Hlavní obsah

Keramika v koupelně miluje velké formáty

Právo, Sylva Svobodová

Keramické obklady a dlažba jsou tradiční materiály do koupelny. Mohou nás ještě výrobci něčím překvapit a nabídnout něco nového? Určitě ano. Trendem jsou maximální velikosti s minimální spárou a precizní povrchová úprava, která zvyšuje užitné vlastnosti.

Foto: Sapho

Milovníky dřeva i originální mozaiky zaujme série Woodlife Settecento, která má lapovaný povrch. Na dlaždicích vzniká kontrast lesku a matu, který zvýrazňuje vrchní reliéf nebo tištěnou strukturu.

Článek

Obklady a dlažby, které byly vymezené jen tzv. na doma, dnes výrobci designem unifikují, aby se daly použít i na veřejné prostory.

Také z jednoho designu vychází několik typů rozměrů, které lze na ploše zajímavě kombinovat a už samotný formátový mix je vlastně dekorací.

Výjimečné rozměry

Velké formáty a dlažby stále hrají prim. Díky minimu spár jsou totiž praktické a navíc elegantní, nadčasové, hodí se do tradičních i moderních prostor. Lze je využít jak v koupelně, tak v ložnici s kusovým kobercem, v menších prostorech.

Velikost obkladů o rozměru 30 x 120 cm nejsou ničím neobvyklým, nemusíme se je bát použít v malé koupelně. K dostání jsou i obklady a dlažba v rektifikovaných formátech 120 x 120 cm a 120 x 240 cm, přičemž tloušťka může být jen 5-7 mm.

Ohledně motivu je stále velký zájem o patchworkové dekorace a retro vzory, mozaika je často v kontrastu s velkým formátem.

Kámen, mramor a cihla

Do interiéru se stále vrací keramika, která imituje přírodu. Třeba kámen, který je obvykle v neutrálních tónech. Dlažba se hodí i do venkovních prostor, má protiskluznou úpravu, je mrazuvzdorná a v duchu udržitelnosti vyrobená z 50 % z recyklovaného materiálu z výroby.

Desky pod umyvadla jsou v kurzu

Tipy a trendy

Moderní je i design mramoru, který rozhodně není nudný. Na trhu je také odvážná kombinace modré a zlaté, která budí dojem luxusu. A když ji zvolíte v maxi rozměru 120 x 120 cm, máte nadčasovou podlahu, která odolá i větší zátěži.

Minimalisty zaujme svou propracovaností imitace betonu. V nabídce bývá pestrá škála odstínů a dlažbu lze díky jejím vlastnostem bez obav použít i venku a propojit tak chytře exteriér s interiérem.

A kdo slaví velký comeback? Přece cihlový formát, který nás lehce přenese do retro doby.

Jarní úklid v koupelně

Koupelna je specifický prostor, kde je kromě běžného prachu a špíny i mastnota z krémů, potu, dále vodní kámen, usazeniny, rez a někdy i plísně.

Podle odborníků jediný univerzální čistič neexistuje, jednotlivé vrstvy nečistot musíte odmývat postupně podle jejich charakteru. Alkalický čistič použijte na mastnotu, na usazeniny jako vodní kámen nebo rez platí čistič kyselý.

První krok: odmastit. Speciální přípravek spolehlivě vyčistí a odmastí nejen obklady a dlaždice, ale také spáry. Pamatujte přitom na základní pravidlo: používání čisticích prostředků není o síle koncentrátu, ale i o čase! Chemii nechte před čištěním určitě působit.

V druhém kroku se zbavte vodního kamene, minerálních usazenin a rzi. A nakonec se zaměřte na prevenci plísní ve spárách. Pro vyčištění využijte klasický rýžák, jednou za půl roku vydezinfikujte spáry třeba Savem. Barevné spáry čistěte opatrně, aby neztrácely pigment. Doporučuje se je před úklidem nasytit vodou, aby neabsorbovaly vodu s chemických přípravkem.

Na design nezapomeňte ani v koupelně, vsaďte na detail

Tipy a trendy

Prevencí proti vzniku plísní je dostatečné větrání a pravidelný úklid, vyplatí se vybírat spárovací hmoty, které mají tzv. dry effect, což znamená, že se na jejich povrchu nedrží voda ani nečistoty.

Určitě nepoužívejte saponát na mytí nádobí k čištění obkladů! Saponáty sice nádobí odmastí, ale obsahují oplachové tenzidy, které je nutné smýt. Při použití na podlahu ji odmastí, ale tenzid, který po vyschnutí vody na podlaze zůstane, působí jako suchý zip a lepí na sebe nečistoty.

Dobré rady
Keramickou dlažbu zkombinujte s podlahovým vytápěním.
Nakupujte obklady s rezervou 5 až 15 % pro případné rekonstrukce, opravy.
Nikdy nemíchejte na jedné ploše výrobní šarže s různě označenými odstíny a rozměry.
Otěruvzdornost je označená symbolem PEI 1-5. Čím vyšší stupeň, tím větší zátěž provozu dlažba snese. Pro rodinné domy a byty je ideální minimálně stupeň PEI 3.
I malou koupelnu lze obložit velkoformátovým obkladem, opticky ji zvětší. Na zaoblenou stěnu použijte malou mozaiku, která je předlepená na montážní síťce.

Barvy pro dlažbu

Stále vede neutrální šedivá a béžová barva, protože se skvěle kombinuje s nábytkem a textilními doplňky (ručníky, předložky, dekorace).

Objevují se ale i jiné odstíny, které byly trochu v zapomnění. Třeba modrá, indigo, nebeská, růžová, bordó, hnědá, skořicová a oříšková.

Anketa

Plánujete v letošním roce obkládat koupelnu?
Ano
46,3 %
Asi ne
3,6 %
Netuším
2 %
Spíše ne
2,9 %
Ne
45,2 %
Celkem hlasovalo 590 čtenářů.

Minislovníček

Rektifikace: znamená zabroušení hran hotové dlaždice, což eliminuje přirozené kolísání rozměrů keramiky. Rektifikované dlaždice lze pokládat s minimální spárou 2 mm a dosahovat téměř kompaktní plochy. Méně spár se také lépe udržuje.

Neglazovaná dlažba: jde o slinuté materiály, které mají díky technologii výroby velmi nízkou nasákavost (menší než 0,5 %). Základním povrchem je hladký standardní povrch, v závislosti na formátu vykazuje protiskluznost R10 a R9. Více protiskluzný neglazovaný materiál má povrch tvořený reliéfem.

Glazovaná dlažba: základní povrch je hladký, který se liší jen podle použití glazury. Jsou glazury matné, lesklé i polomatné s hedvábně hladkým povrchem. Používají se v privátní zóně s ohledem na další vlastnosti, jako je otěruvzdornost a protiskluznost.

Reklama

Související témata:

Související články

V koupelně hraje prim minimalismus

Jednoduché tvary, skryté úchyty, decentní úložné prostory, kontrast tmavých a světlých odstínů - v koupelnovém nábytku se nosí střídmost spojená s chytrým...

Umyvadlo - nejvyužívanější věc v koupelně

V koupelně se všechno točí kolem umyvadla, proto neslevujte z nároků na pohodlí a kvalitu. Správně by mělo ergonomicky vyhovovat všem členům rodiny, skvěle se...

Výběr článků

Načítám