Hlavní obsah

Jak vybrat ta správná okna

Právo, Gisela Růžičková

Jsou naše okna na štíru s tepelnou nebo zvukovou izolací? Pak máme nejvyšší čas uvažovat o jejich výměně. Roli při rozhodování a výběru oken bude hrát nejen jejich cena, ale především jejich životnost, nároky na pozdější údržbu, odolnost a celkový vzhled. Jaké výhody a nevýhody mají různé materiály? Co zvážit, než padne rozhodnutí?

Foto: Archiv firmy Geus, Právo

Před výměnou oken zvážíme, zda budou nová okna dřevěná, plastová nebo hliníková (Geus).

Článek

Mezi hlavní nedostatky starých panelákových oken, ale i oken v rodinných domech, patřilo smrkové dřevo, z něhož se většinou okna vyráběla. Nekvalitní byly také nátěry a údržba, což vedlo ke snížení jejich užitných vlastností.

Před výměnou poškozených oken za nová se musíme rozhodnout, zda osadit okna dřevěná nebo dát přednost plastu či hliníku.

:. Velkorysé řešení oken pozvedne vzhled celé ho domu (Internom).Nový okenní profil TROCAL Innonova 70 umocňuje přednosti plastových oken - dlouhou životnost, tvarovou stálost, odolnost a barevnost (Bachl). foto: Právo/archiv firem Internorm a Bachl

Z hlediska mechanicko-fyzikálních vlastností, jako je hořlavost, nebo tepelná izolace (odborně součinitel prostupu tepla), jsou nová okna srovnatelná. Dnes se okna vyrábějí podle individuálních požadavků. Rozměry oken určuje velikost stavebního otvoru, takže normované rozměry a sériová výroba již dávno neexistují.

Přírodní dřevo

Patří k ekologickým materiálům, který je navíc obnovitelný. Z domácích dřevin se používá hlavně borovice, ale také smrk, jedle či modřín, z listnatých dřevin pak dub. Dováží se americká borovice, mahagon či meranti, při výrobě eurooken se používá i teak, sipo a oregonská pinie.

Hlavní rozdíl mezi eurookny a dřevěnými okny je v rámu. Zatímco rám eurookna je tvořen z několika vrstev dřeva (obvykle tři vrstvy) jako lepený sendvič, dřevěná okna jsou vyrobena z jednoho kusu masivního dřeva.

:. Eurookna jsou vyrobena z kvalitního třívrstvého lepeného hranolu, který zajišťuje tvarovou stálost a stabilitu (Janošík). foto: Právo/archiv firemy Janošík

Dřevo, které se používá při výrobě oken, musí splňovat několik podmínek. Mělo by být dobře zpracovatelné, odolné proti biologickým i živočišným škůdcům, pevné a tvarově stálé při střídání teploty a vlhkosti.

Také se musí snášet s nátěrovými hmotami. Ať už jde o okno z jednoho kusu přířezu či z lepených lamel, jeho vlhkost by se měla pohybovat v rozmezí 12 až 15 % relativní vlhkosti. Proto je nejvýhodnější kupovat dřevěná okna před zabudováním již s hotovou povrchovou úpravou.

Odolný plast

Plastové okno, stejně jako dřevěné, poskytuje dobrou tepelnou izolaci. Profily z PVC (polyvinylchloridu) mají vysokou trvanlivost.

PVC se využívá nejen při výrobě okenních křídel a rámů, ale i při výrobě žaluzií a žaluziových okenic.

Počet dutin v rámech oken ovlivňuje jednak tepelně izolační vlastnosti, ale i tuhost vlysů a tím i tuhost celé konstrukce.

Dnes se používají převážně tří až sedmi komorové profily - počet komor se určuje ve směru tloušťky profilu okenního křídla či rámu. Pro lepší izolační vlastnosti a větší statickou tuhost profilů se do dutin vkládají ocelové tenkostěnné výztuhy.

:. Pětikomorová konstrukce plastových oken TQ 70 zaručuje výbornou tepelnou izolaci a omezuje srážení vlhkosti na skle -povrchové kondenzace (AQ Okna)-vlevo. Plastová okna mají dlouhou životnost, dobrou izolaci a snadnou údržbu (Internorm)-vpravo. foto: Právo/archiv firem AQ Okna a Internorm

Termoplastické PVC profily jsou ve srovnání se dřevem citlivější na vysoké teploty. Plastová okna mají minimální nároky na údržbu. Výhodou je i rozmanitá barevnost profilů včetně imitace různých dřevin.

Přesný hliník

Hliníková okna se vyrábějí z protlačovaných hliníkových profilů s přerušovaným tepelným mostem, který se odblokuje vložením plastové vložky. Konstrukce hliníkových oken se vyznačují nenáročnou údržbou bez nutnosti obnovy nátěru, vysokou výrobní přesností a těsností konstrukce při doléhání okenního křídla na rám. Okna mají poměrně nízkou hmotnost, dekorativní vzhled a možnost různého ztvárnění.

Nevýhodou je jejich velká délková roztažnost v závislosti na teplotě a vysoká tepelná vodivost.

Originální dřevo-hliník

Kombinace dřeva a hliníku je výhodná kvůli spojení dobrých vlastností obou materiálů a zároveň potlačení jejich negativ. Dřevo ve spojení s hliníkovými profily zajišťuje oknům vysoký standard teplotně izolačních vlastností s využitím jeho přirozené originality.

Hliníkové profily mají vysokou životnost, příjemné je, že odpadá obnovování nátěrů na vnější straně. Důležitá je i estetická stránka oken, kdy se využívá přirozené krásy přírodního dřeva. Hliníkové profily se dokončují práškovými vypalovacími laky v libovolných barevných odstínech (tzv. eloxace).

:. Nová okna nejen zkrášlí interiér, zároveň díky nim ušetříme spoustu peněz za vytápění (Internorm). foto: Právo/archiv firemy nternorm

Okna podle materiálů:

  • dřevěná
  • dřevohliníková
  • plastová
  • plastová s hliníkovým obkladem
  • kovová z hliníkových slitin a ocelových profilů

Ceny oken:

  • Cena okna závisí na materiálu, velikosti, plošném členění, typu skla a dalším vybavení.
  • Při standardním zasklení vyjde m2 bílého plastového okna na 3000 až 4500 Kč, barevného plastového okna na 3500 až 5500 Kč, Eurookna na 4500 až 6500 Kč a hliníkového okna 8500 až 9500 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Pěkné okno umocní krásu domu i bytu

Okno nejvíc působí svým tvarem, barvou rámu, křídel i materiálem. Plast a hliník jsou sice módní, ale dřevo dává mnohem větší možnost tvarových řešení....

Výběr článků

Načítám