Hlavní obsah

Kámen v zahradě využijte s fantazií

Právo, Gisela Růžičková

V zahradní architektuře má kámen všestranné využití. V okrasných zahradách se používají valouny, štěrky, kačírky a drtě různých barev a frakcí na obsypy a jiné dekorace. Chloubou a dominantou zahrady pak bývají solitérní či bludné balvany.

Foto: Právo

Oblázky různých velikostí patří k okolí zahradního jezírka ve vodorovném prostoru. Mohutné kameny tvoří monumentální a zároveň dynamické pozadí, které pomáhá obsáhnout prostor.

Článek

Kámen je také neoddělitelnou součástí suchých zídek, obrub záhonů, cest i jezírek a potoků. Proto vybírejte druh kamene citlivě, zejména ten, který se vyskytuje v bezprostředním okolí zahrady.

V úvahu berte vždy barvu, strukturu i pevnost kamene. Také fakt, že stářím a působením vlhkosti se vlastnosti kamene částečně mění.

Tipy pro uplatnění

Valouny jsou okrouhlé kameny, které vznikly činností ledovců či působením vody, umějí vytvořit zajímavou dekoraci. Jsou k dostání od velkých solitérů (2 Kč/kg) přes valouny střední velikosti až po malé. Hodí se k jezírkům či jako obsypy kolem domů.

Pevné granitové valounky jsou bílé (5 Kč/kg), červené a žluté jsou křemeny (obsypové křemeny jsou za 3 Kč/kg). Jejich využití je široké. Dobře vypadá dlažba vytvořená z valounů vkládaných do betonového lože, ale i volně ložené valouny kombinované s listnatými rostlinami navozují dojem ladné japonské zahrady.

Foto: Archiv Právo

K vytvoření přírodní fontány v zahradě stačí několik rovných kamenů a zvukový i vizuální efekt je na světě.

Kamenné zídky, uložené pouze na hlínu a oživené skalničkami nebo suchomilnými travinami, nás potěší celý rok, a navíc nejsou náročné na údržbu.

Z kamenů vložených do betonu vytvoříte podezdívku na ploty, opěrné zídky či elegantně skryjete skruže studní. Můžete také postavit originální kamenný krb doplněný zídkou nebo příjemně chladivé posezení. Na stavbu zídek se hodí skoro každý kámen, např. žula, vápenec, břidlice či pískovec.

Foto: Prirodnikamen

Přírodní kámen na podezdívce kovového plotu splní i ty nejnáročnější požadavky.

Foto: Kameny

Originální suchou kamennou zídku tvoří ploché kameny bez použití pojiva. V blízkosti rostlin má vysoký estetický přínos.

Obklady a dlažby mají široké využití, třeba na chodníky, vjezdy a vstupy, terasy k altánkům, venkovnímu posezení, k jezírku nebo jako pár šlapáků do trávníku. Vypadají mnohem lépe než beton či umělá dlažba.

Z velkých šlapáků vytvoříte lavičky nebo z velkých kamenných desek zahradní stoly. Velkou kamennou desku lze využít jako stylový přechod přes vodu.

Na zahradě vypadají velmi dobře opracované žulové kostky v kombinaci s cihlou. Ze šlapáků vytvoříte i pozoruhodná zákoutí.

Foto: Kameny

Nášlapy Mavi vynikají velkou pevností a oděruvzdorností, mají různé tvary, díky nimž působí přirozeně.

Velké solitéry jsou osobitým a působivým vyjádřením a podtrhnou styl a osobnost majitele. Takový kámen v zahradě nám poskytne dostatek prostoru pro relaxaci, meditaci a načerpání nových sil.

Velké osamělé solitéry či bludné balvany jsou příjemnými společníky okrasných trav a jehličnanů.

Skalky se objevují v okrasných zahradách, do nichž vnášejí neopakovatelný prvek. Pomocí kamenů si můžete v jedné části zahrady vytvořit horskou krajinu, kde se dají pěstovat původní jedinečné botanické druhy alpinek.

Foto: Archiv Právo

V otevřené předzahrádce domu vznikla obří skalka, která se postupně osazuje jehličnany, listnatými keři, trvalkami i cibulovinami.

Na skalkách vyniknou kameny rozmanitých tvarů a barev, nejlépe ty, které se nacházejí v bezprostředním okolí – ať už to jsou vápence, nebo pískovce. Ale skalničkáři ocení i travertiny, které udrží vlhkost, a navíc rostliny lze sázet přímo do kamenů.

Může se Vám hodit na Firmy.cz:

Kamenný minislovníček

Břidlice je na pohled přitažlivá bohatou škálou barev. Některé břidlice se díky svému petrografickému složení na slunci krásně lesknou a mění svoji barvu. Cena zídkové břidlice je 2 Kč/kg, cena břidlicových šlapáků je 450 Kč/m2.

Čedič má výborné vlastnosti, hodí se na dláždění, obruby i šlapáky. Je vynikajícím akumulátorem slunečního záření, dlouho udrží teplo.

Kvarcit je extrémně tvrdý, proto vyniká jako dlažba nebo obklad u rodinných domů. Používá se i při dláždění cest a okolo bazénů.

Opuka je všestranně použitelný polotvrdý kámen. Využívá se na cesty, zídky i dlažby. Má pevnou strukturu podle stáří a vlhkosti.

Pískovec je odolný a široce použitelný kámen, z něhož vypadá každá dlažba dobře. Jeho různorodá barevnost umožňuje využití na zídky, skalky, schody i drobnou architekturu. Cena zídkového pískovce je 3,50 Kč/kg, pískovcové šlapáky vyjdou na 750 Kč/m2.

Porfyr je kámen s pevnou strukturou. Využívá se ho při stavbě plotů, dláždění a obrub podobně jako ruly.

Travertin se vyjímá ve formálních zahradách. Je tvrdý, ale strukturou porézní. Používá se na obložení, schody, cesty i terasy. Cena 10 Kč/kg.

Tuf se vyjímá ve skalkách a korytech, má porézní strukturu, je lehký a měkký. V přírodě se objevuje v bílém, žlutém až nahnědlém odstínu.

Vápenec vyniká na skalkách, zídkách i cestách, a protože je měkký, rozpadá se působením mrazu. Cena vápence bílého 2,50 Kč/kg.

Žula je strukturou pevná a kompaktní a také značně tvrdá. Využijeme ji při stavbě plotů, dláždění a obrub.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám