Hlavní obsah

Klasický byt v novém hávu je vzdušný, elegantní a moderní

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klasický třípokojový byt ještě s umakartovým jádrem v jednom z kladenských paneláků se po kompletní rekonstrukci proměnil v moderní vzdušný domov se spoustou volného prostoru.

Foto: Radim Nýtl

Kuchyně je organizovaná do písmene U, přičemž dřez je umístěn pod oknem a varná plocha směřuje do obýváku.

Článek

Původní dispozice bytu byla taková, že se z malé předsíňky vcházelo do koupelny a na WC, dále do malého pokoje a do obýváku. Z obývacího pokoje se pak vcházelo na jednu stranu do ložnice a na druhou do kuchyně s jídelnou.

Foto: Radim Nýtl

Jídelní stůl s pracovním koutem.

Původní příčky byly z dřevotřísky a podlahy byly laminátové, někde byl koberec, jinde linoleum a v předsíni i keramická dlažba. Stropy ve většině místností tvořily přiznané omítnuté panely, jen v předsíni byly SDK desky s bodovým osvětlením.

Foto: Radim Nýtl

Na jídelnu navazuje obývací pokoj.

Nová dispozice bytu

Architekt Petr Švanda, který navrhl novou dispozici bytu, se snažil efektivněji využít jeho prostor. Začal zvětšením koupelny a WC, jež proměnil z běžného panelákového jádra v moderní a elegantní prostředí pro každodenní hygienu.

Větší je samostatná toaleta, kde vznikl prostor i pro malé umyvadlo, do koupelny pak přibyl kromě rohové vany s vířivkou i sprchový kout. Ten měl být původně bezprahový, ovšem kvůli špatnému přístupu do stoupaček má nakonec osmicentimetrový schod a odtokový žlab. Do koupelny se vešla i pračka se sušičkou a nad umyvadlo přišla vzdušná toaletka.

Foto: Radim Nýtl

Dominantou obýváku je rozměrná sedací souprava.

Velkou změnu prodělala vstupní chodba, která má nově tvar písmene L a nyní umožňuje samostatný přístup do všech místností bytu, tedy i do nově vytvořené ložnice, která je orientovaná na východ. Do ní, stejně jako do předsíně, architekt navrhl velké vestavěné skříně. V ložnici je velké manželské lože o rozměrech 180x200 cm s úložným prostorem.

Foto: Radim Nýtl

Toaleta byla rozšířena, takže se k ní vešlo i malé umyvadélko.

Dominantou bytu je ovšem obývací pokoj, který je propojen s kuchyní, jídelnou a pracovním koutem. Okna tohoto velkého otevřeného prostoru vedou na západ. Kuchyně je organizována do tvaru písmene U, přičemž její skříňky jsou až do stropu.

Návštěvníka na první pohled zaujme umístění dřezu, který je pod oknem, odkud je pěkný výhled do okolí. Nezvykle je umístěna i varná deska s přiznanou digestoří - směrem do obýváku.

Foto: Radim Nýtl

V nové koupelně je rohová vana s vířivkou.

Hned za kuchyní je jídelní stůl a dále za něj se vešel ještě pracovní stůl. Vlastní obývací pokoj je umístěn více v srdci bytu, jeho hlavním prvkem je bílá sedací souprava. Lehkost obývacího prostoru podtrhuje vzdušný nábytek.

Foto: Radim Nýtl

Nově přibyl i sprchový kout, naproti němuž jsou umístěny pračka se sušičkou.

Konstrukční řešení

Veškeré původní konstrukce byly vybourány a zlikvidovány. Nové příčky jsou z pórobetonových tvárnic. Snížené stropy jsou z SDK desek, v koupelně a na WC byl po obvodu místností vytvořen pás z LED diod v hliníkové liště, pro přisvícení slouží bodová světla ve stropě. Ta jsou i v chodbě.

Foto: Radim Nýtl

Ložnice je orientovaná na východní stranu, vládne jí tmavší odstín fialové.

V bytě jsou nové podlahy, na chodbě keramická dlažba z velkoformátových dlaždic v rezavosněhové barvě s kovovou patinou, v koupelně a na WC je taktéž keramická dlažba sladěna s obkladem do smetanovohnědého odstínu. V obývacím pokoji jsou podlahy laminátové.

Foto: Petr Švanda

Původní dispozice bytu

V bytě byly provedeny kompletně nové rozvody elektroinstalace, vodovodu a kanalizace. Dveře jsou vyrobené na zakázku, ať již křídlové, nebo posuvné do příčkového pouzdra. Na zakázku byly rovněž vyrobeny obě vestavěné skříně a kuchyň.

Foto: Petr Švanda

Nová dispozice bytu

Staré omítky architekt nechal oškrábat a kompletně renovovat, tj. vyrovnat nerovnosti, natáhnout perlinku, vyštukovat a natřít nově malbou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám