Hlavní obsah

Kamenné prvky dodají zahradě styl i přirozenost

Právo, Karolina Černá

Okrasné prvky z přírodního kamene jsou svým tvarem, kresbou a barvou vždy jedinečné. Ať už kámen opracovala lidská ruka, nebo příroda, obklopíme ho pohybem, aby v zahradě nepůsobil chladně a příliš strnule.

Foto: Ateliér Africké sochy (2x)

Socha je dominantou povýšenou nad pomíjivost proměn ročního cyklu. Vsaďte na jedinečnost a osobitý vztah k dílu. Socha Milenci je dílem Davisona Chakawy. Autoři patří k sochařské komunitě v Tengenenge v Zimbabwe, jejíž podpora je charitativním skutkem.

Článek

Zatímco kamenné vodopády a fontány oživí pohyb a zvuk tekoucí vody, solitéry a sochy doplníme kvetoucími rostlinami, trávníkem, rákosem.

Kamenné scenérie tak v zahradě vytvářejí atmosféru klidu, rozjímání a stability.

Foto: Ateliér Africké sochy

Tvůrcem sochy Matka s dětmi je Conductor Kagore.

Než usadíme kámen

Přirozeně v zahradě působí kameny z lokality, v níž se zahrada a dům nacházejí. Svým vzhledem ale samozřejmě mohou vyhovovat také vhodně zvolené kameny z exotických míst.

V takovém případě počítáme s tím, že se cena kamene odvíjí nejen od jeho textury, barvy a způsobu opracování, ale také podle místa, z něhož pochází. Neměla by nás proto překvapit několikanásobně vyšší cena oproti běžnému českému kameni.

Při nákupu kamene se informujeme, jak vlivem vody, sněhu a slunce mění svou barvu, povrch, zda absorbuje vlhkost nebo se obarví vlivem jiných materiálů. Kvůli korozi, např. z okapů, může zlatý pískovec zčervenat.

Foto: Gardenstone

Fontánu ze serpentinových plochých desek oživuje jejich nepravidelný tvar a tekoucí voda.

Volba prostoru, kam kámen umístíme, není tak snadná, jak by se mohlo na první pohled zdát. V případě menších prvků se můžeme spolehnout na cit. Pak se ptáme, na kterém místě bude kámen budit dojem, že je tu odnepaměti.

Instalaci většího počtu různých kamenů nebo velkého a těžkého monolitu (s průměrem přes 80 cm) raději probereme se zahradním architektem. V některých případech je nutné využít jeřáb a nakladač. Kámen musí být technicky dobře usazen, aby se nepřevrátil. Na to by měl dohlížet odborník.

Co se k sobě hodí

Kombinace různě velikých kamenů působí živěji. Nepokládáme však vedle sebe různorodé materiály s rozdílnými vlastnostmi: drsné povrchy s hladkými, vlhkovzdorné se savými, světlé s tmavými. I kameny v drátěných koších nebo gabiony musí tímto způsobem vzájemně ladit.

Spojení vody a kamene je velmi působivé. Jezírku sluší říční žulové valouny, ploché kameny seskládané na sebe využijeme pro přepad vody vodopádu.

Foto: Gardenstone

Vázy z červeného vápence mohou doplnit terasu i zákoutí na zahradě. Zjemní vzhled moderních staveb. Výška 120 cm. Cena 14 500 Kč/ kus

Skalku mohou podpírat kamenné členité sloupy. Její korunou může být zvětralý vápenec zajímavé barvy nebo pouštní růže na kamenné drti se zakrslými jehličnany a kvetoucími nízkými rostlinami.

Kamennou sochu necháme vyniknout ve volném travnatém prostoru, samozřejmě trávník ji nesmí přerůstat. Vybíráme originální kousky, nejlépe takové, k nimž máme osobní vztah.

Žulovou a pískovcovou lavici opticky zjemní vysoké trávy a rákosy. Usazení pod mohutným stromem působí těžkopádně, tam jsou vhodnější kov či dřevo.

Druhy běžných solitérů

Andezit - sopečná nenasákavá vyvřelina, odolná proti mrazu. Nejčastěji se ručně štípá na plotny nepravidelných tvarů a průměrů. Její výhodou je široká barevná škála od tmavě šedé přes zelenou, červenou až k hnědé a černé. Zvětralé horniny jsou zbarveny do žluté až červené barvy.

Foto: Gardenstone

Andezitové sloupy vyřeší výškový rozdíl ve skalce z drobnějších kamenů.

Kalcit - tvoří krystaly značné velikosti. Známé jsou zrnité, krápníkovité, stébelnaté a vláknité shluky. Může být i celistvého vzhledu bez patrných krystalů, bezbarvý, bílý, žlutavý, červený, šedý, hnědý až černý.

Mramor - hornina původně bílé barvy. Bývá zbarvena obsaženými nerosty či organickými látkami obvyklými v místě výskytu. Dobře se řeže i leští.

Žula nebo granit - hlubinná vyvřelá, výrazně zrnitá hornina v různých odstínech šedé, často s modravým či s jantarovým a červeným nádechem. Kulaté nebo oblé tvary jsou výjimkou.

Pouštní růže - růžicovité srostlice hrubých neprůhledných čočkovitých krystalů sádrovce. Vznikají v pouštních píscích v Tunisku a Alžírsku vysrážením z kapilární vody. Mohou být bílé, růžové a žluté.

Pískovec - z velké části křemenová hornina, nejčastěji žlutavá. Výjimkami nejsou ani šedá, červená nebo vícebarevná. Složení se liší podle místa výskytu. Snadno se drolí a oproti jiným horninám rychle zvětrává.

Foto: Hrdina Pískovce

Pískovcová fontána se skalkou

Travertin - složením odpovídá vápenci, na rozdíl od něj je pórovitý. Tvoří jej malá zrnka čistého uhličitanu vápenatého (tzn. kalcitu), která poutají dohromady ostatní částečky, z nichž je travertin tvořen. Může obsahovat také jíl a klasický křemen.

Orientační ceny solitérů za kg:

Andezit 6 Kč

Mramor 11 až 22 Kč

Pískovec 2 Kč

Pouštní růže 80 Kč

Serpentin 23 Kč

Travertin 6 Kč

Vápenec děrovaný 16 Kč

Žula 5 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám