Hlavní obsah

Jídelny prošly výraznými změnami, společnost je vítána

Právo, Dana Jakešová

Trendem dneška je propojení kuchyně s obývacím pokojem. Lidé chtějí být spolu, i když jeden třeba vaří a druhý se dívá na televizi. Díky tomu je součástí hlavního obytného prostoru i jídelna. Vždycky tomu tak ale nebylo.

Foto: Ikea

Skandinávský styl je nadčasový. Jen tak se vám neomrzí.

Článek

V dřívějších dobách mívali majitelé bytů služebné. Do kuchyně tak příliš často nechodili. Jídlo se nosilo do jídelny.

„Ani za našich (pra)babiček neexistovaly žádné supermoderní přístroje, které nyní spoustu práce vykonají za nás. Vše se dělalo pěkně ručně. Na přípravu si tak lidé museli vymezit spoustu času a prostoru,“ popisuje Pavla Kalousová ze společnosti Luxent. Spojení s obývacím prostorem se tak ani později tzv. nenosilo.

Kuchyně před 50 až 60 lety byly navrhovány jako samostatné, zpravidla ne moc velké, místnosti.

„Jídelní kouty proto byly často řešeny jen malým stolem se čtyřmi židlemi nebo s rohovou lavicí,“ konstatuje Denisa Vanek, interiérová designérka ze společnosti Bidli interiéry a design. Někde měli navíc ještě tzv. parádní stůl – většinou v obývacím pokoji, který se užíval jen např. pro nedělní obědy, návštěvy či o Vánocích.

Dnes je při stolování mluvení vítáno

Od té doby se spousta věcí změnila, stejně tak náš životní styl. A s tím i úloha jídelny. „Ta už není jen prostorem pro konzumaci, ale stává se plnohodnotnou součástí života v bytě,“ zdůrazňuje Lenka Hlaváčková Schubertová, designérka z YIT Stavo.

Jinými slovy, jídelní stůl dnes plní i společenskou funkci. Propojením kuchyně, jídelny a obývacího pokoje dochází k vytvoření jednoho velkého multifunkčního prostoru.

Foto: Luxent

Koncept formální jídelny v samostatné místnosti je minulostí. Současným trendem je propojení kuchyně, jídelny a obývacího pokoje do jednoho prostoru.

„Pokud je tu tendence nebo požadavek klienta nějakou část prostoru oddělit, pak je to spíš kuchyňský kout nebo TV sezení. Důvody jsou většinou akustické, aby se tyto prostory vzájemně nerušily,“ konstatuje architekt Luděk Podlipný ze studia Podlipný Sladký architekti, které spolupracuje na projektech společnosti JRD.

Jídelna je přístavem domova, dejte si záležet na jejím vybavení

Tipy a trendy

Kam stůl ideálně umístit?

To záleží na konkrétních dispozicích interiéru. Důležité je, aby v konkrétním místě bylo maximum světla a obě zóny byly přirozeně propojené. „Esteticky zajímavě působí různé průhledy či příjemná zákoutí,“ doplňuje Pavla Kalousová.

Pro jídelní stůl je podle Luďka Podlipného ideální místo, které je dobře navázané na přípravu jídla (zvláště u menších bytů), případně jde o významné místo u okna s pěkným výhledem, které má kontakt se zahradou, terasou nebo balkonem.

Foto: Jestico & Whiles

Místo u okna s pěkným výhledem do zahrady bude to pravé.

Dobré je přitom pamatovat na možnost variability pro různé situace. Tedy aby bylo třeba možné stůl běžně postavený u stěny posunout víc do prostoru a přidat k němu další židle, když přijde návštěva.

Velký, malý, nebo rozkládací?

Velikost stolu by se měla odvíjet od prostorových možností a samozřejmě také počtu členů domácnosti. „V menším bytě, kde žijí dva lidé, postačí relativně malý stůl s dvěma až třemi židlemi. Pro rodinu s jedním až dvěma dětmi bude vhodný stůl klasický, k němuž lze umístit i pátou židli,“ říká Lenka Hlaváčková Schubertová.

Pokud to prostor dovolí, dává se přednost většímu stolu se šesti židlemi. Nebo kompromisnímu řešení. „Na trhu je velké množství rozkládacích stolů, sklopných a stohovatelných židlí, takže pokud přijde větší návštěva, je snadné vytvořit několik míst navíc,“ dává tip Denisa Vanek.

Moderní, zvláště u menších bytů, je jídelní stůl jako součást kuchyňské linky. Oblíbené jsou i barové pulty, které opticky oddělí kuchyni a obývací pokoj.

Foto: Bidli

Jídelní stůl jako součást kuchyňské linky je praktickým a současně elegantním řešením.

Podstatný je také materiál a design. „Jako architekt preferuji použití přírodních a autentických materiálů, příjemných na dotyk,“ dodává Luděk Podlipný. V každém případě je dobré zvolit něco s nadčasovým vzhledem. Židle k jídelnímu stolu by měly být přiměřeně pohodlné.

Pro delší sezení jsou vhodnější čalouněné sedáky, případně područky. Důležité je ale také správné osvětlení. Světlo by mělo mít teplejší odstín, vyplatí se svítidlo s regulovaným výkonem.

Foto: YIT

Minimalistický design mají rádi především mladší lidé.

Jídelní stůl a židle jako místo společného stolování a setkávání rodiny se může v obytném prostoru významově zvýraznit, vypíchnout. „Stůl může být dostatečně velký, vyrobený z kvalitního materiálu, židle mohou mít výrazný design. Nad stolem visí výrazná závěsná lampa, která mu dodá dojem středobodu prostoru, ale zároveň i určité intimity setkání a komunikace,“ říká architekt Luděk Podlipný.

Vize do budoucnosti: jídelna a pracovna 2v1?

„Vzhledem ke stále častější práci z domova se jídelny či jídelní kouty budou nejspíš zase trochu měnit. Uvidíme častěji multifunkční řešení, která umožní rychlou transformaci jídelny v pracovnu a naopak,“ upozorňuje Markéta Polcarová, interiérová designérka Ikea.

Co by takový prostor asi měl splňovat? Třeba možnost nabíjet počítač a telefon přímo na jídelním stole, aniž bychom měli okolo prodlužovačky a jiné kabely. Nebo možnost uklidit práci ze stolu prostým vložením notebooku a papírů do úložného prostoru uvnitř jídelního stolu. Novým požadavkem by mohla být také jídelní židle vhodná i k dlouhému sezení a práci na počítači, nebo možnost stůl snadno odsunout nebo zasunout, a vytvořit tak více místa na hraní či cvičení.

„Uvidíme, co budoucnost přinese. Vývoj tímto směrem ale můžeme očekávat,“ uzavírá Markéta Polcarová.

Anketa

Máte doma samostatnou jídelnu?
Ano, máme.
31,9 %
Ne, ale plánujeme ji.
2,6 %
Ne, jíme v kuchyni.
46,3 %
Ne, jíme v obývacím pokoji.
16,6 %
Ne, jíme jinde.
2,6 %
Celkem hlasovalo 1161 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Buďte styloví i v kuchyni

Ozdobou kuchaře během přípravy jídla jsou jeho pomocníci – kuchyňská zástěra, která ladí s chňapkou, stylová podložka pod hrnec a také utěrka na nádobí.

Když kuchyň září čistotou

Chráníme se před viry, dezinfikujeme ruce, povrchy. Výrobci přinesli na trh i dezinfekční přípravky na podlahy, prací prostředky, přípravky do máchání i spreje...

Výběr článků

Načítám