zásuvky a zajistíme odvod teplého vzduchu ohebnou hadicí směrem ven z místnosti (vystrčíme ji pootevřenými balkónovými dveřmi nebo oknem).

Mobilní klimatizace jsou hlučnější. Na zimu je snadno uložíme do sklepa, takže v bytě zbytečně nepřekážejí. I mobilní jednotky už jsou vybaveny dálkovým ovládáním, kde nastavíme teplotu i časový spínač.

PRAKTICKÉ RADY

1. Montáž splitové klimatizace nepodléhá stavebnímu povolení, ale potřebujeme souhlas ostatních obyvatel v domě.

2. Kvalitní modely splitové klimatizace obsahují filtry, které čistí vzduch od prachu, zápachu, kouře a bakterií, jsou vhodné i pro alergiky. Umí také ze vzduchu odstraňovat nepříjemnou vlhkost, aniž přitom dochází k jeho nadměrnému ochlazování.

3. Nástěnné nebo kazetové klimatizační jednotky se prodávají s výměnnými obrazovými barevnými panely, takže interiér může vypadat zajímavě (např. motivy obrazů světových malířů, design dřeva, kovu, zrcadla).

4. Organismus se dobře cítí tam, kde je vlhkost vzduchu alespoň 35 % a výše. Teplota v místnosti má být zhruba 23 °C, v případě ložnice se dobře vyspíme při 18 °C.

5. Klimatizační jednotky mají spoustu užitečných funkcí navíc: některé typy mají čisticí systém vzduchu, automatické přepínání, automatické čištění, režim rychlého chlazení vzduchu, automatické přepínání do klidového režimu, časový spínač nastavitelný v rozsahu 24 hodin, dálkové bezdrátové ovládání.

6. Pozor na koupi neznačkové, velmi levné klimatizační jednotky. Je nekvalitní, navíc na takový výrobek nemáme žádnou dlouhodobou záruku.

7. Samotná klimatizace je v provozu přibližně 60 dnů v roce zhruba 8 hodin denně.

Cena se podle výkonu a typu pohybuje od 7 000 Kč směrem nahoru.

Reklama

Související témata:

Související články

Cesty k domu vyzdvihují krásu vaší zahrady

Vydlážděné cesty a zpevněné plochy jsou významným stavebním prvkem, podílejícím se na celkovém vzhledu okolí domu. Stavbou cesty zpřístupníme nejen pozemek,...

Žebřík pro popínavky na zahradě

Popínavé rostliny dávají zahradě živelnost a k tomu skryjí vše, co není ke koukání. Garáž, plot, nepovedenou zídku či kus oprýskané zdi.

Balkonovky překvapují

Také tento rok přinesl mnoho novinek ve výběru balkonových květin. Představíme vám ty nejkrásnější, díky kterým může být váš balkon úplně jiný než loni.

Výběr článků

Načítám