Hlavní obsah

Jedinečný kruhový dům prošel renovací, chlubí se překvapivou retro atmosférou

Novinky, Jana Nesvadbová

Dům na pobřeží anglického městečka Frinton On Sea v hrabství Essex má zajímavou historii a neméně zajímavý tvar. Vystavěný na kruhovém půdorysu nemá jedinou místnost s všemi stěnami rovnými. Před čtyřmi lety se jej majitelka snažila prodat a kupce našla, ten dům renovoval v retro stylu a nyní jej znovu nabízí k prodeji. Jeho nový vzhled vzbuzuje nadšení i rozpaky.

Foto: Profimedia.cz

Kruhový dům je jedním z mála realizovaných objektů v minulosti plánovaného urbanistického projektu.

Článek

Dům navrhl ve 30. letech minulého století ve stylu art deco uznávaný britský architekt Oliver Hill. Nikoli ovšem jako samostatnou stavbu, ale jako součást rozsáhlého urbanistického projektu zahrnujícího okolo 1100 nových rodinných domů.

Z projektu, který svým stylem předběhl dobu, nakonec sešlo a realizováno bylo jen nějakých 40 domů. Tento kruhový, jenž se měl stát výkladní skříní celého díla a informačním centrem, je jedním z nich.

Současný majitel jezdil s rodinou pravidelně do Frintonu na prázdniny a nezvyklá stavba jej odjakživa přitahovala. Když se objevila na trhu, protože původní majitelka neměla dostatek peněz na její rekonstrukci, neváhal ani na okamžik a kruhový objekt koupil.

Foto: Profimedia.cz

Vstupní hala se pyšní restaurovanou mozaikou znázorňující mapu kdysi plánované čtvrti.

„Je třeba říci, že když se dům objevil na trhu, byl ve zchátralém stavu, ale já jsem byl na tuhle výzvu připraven. Stylový venkovní prostor se skvěle hodí pro zábavu a je připomínkou Jižní pláže v Miami ze 30. let. Je tam vířivka, kamna na dřevo a obecně má potenciál pro venkovní vaření,“ řekl webu britského deníku The Sun současný majitel.

Sám pak doporučuje dům využívat hlavně jako místo pro párty. Nabízí totiž spoustu prostor, kde se mohou lidé společně bavit a odpočívat. Společenské akce nemusejí být přitom kdovíjak divoké. Své kouzlo má prý i jen sledování západů a východů slunce. Anebo jen posezení s nádherným výhledem na moře.

Když pohoda, pak v retro prostředí

Majitel zařídil interiér domu v retro stylu, v němž vsadil především na pastelové barvy. Nejvíce jej uplatnil v kuchyni, kde je prakticky každý spotřebič v jiné barvě a celek připomíná tak trochu náhrdelník z bonbonů pro děti. Střídají se tu bílá, růžová, bledě modrá a mdlá žlutá.

Foto: Profimedia.cz

Kuchyň laděná v pastelových barvách připomíná dětský náhrdelník z bonbonů.

V dalších místnostech přibývá na barevnou paletu ještě zelenkavá barva výmalby, která tvoří například ve vstupní části pozadí k nově restaurované původní mozaice na podlaze. Ta je mapou čtvrti, jež nebyla nakonec nikdy vybudována.

Ačkoli majitel říká, že se snažil stylem trefit do 70. let minulého století, ve skutečnosti to zřejmě s datováním patrně nemyslel tak vážně. V kuchyni lze objevit spotřebiče Smeg ze série retro odkazující na léta 50., zatímco například herní automat pinball Baywatch! od Segy se prodával až v polovině 90. let minulého století.

Foto: Profimedia.cz

Atmosféru miamské pláže pomáhá navodit i devadesátkový pinball Baywatch s portréty filmových postav Mitche Buchannona a Casey Jean Parkerové na čelním panelu.

Právě nad zvoleným stylem zařízení se pozastavují i autoři webu WowHaus specializovaného na interiérový design. Připouštějí, že při pohledu na snímky zachycují stav, v němž se dům nacházel před rekonstrukcí, a na ty současné neunikne divákovi radikální rozdíl mezi nimi.

Zde si můžete prohlédnout snímky původního stavu:
Kruhový dům odradil veřejnost svou nadčasovostí, dnes je z něj unikát

„Podle realitního agenta byl dům sympaticky zrekonstruován na velmi vysokou úroveň a výsledek je rozhodně odvážný. Na mě z toho ale vyskakuje spousta designových doplňků a vybavení a pocit, že na některých místech to jsou spíše šedesátá než třicátá léta. Ale musíte se podívat za nábytek. Ten si nekupujete. Ten odejde s majitelem,“ uklidňuje autor webu tu část čtenářů, která by mohla být stylem proměny domu rozjitřena.

Důležité je pro něj poctivé restaurování původních prvků a zařízení, jako jsou okna od Crittallu, nástěnná malba na zdi v obývacím pokoji, jemně zaoblené zdi, originální interiérové dveře, případně prosklené části stěn a koupelna zařízená vintage prvky. To vše je podle něj opraveno dokonale a z hlediska kvality na míle daleko od stavu, v jakém byl dům v době prodeje.

Dispozice

Dům s celkovou plochou 196 m² má vstupní halu a obývací pokoj v přízemí společně s kuchyní, jídelnou, studovnou a centrální halou.

Po schodišti se vystupuje do patra, kde je hlavní ložnice s vlastní koupelnou a další dva pokoje. V domě je pak ještě dvojice dalších koupelen, jedna je v přízemí, druhá v patře.

Dům byl v roce 2015 na prodej v přepočtu za 700 tisíc liber (zhruba 20 milionů korun), momentálně je jeho orientační cena na trhu 950 tisíc liber, tedy v přepočtu 27 milionů korun.

Může se vám hodit na Seznamu:

Anketa

Líbí se vám dům po rekonstrukci?
Ano, je to povedené.
27,2 %
Dům ano, jeho zařízení ne.
48,6 %
Nijak mě to neuchvátilo.
13,9 %
Je to hrozné.
10,3 %
Celkem hlasovalo 729 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám