Hlavní obsah

Jak vybrat krásnou a přitom odolnou podlahu do kuchyně

Právo, Sylva Svobodová

Co od podlahy očekáváme? Jednoduše to, aby se po ní dobře chodilo, skvěle vypadala, byla odolná, snadno se udržovala a zůstala dlouho v původní podobě. Podlaha je hodně zatěžovaná a především v kuchyni to platí dvojnásob.

Článek

Za pracovní deskou a pobíháním mezi troubou, lednicí a sporákem našlapeme hodně kroků. Při vaření navíc ledacos nechtěně ukápne na podlahu, vylije se voda, odstříkne mastnota, nadrobí se. Podlahu v kuchyni, podobně jako v předsíni, umýváme nejčastěji, proto jako krytinu volíme materiály, které nám budou dobře sloužit. Konkrétní volbu ovlivní i chod rodiny.

Kuchyň má svá specifika

Než začneme uvažovat o podlahovém materiálu, zkusíme si ujasnit některé věci:

  • kolik osob žije v domácnosti
  • kdo a jak často vaří
  • zda jsou v domácnosti malé děti nebo zvířata
  • jaký máme styl kuchyně
  • zda je kuchyně velká či malá

Když je provoz v kuchyni velký, pohybují se v ní děti a domácí mazlíčci, preferujeme hlavně praktičnost. Dobrou volbou bude PVC podlaha, korek nebo keramická dlažba. Všechny materiály jsou trvanlivé, odolné, nevadí jim delší kontakt s vodou, snadno se udržují v čistotě. Navíc jsou finančně přijatelné.

Máme-li kuchyň propojenou s obývacím pokojem, ve kterém je dřevěná či laminátová podlaha, můžeme navázat i v kuchyni. Jen vybíráme opravdu ten nejkvalitnější produkt. U dřevěné podlahy sledujeme nášlapnou vrstvu, vhodná je z tvrdého dřeva (buk, dub).

Podlaha v kuchyni má být bezpečná, abychom na ní neuklouzli, praktická na údržbu, hygienická, trvanlivá a estetická.

Kromě užitných vlastností vyžadujeme od podlahy i něco navíc. Důležité je, aby ladila ke stylu kuchyně (ryze moderní styl, venkovský), malou kuchyň opticky rozšířila (používáme světlé odstíny materiálů), měla odstín dřeviny jako ostatní nábytek.

Vinyl a korek zvládne všechno

Bezvadným a osvědčeným materiálem do kuchyně je určitě umělé PVC (měkčený vinyl). Nevadí mu odstřikující mastnota, zvládne louže vody, vylité kakao od snídaně, skvrny i drobky. Je to zkrátka velmi odolný materiál, který ocení zejména maminky na mateřské dovolené, rodiny s dětmi a všichni, kteří rádi v kuchyni vaří a preferují praktičnost.

Mnozí mají k PVC záporný vztah, protože ho spojují s nehezkou podlahou ve školní jídelně a fádními vzorky. Tak tomu už dávno není. Vzhled umělých krytin je nápaditý, nabízí pestrou škálu odstínů. Některé jsou barevné, jiné téměř dokonale imitují dřevěné podlahy, keramickou dlažbu, kámen. Zkrátka PVC, neboli měkčený vinyl, je určitě dobrou volbou.

Je trvanlivý, finančně dostupný (cena se pohybuje podle typu výrobku od 298 Kč do 639 Kč/m2), a hlavně se skvěle udržuje v čistotě.

Měkčený vinyl pod obchodní značkou Novilon se prodává v rolích o šíři 2, 3 a 4 m. Při správné volbě rozměru můžeme docílit takřka bezespárové podlahy s minimem napojení, což je pro údržbu podlahy podstatné. Novilon je trvanlivý, odolný vůči poškrábání, rozlitým tekutinám i skvrnám. Na povrchu je aplikována čirá nášlapná vrstva, která brání otěru. Oceníme i ošetření s názvem Aquagrip, díky níž neztrácí umělá podlaha přilnavost a my neuklouzneme ani na nechtěně rozlité tekutině.

Vinyl je vhodný i k instalaci pod podlahové topení, ale sám o sobě zajišťuje dostatečnou tepelnou a zvukovou izolaci (na rubu je mechanická pěna), takže děti při hraní na zemi se nenastudí. Vinylovou podlahu lze čistit za sucha prachovým mopem nebo za vlhka hadrem, který pečlivě vyždímáme.

  • Skvělým materiálem do kuchyně je určitě i korek. Je pružný (při dlouhém stání u linky záda ani nohy nebolí), perfektně drží teplo, má tvarovou stálost, tlumí zvuky a hlavně nevsakuje do sebe žádné tekutiny. Právě naopak.

Korkové podlahy se podle současného trendu prodávají častěji jako plovoucí, ale do kuchyně, kde potřebujeme bezespáré napojení, je vhodná celoplošně lepená korková podlaha.

  • Prodává se obvykle o tloušťce 3,2 mm - 6 mm, 8 mm podle typu produktu. Do kuchyně volíme typ určený pro střední a vyšší zátěž (extrémně odolná je korková podlaha opatřená odolnou vinylovou fólií silnou 0,5 mm s vrstvou laku).
  • Cena korkové podlahy se odvíjí od vybraného typu, obecně lze říci, že začíná na 400 Kč/m2 bez DPH.

Marmoleum pro alergiky

Další možností volby kvalitní krytiny do kuchyně je přírodní linoleum, které hledáme v obchodech pod názvem Marmoleum. Jde o 100% přírodní produkt a doporučuje se všem alergikům. Podlaha nepřitahuje prach, je hladká, na omak teplá, prodává se v mnoha dekorech a barvách (provedení v rolích ve 160 odstínech).

  • Barvy a vzory můžeme kombinovat a navrhnout si je sami, takže máme originál ušitý podlaze na míru.
  • Marmoleum má dvojvrstvou povrchovou úpravu Topshield, díky níž je trvanlivé, snadno se udržuje. Povrchová úprava Topshield je na bázi vodní, barvy zůstávají syté, výrazné i po delším používání. Přírodní podlahu čistíme nejlépe za sucha prachovým mopem, vysáváním nebo lehce navlhčeným hadrem v neutrálním prostředku.
  • Marmoleum se prodává v pásech dva metry širokých (cena bez pokládky 595 Kč/m2 bez DPH) nebo jako plovoucí podlaha Marmoleum click (21 odstínů) v lamelách (cena 955 Kč/m2 bez DPH) či čtvercích (cena 1150 Kč/m2 bez DPH).

Keramická dlažba nezklame

Kromě designu, který je individuální záležitostí, musí keramická dlažba v kuchyni splnit podmínky otěruvzdornosti optimálně na stupni označeném PEI 4. Je to tedy taková dlažba, která vydrží vyšší frekvenci pohybu osob a větší znečištění. V kuchyni, pokud je to možné, doporučujeme rovněž dbát na protiskluznost vybíraných dlažeb na stupni R9 nebo R10.

Aby dlažba plnila i svou funkci, tedy byla dostatečně odolná, případně protiskluzná, vyplatí se vybírat speciální kuchyňské série, které jsou vyvinuty tak, aby se hodily do více namáhavých prostor.

  • Předností keramické dlažby je tepelná vodivost, což vybízí k pokládce podlahového topení. Z hlediska snadné čistitelnosti jednoznačně vedou glazované dlažby s hladkým povrchem, které mají celistvý, ušlechtilý a nenasákavý povrch. Nečistoty se nemohou na povrchu dlažby usazovat a snadno je setřeme teplou vodou se saponátem.
  • Do kuchyní se příliš nedoporučují neglazované a silně reliéfní dlažby, protože snadno a rády zanechávají skvrny od červeného vína, kávy, čaje nebo oleje a musí se odstranit co nejdříve.

Laminátové a dřevěné podlahy

Obě podlahové krytiny jsou v kuchyni značně oblíbené a používané zejména tam, kde kuchyň plynule navazuje na jídelnu a obývací pokoj. Pro spojený prostor je důležité, aby podlaha byla všude stejná, místnosti se opticky zvětšily a působily kompaktně. Krytiny zvládnou náročný provoz v kuchyni, ale musíme investovat do kvalitnějších produktů.

U laminátové podlahy sledujeme stupeň odolnosti vůči mechanickému poškození a vlhkosti. Volíme jedině typ se středovou pevnou HDF deskou, příjemná je impregnace hran, antistatická úprava. Na znečištěnou laminátovou podlahu používáme vysavač nebo smeták, plochu omýváme jen lehce navlhčeným hadrem.

Nikdy nepoužíváme mikrovlákna s abrazivním (škrábavým) účinkem a čisticí prostředky tvořící film. V kuchyni je dobré spodek nohou opatřit plstěnými kluznými podložkami, aby se laminátová podlaha při odsunování židle nepoškrábala.

  • Dřevěné podlahy mají tradici a při správné údržbě vydrží desítky let. Pro rodinu s malými dětmi jsou vhodné (díky teplému povrchu, oblíbené jsou čím dál více podlahy ošetřené přírodním olejem). Do kuchyně vybíráme pouze tvrdé dřevo, vhodný je buk a dub s kvalitní povrchovou úpravou proti vlhkosti a vodě (lakované podlahy).

Dřevěnou lakovanou podlahu čistíme nejlépe nasucho, běžným vysáváním. Jestliže potřebujeme podlahu vytřít mokrým hadrem, vlhčíme jen nepatrně.

Vodní film, který při vytírání vzniká, musí být již během jedné minuty suchý. Na podlaze nesmí zůstat žádná rozstříkaná voda, zejména ne u podlah z buku a kanadského javoru, protože jsou velmi citlivé vůči vlhkosti. Je-li podlaha silně opotřebovaná, je možné ji strojově obrousit a znovu nalakovat. Renovaci ponecháme raději zkušené firmě.

Pro olejované dřevěné podlahy platí stejná údržbová pravidla jako pro lakované. Zbytečné vytírání navlhko přináší více škody než užitku. Olejovaná podlaha se má ve více zatěžovaných prostorách naolejovat alespoň jednou za rok.

Vhodnost podlahových krytin v kuchyni
Novilon - měkčený vinyl: do kuchyně ideální, odolává vodě, mastnotě, výborně se udržuje, cenově dostupný.
Marmoleum - přírodní linoleum: ideální pro alergiky, rodiny s dětmi, snadno se udržuje.
Korek: provedení celoplošně lepené beze spár je vhodné, nevadí mu tekutiny, je pružný, měkký, udržuje teplo.
Keramická dlažba: naprosto ideální do kuchyně. Odolná, snadno se udržuje, trvanlivá v čase, cenově dostupná, nabízí mnoho barev, vzorů, textur.
Laminátová plovoucí podlaha: vhodná, ale kupujeme jen kvalitní výrobek! Středová vrstva musí být z tvrdé dřevovláknité HDF desky, praktická je impregnace hran, antistatická úprava.
Dřevěná plovoucí podlaha: nesnese dlouhodobý kontakt s vodou, ale při vhodné povrchové úpravě je vhodná. Praktický je lak (matný, saténový), díky němuž se podlaha snadno udržuje.

Čtyři praktické rady

  • U podlahové krytiny z PVC sledujeme piktogramy, které označují vlastnosti výrobku. Především nás mj. zajímá: odolnost vůči bodovému zatížení, odolnost vůči chemikáliím a skvrnám, tloušťka nášlapné vrstvy.
  • Každá podkladová krytina má jinou tloušťku, proto je dobré již v rámci hrubé stavby vědět, jaká krytina to konkrétně bude. Výška betonového potěru se musí krytině přizpůsobit, abychom neměli v bytě výškové rozdíly.
  • Laminátová podlaha má vyšší hodnotu kročejového hluku, proto jako podklad pod krytinu volíme izolační vrstvu.
  • Při nákupu keramických obkladů a dlažeb vždy počítejme s 10 až 15% rezervou na prořez. U nakupovaného zboží sledujeme i barevný odstín a rozměr (tzv. kalibr). Každý výrobce je značí na obalu svých číselných výrobků číselným nebo znakovým kódem. Pro jednu místnost používáme materiál se stejnými kódy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám