Hlavní obsah

K řadovému domku se vešla i pohodlná terasa s bazénem

Malý byt v Praze 5 měl být jen na čas domovem manželského páru. Jenže atraktivní oblast si tak zamilovali, že se rozhodli tu zůstat. Pohodlnému bydlení scházelo jen jedno – více prostoru. Když se tu pak začaly stavět řadové domky, neváhali ani na chvíli a jeden z nich si pořídili.

Foto: www.modernibyt.cz

Díky včasnému zásahu bylo možné na terasu instalovat bazén. Standardní skořepina je obložena dřevem bangkirai, které zakrylo i ostatní rozvody.

Článek

Ke stavbě jste se dostali brzy, ovlivnili jste ji vlastními úpravami?

Co se týká dispozice bytu, tam jsme nezasahovali, odpovídal našim požadavkům, navíc jsme se stejně museli držet daného půdorysu. Co jsme ale kompletně předělali, byla terasa. Původně nebyla plánovaná jako obytná, byly tu vývody z klimatizace a podobně. Přišlo nám líto takový prostor s tak úžasným výhledem nevyužít.

Foto: www.modernibyt.cz

Vstup do bytu oživují obrazy, které namalovala majitelka bytu. Nábytek dýhovaný běleným dubem je vyroben na míru prostoru podle návrhu architektky podobně jako ostatní zařízení v celém bytě.

Foto: www.modernibyt.cz

Neutrálnímu interiéru dominuje mozaiková tapeta se stromy, které navazují na venkovní zeleň.

Co jste navrhli?

Přáli jsme si, abychom ji mohli využívat podobně jako zahradu. Tedy nemělo chybět sezení a napadlo nás, že by tu mohl být i bazén.

Foto: www.modernibyt.cz

Světlý interiér opticky vyvažuje tmavý lustr Random light od firmy Moooi a černé křeslo s podnožkou Zoe od firmy Verzelloni.

Nebyl problém sem bazén zakomponovat?

Díky tomu, že jsme u stavby byli už na začátku, mohli jsme tuto fázi ovlivnit. Stačilo jen nechat terasu vyztužit a bazén mohl být instalován. Vyzvedli ho sem jeřábem, bylo to na jedno odpoledne a už se mohl napouštět. Do útrob podesty se vešly také ostatní instalace, takže tu nic neruší.

Foto: www.modernibyt.cz

Hlavní obytný prostor je díky francouzským oknům zalitý denním světlem. Ze sedací soupravy Itaca je překrásný výhled do okolní přírody.

Jak jste postupovali při zařizování interiéru?

Jsme oba dost pracovně vytížení, takže jsme se už na začátku domluvili, že využijeme služeb architekta, respektive architektky. Na doporučení přátel jsme se seznámili s architektkou Zuzanou Jančuškovou, která nám s vybavením pomohla.

Foto: www.modernibyt.cz

Díky architektce vznikl dostatek úložných prostorů zajímavě včleněných do interiéru.

V čem vidíte přínos takové pomoci?

Jde o to, že ona má mnohem širší přehled, takže nám ušetřila čas s hledáním. Také má více zkušeností. Na základě našich požadavků, nám ukázala různé možnosti a my jsme nakonec měli poslední slovo. Nechtěli jsme, aby nám to tu někdo zařídil a my se nastěhovali. Chtěli jsme být u toho.

Foto: www.modernibyt.cz

V ložnici manželů měla být původně samostatná šatna. Pro zvětšení místnosti ji architektka navrhla zaměnit za vestavěné šatní skříně.

Až na několik věcí je zařízení vyrobeno na míru, nebáli jste se výsledku?

Všechno jsme viděli nakreslené, takže jsme si nábytek dokázali představit. Výhodou takového řešení je maximální využitelnost. Takže kde to šlo, navrhla architektka úložný prostor, což je samozřejmě velmi praktické. Trochu jsme si neuměli představit tapetu se stromy. Navazuje na výhled do zeleně. Myslím, že výsledek se povedl, jsme rádi, že tu máme nějaký zdobnější prvek, interiér to oživuje. Podobně jako koberce. Ty jsou na doporučení Zuzky tradiční, perské, a dotvářejí domáckou atmosféru.

Foto: www.modernibyt.cz

Úzká koupelna dovolila uspořádat zařízení podél levé i pravé stěny. Formát a barva obkladů prostor opticky zvětšuje, podobně jako dopadající denní světlo.

Foto: www.modernibyt.cz

Okno v koupelně je opatřeno speciální fólií, která propouští dovnitř denní světlo, zachovává ovšem naprostou intimitu.

Je to vaše konečné bydlení?

Zatím nechystáme vůbec nic, i když člověk neví, co bude, až mu bude padesát. Třeba budeme chtít bydlet u moře. Jsme tu teprve několik měsíců, a tak si to užíváme. Rádi se sem vracíme, podařilo se tu totiž vytvořit příjemnou domácí atmosféru, takže se nám zatím vůbec nikam nechce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám