Hlavní obsah

Jak zařídit malý single byt

Právo, Karolina Černá

Zařizovat byt pro jednoho není snadné, jak by se mohlo zdát. Pro přechodné singl období se vyplatí levnější nahraditelné vybavení, které později bez výčitek přenecháme druhým. Chceme-li však v malém bytě žít natrvalo, investujeme do vestavěných skříní i do dražšího víceúčelového nábytku a spotřebičů.

Foto: Quick-step

Singl byt více než jiné prozrazuje životní styl majitele i jeho koníčky.

Článek

Zařízení takového interiéru kromě délky pobytu také ovlivňuje skutečnost, zda v něm jedinec pouze přespává, nebo i pracuje, zda si občas zve rodinu či početnější návštěvu.

Takový byt menších rozměrů musí být polyfunkční – potřebujeme v něm mít kuchyni, obývák, pracovnu i ložnici. Záleží pouze na jeho obyvateli, co upřednostní.

Předsíň jako úložiště

V mnoha garsonkách patří předsíň k prostorově velkorysejším místnostem. Původní zabudované skříně bývají příjemným bonusem. Když chybějí a my se v malém bytě hodláme usadit natrvalo, necháme zhotovit skříně na míru nejen předsíni, ale i našim potřebám.

Foto: Ikea

Závěsná skříňka zabere málo místa, vejdou se do ní boty, rukavice, kabelky a další drobnosti. Skříňky lze přikupovat a skládat vedle sebe nebo nad sebe. Rozměry 39 x 51 x 18 cm. Cena 799 Kč/3 kusy.

V případě, že z garsonky zvedneme za pár let kotvy, raději koupíme nábytek, který pojme větší objem věcí, a přitom ho bez problémů přestěhujeme.

Navíc – každý máme jiný vkus a novému majiteli se nemusejí naše drahé vestavěné skříně líbit. Investice do nich by pak přišla vniveč.

Foto: Bonami

Provazové věšáky Wardrope mohou viset prakticky kdekoli. Kabátům poslouží stejně dobře jako botám, sportovním nebo koupelnovým potřebám.

I přes internet se dají sehnat sofistikované a prostorově úsporné věšáky, botníky s výklopy. Při instalaci závěsných skříněk, poliček a regálů využijeme celou stěnu. Místnost opticky zvětší zrcadlo.

Foto: Ikea

Úsporné a lehce přestěhovatelné skříně skryjí oblečení i boty. Zrcadlo na dvířkách opticky zvětšuje prostor.

Co o nás říká statistika?
89 % Čechů si ihned při příchodu domů zuje boty.
58 % se cítí doma poté, co se převléknou do domácího oděvu.
26 % lidí hledá útočiště ve svém pokoji nebo v pracovně.
22 % si nejraději zaleze pod deku.
18 % nedá dopustit na své křeslo či pohovku.
55 % relaxuje u televize nebo při poslechu hudby.
22 % chodí po bytě na Adama.
Zdroj: On-line výzkum agentury STEM/MARK pro Ikea, červen 2017, 510 respondentů

Spánek, práce a obývák

V této zóně je důležitý klid na práci i odpočinek, nábytkem zde zbytečně neplýtváme. Jednotlivci stačí dvoumístná pohovka, křeslo a stolek.

Závěsné skříně a police na stěně poslouží knihám, televizi, audio technice. Když už si pořídíme skříň, pak tu s výsuvnou deskou na počítač, nebo se sklápěcí postelí.

Foto: Tchibo

Víte, že...? Až 18 % lidí nedá dopustit na své křeslo či pohovku. Křeslo ve stylu Chester-field z kvalitního materiálu v tvídovém vzhledu s koženkovými švy v kontrastní barvě. Rozměry 72 x 90 x 76 cm, výška sedu 45 cm. Cena 12 990 Kč.

Foto: Ikea

Obývák se stolkem, křeslem a pohovkou může být i pod ložnicí. Dbáme však na takové umístění patrové postele, které brání přílišnému vydýchání vzduchu v prostoru během spánku.

Na některých rozkládacích pohovkách se dá spát i dlouhodobě, nicméně odborníci to i přes kvalitu jejich matrací nedoporučují.

Kvalitní spánek je dobré řešit ve vyšších úrovních bytu, dobře k tomu poslouží patrová postel, pod níž se místo druhého lůžka nachází pracovní kout se stolem a židlí či pohovka.

Foto: Bonami

Křeslo s policemi v opěradle nahradí knihovničku. Cena 8999 Kč.

Foto: Ikea

Květinová stěna odděluje obývací část s dvoumístnou pohovkou od ložnice. Stěnu může nahradit paraván, kvůli prosvětlení skleněná příčka.

Rafinovaná koupelna

Vyplatí se vana menších rozměrů nebo sprchový kout, výrobci koupelen nabízejí velmi úsporná řešení, včetně umístění umyvadla nad část vany.

Skříňky a police patří na stěnu, díky organizérům využijeme zásuvky do posledního milimetru.

Foto: Ravak

Koncept Avokado šetří místo v koupelně rafinovanou asymetrií rohové vany a umyvadla, které je částečně nad vanou.

Místo ušetří vrchem plněná pračka, starosti s praním a se sušením prádla přenecháme v malém bytě pračce kombinované se sušičkou.

Foto: Philco

Pračka plněná vrchem nebo pračka a sušička v jednom – ideální pro singles a koupelny menších rozměrů.

Foto: Philco

Vsadíme na multifunkční vybavení, jako např. koš na špinavé prádlo, který je zároveň sedákem. Skříňka pod umyvadlem nemusí pouze skrývat odtokové trubky, vejdou se do nich i poličky na mycí prostředky.

Malá výkonná kuchyně

Dobrou službu prokážou mini kuchyně v délce od 90 do 160 cm a s hloubkou 60 cm. Stojí kolem 4000 Kč, záleží na tom, zda zahrnují lednici i s mrazákem, elektrickou troubu, vinotéku, myčku, na varné desce mají plynové hořáky či indukční desku.

Vařit můžeme také v mini spotřebičích, které nahradí hrnec, pečicí troubu i gril.

Foto: Remoska

Remoska peče, dusí, smaží, zapéká, ohřívá i rozmrazuje. Slouží pro přípravu všech druhů potravin, stačí jen zapnout.

Dostatek místa pro méně skladné nádobí nabízejí rohové skříňky, ať je koupíme zvlášť, nebo jako součást kuchyňské linky. Pořídíme do nich otočné výsuvné systémy kvůli snazšímu přístupu k uloženým věcem. Investujeme do rozkládacího stolu nebo nástěnného sklopného stolku.

Foto: Ikea

Ukázky využití sklápěcího nástěnného stolku – může být jídelním stolkem, policí na drobnosti. V pracovním výklenku garsonky na něj položíme notebook. Cena 799 Kč.

Na stěnu umístíme police, závěsné systémy na kuchyňské náčiní. K odkládání věcí poslouží pojízdný servírovací stolek, který přesunujeme podle potřeb. Jídelní skládací stolky přizpůsobíme i větší návštěvě, sklápěcí desky ke zdi uvolňují průchozí prostor.

V kuchyňce nebo v kuchyňském koutu malého bytu rozhodně nezapomeneme na odsavač par. Ovšem pozor! Digestoř kromě pachů odsává z interiéru i vzduch, takže častěji při vaření i po něm větráme.

Foto: Siko

Kuchyňská linka Marta v délce 2,1 m nabízí vše potřebné. Cena od 4490 Kč.

Foto: Alza

Digestoř je důležitou součástí kuchyně v malém bytě.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám