Hlavní obsah

Ke kvalitnímu spánku pomůže vhodná matrace, polštář i bylinky

Právo, Sylva Svobodová

Království za spánek! Přání, kterému rozumí každý, kdo špatně usíná nebo se pravidelně budí v noci. Možná za to může nevhodná matrace, špatný polštář či povlečení. Nebo i náš způsob života. Zklidněme se, na noc místo prášku zvolme bylinky a pořiďme nové vybavení.

Foto: Johann Malle

Správně zvolená matrace, polštář, přikrývka a materiál povlečení mají vliv na kvalitu našeho spánku.

Článek

Čistě pérové matrace málokdy vyhovují, protože nevytvářejí jednolitý odpor a každá část těla odpočívá jinak. Moderní materiály jsou lepší, neboť se umí přizpůsobit konkrétnímu tělu svojí plasticitou.

Důležitá je i tvrdost matrace, i když každý má subjektivní pocity. „Když je matrace příliš tvrdá, nebude se moci přizpůsobit tvaru těla, což vede ke špatné poloze páteře a možným bolestem. Naopak v hodně měkké nemá tělo dostatečnou oporu pro dobrý odpočinek,“ vysvětluje Jakub Šoufek z firmy Johann Malle.

Polštář ovlivňuje krk

Dobrý polštář poskytuje oporu krku a hlavě. Nevhodně zvolený nebo starý proležený může způsobovat bolesti hlavy, blokace krční páteře, problémy se spaním.

Co nás zajímá: 1. materiál (přírodní, syntetický), 2. tuhost a za 3. tvar. Je důležité uvědomit si, v jaké poloze spíme.

„Pro spánek na boku či na zádech se kvůli opoře krční páteře a ramen volí vyšší pevné polštáře nebo anatomicky tvarované. Při spánku na břiše jsou šikovné nižší měkké polštáře,“ říká fyzioterapeut René Kacián.

Foto: Matějovský

Jemné damaškové povlečení patří k top materiálům. Bílá barva je vždy nadčasová, každé ložnici sluší.

Pevné polštáře jsou ze syntetických pěn nebo bavlněné s koňskými žíněmi, s kachním či husím peřím. Na měkčí polštáře se hodí mikrovlákno, bavlna či peří, ale s větším podílem prachového.

Jestliže během spánku často měníme polohy, zvolíme přizpůsobivý polštář s pružnou náplní. Vyměnit mazlíka pod hlavou doporučují odborníci každé tři roky.

Přikrývky alespoň dvě

Kdo se pod přikrývkou potí nebo je mu chladno, ten špatně spí. Peřiny potřebujeme zkrátka dvě, skvělé už jsou tři. Jedna lehká na léto, tlustší na zimu a ta třetí na mezidobí.

V zimě zahřeje přikrývka z vlny, mikrovlákna či peří. V létě je praktická s tenčí vrstvou vláken, která tělo i ochladí. Volíme přírodní hedvábí nebo bavlnu. Z umělých materiálů pak mikrovlákno.

Povlečení raději přírodní

Materiál volíme podle hřejivosti, preferujeme přírodní a přihlédneme k ročnímu období. Oblíbená je dlouhovlákná bavlna, která báječně saje vlhkost, je měkká, pružná, nezpůsobuje alergické reakce.

Z jemných přízí jsou utkány hladké bavlněné satény (v nejvyšší kvalitě jsou upravené jako nežehlivé), jemná, hustě tkaná plátna a damašky.

Foto: SCANquilt

Hladké bavlněné satény jsou v kontaktu s tělem příjemné, ty v nejvyšší třídě jsou ještě navíc v nežehlivé úpravě.

Na zimu máme rádi i flanel, který má stejné vlastnosti jako bavlna, ale je teplejší. Ten počesaný je na omak velmi hebký.

Pro děti je vhodný i krep, protože povlečení často měníme a oceníme snadnější údržbu. Příjemný je i len, který častějším praním měkne a mají ho rádi alergici.

Večerní rituál pomůže

Jestliže špatně spíme, změňme svoje návyky. Na spánek se připravíme již odpoledne. Po 17. hodině se nepřejídáme, nejíme tučná jídla, vyhneme se kávě, zelenému čaji a energetickým nápojům.

Práci si „nebereme“ s sebou domů, s partnerem a dětmi si užíváme hezké chvíle a večer neřešíme problémy. Na uvolnění si dopřejeme jednu sklenici dobrého vína, zapálíme svíčku, aromalampu a vezmeme do ruky příjemnou knihu. Tělo si na tento rituál zvykne a bude vědět, že se blíží čas spaní.

Foto: Topvet

Levandule krásně voní a zklidňuje. Kdo má problém s usínáním, může nakapat roztok na polštář.

Spánek podpoří i zdravé rostlinky, třeba levandule, kterou lze v koncentrované podobě kápnout přímo na polštář. Práškům na spaní se vyhněme, jsou návykové a mají vedlejší účinky.

„K navození kvalitního spánku je dobrá kombinace meduňky, kozlíku, šišáku, mučenky, chmele a ženšenu, které se prodávají v tobolkách,“ vysvětluje Jiří Pantůček z firmy Topvet, který se podílel na této receptuře.

Lze pít i bylinné čaje, ale pak chodíme častěji na záchod, což se v noci nehodí.

Tip pro alergiky

Prachové peří není dnes takový alergen jako dříve, protože se používají speciální technologie na praní. Peří je zbaveno živočišného tuku a veškerých nečistot.

Polštáře s peřím jsou stále nadýchané, neboť mají speciální vnitřní vzduchovou kapsu mezi dvěma vrstvami peří a vnějším lemem.

Podobně i peřiny obsahují „kazety“ plněné peřím, díky nimž zůstává přikrývka stále nadýchaná a neslehne se.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám