Hlavní obsah

Kafkova vila nabídla majiteli prostorný sochařský ateliér i terasu

Novinky, text: Dita Dvořáková, editace: tnk

Útulná vilka na rezidenční pražské Ořechovce od slavného architekta Pavla Janáka je zdobená hodně prostě. Krášlí ji přiznané režné cihloví, které je inspirované holandskými stavbami. Chloubou domu je prostorný sochařský ateliér se střešní terasou.

Foto: autorský tým publikace Slavní pražské vily

Vila s adresou: Na Ořechovce 41, čp. 484, Praha 6-Střešovice

Článek

Rodinný dům sochaře Bohumila Kafky a jeho ženy Berty byl postaven podle návrhu moderního architekta Pavla Janáka v zahradní čtvrti Ořechovka, která byla rozvržena na začátku dvacátých let architektem Jaroslavem Vondrákem.

Foto: autorský tým publikace Slavní pražské vily

Chloubou vily je i menší venkovní terasa.

Vila patří do skupiny staveb vzniklých v letech 1923 až 1924 pro Stavební družstvo výtvarných umělců a spisovatelů.

Skupina Janákových domů Bohumila Kafky, Vincence Beneše, Emila Filly a Františka Krejčího, postavených v této lokalitě, vznikla v období, kdy architekt hledal novou inspiraci a dočasně se navrátil ke střízlivé architektuře z režných červených cihel, inspirované hlavně holandským stylem.

Foto: autorský tým publikace Slavní pražské vily

Štítu stavby dominuje odhalené režné zdivo.

Původní projekt Kafkova domu byl hodně změněn. Došlo k tomu na žádost stavebníka, Janákova přítele, který své písemné požadavky podložil vlastnoručními náčrtky.

Patrový dům stojí na nárožní parcele. Má klasickou vysokou střechu a dominuje mu režné zdivo, oživené jen plastickou vazbou cihel okenních říms a štítů. Nad vstupem s dodnes původními dveřmi s obloučkovými motivy je umístěna kamenná socha Bohumila Kafky.

Foto: autorský tým publikace Slavní pražské vily

Socha na fasádě připomínala Bohumila Kafku.

Po pravé straně vily je sochařský ateliér se střešní terasou, za ním v zahradě byla umístěna Kafkova plastika s názvem Orfeus. Interiérové uspořádání vily vychází z typu rodinného domu se schodišťovou halou.

Do ulice byl v přízemí orientován vstup s předsíní, ze které se vcházelo do ateliéru a bylo v ní umístěno hlavní schodiště, do zahrady směřovaly kuchyně a dva pokoje.

V patře se z předsíně vstupovalo do koupelny a kabinetu, na straně do zahrady byl umístěn pokoj a ložnice. Bohumil a Berta Kafkovi neměli děti. Vdova po sochaři zemřela roku 1965, dům odkázala své pečovatelce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám