Hlavní obsah

Jak vykouzlit krásnou zahradu s pomocí betonu

Právo, Dana Jakešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V různých barvách, vymývaný, s kamennou drtí či s patinou - to je moderní beton, který dokáže působit přirozeně i v našich zahradách.

Článek

Když se řekne beton, většina z nás si vybaví ten klasický šedý. To už ale dávno není pravda. Díky novým technologiím, které se dnes využívají, je beton zcela jiným materiálem.

Stále větší uplatnění proto nachází i v zahradní architektuře. Beton se používá dokonce i u velmi luxusních realizací a designových zahrad. Vzhledem ke své variabilitě je to opravdu univerzální materiál.

  • Beton lze použít na chodníčky, terasy, zídky, pro zpevnění svahu, kolem bazénů, na schody či ploty.
  • Také se z něj dělají i různé zdobné prvky, třeba květináče, sochy, prvky do vody, zahradní lavičky, slunečníkové zátěže.
  • Navíc je beton o mnoho levnější než kámen, a to i v případě, že budeme nakupovat u renomovaných výrobců.

Mnoho výrobců proto ve svém portfoliu nabízí ucelené řady určené speciálně pro zahrady (např. řada LiaStone od firmy Lias Vintířov). Prvky zahradní architektury nabízejí ve svém sortimentu i mj. společnosti BEST, Prefa Brno, KB-Blok, Presbeton, Semmelrock a Godelmann a mnohé další.

Pestré možnosti betonu

Výrobky z betonu lze v zahradě použít takřka kdekoli. Jeho tvarové možnosti jsou prakticky neomezené. Z betonu se dají vytvarovat i velmi složité tvary a velké plochy.

Ani s barvou není problém. Beton lze nabarvit na jakoukoli barvu. Některé jsou běžnější, třeba hnědá, červená, okrová, žlutá, písková. Ty se vyrábějí standardně. Při koupi většího množství materiálu ovšem ve většině případů nebude platit ani toto omezení. Na zakázku je možné objednat si jakoukoli barvu.

Vyrábí se dokonce i betonové prvky imitující přírodní tvary nebo materiály, např. kámen nebo dřevo. Takovou je pro představu série s názvem Nostalgie, která je věrnou imitací žulových kostek.

Patinu získá beton takzvaným ostařením. Co to znamená? V otloukacím válci dochází k otlučení horních hran a povrchu betonové dlažby, čímž se docílí vzhledu starých, větrem a deštěm ošlehaných kamenů nebo cihel. (Ostařený povrch má např. dlažba Diana.)

Široké možnosti se promítají také do šíře nabízeného sortimentu. Z betonu se mj. vyrábějí dlažby, svahovky na terénní úpravy, vegetační (zatravňovací) dlaždice, palisády na schody, plotové dílce.

Zpevněné plochy

Dlažbu můžeme použít na dláždění chodníčků, teras, dvorků či parkovacích stání.

Mezi nejoblíbenější výrobky patří zámková dlažba. Ta se vyrábí v mnoha tvarech a s různými typy napojení. Pro tyto prvky je charakteristická vysoká variabilita, která je dána nejen dalšími doplňkovými geometrickými komponenty, ale i rozdílnou barevností.

Díky tomu lze za pomoci jedné série vytvářet různé plochy a povrchy, jejichž rozdělení může být čistě optické. Hezky vypadá také vymývaná dlažba, jejíž povrch je tvořen oblázky nebo drtí různého zbarvení.

Své místo v našich zahradách postupně získává rovněž zatravňovací dlažba. Ani ta už totiž nemusí být jen obdélníková v šedé barvě. Na trhu jsou k dostání výrobky, které budou takřka k nerozeznání od kamenů. Na místo, kde budete parkovat auto, ale příliš vhodná není. Zahřátý motor totiž vegetaci pod autem spálí.

Cestičky můžeme seskládat jenomz nášlapů a výsečí. Mohou být kulaté, vykrojené nebo třeba ve tvaru chodidla.

Terénní úpravy

V zahradách ve svahu najdou uplatnění také betonové palisády a svahové tvarovky, někdy nazývané stručně jako svahovky. Vyrábějí se v různých tvarech, např. kruhu, půlměsíce, ale i ve zcela nepravidelných. Použít je lze ke zpevnění svahu či ke stavbě dekoračních zákoutí.

Stavba z nich je jednoduchá a rychlá, lze postavit zeď prakticky libovolné výšky a sklonu a s nejrůznějšími zakřiveními.

Svahové tvárnice se naplní zeminou a osázejí rostlinami. Přednost by měly dostat nějaké odolnější. V horkém létě se totiž beton na sluníčku rozpálí a bude jim ubírat vláhu.

Palisády se používají nejen na zpevnění svahu, ale také ke schodům nebo jako ohraničení trávníků či záhonků.

Ploty

Z betonových tvarovek, svahovek a palisád lze postavit i klasický plot. Nebo je možné zvolit betonové desky, které díky moderním postupům při výrobě působí rovněž esteticky.

I tady máme šanci vybírat z mnoha odstínů, tvarů a velikostí. Takto postavené ploty můžou úspěšně sloužit i jako protihlukové stěny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám